CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mesajul lui Basescu: ”PDL a murit, traiasca noul partid”

0 comentarii / 1518 vizualizări / 15 februarie 2013

Interesantă ieșirea de joi seara a președintelui în presă: multe fumigene, dar și cîteva mesaje precise, bine țintite, strecurate la grămadă, mai ales că ”sunt convins ca la aceasta emisiune se uita mai multi PDL-isti decat s-au uitat vreodata” cum spunea el. Analizînd la rece întregul discurs băsescian, concluzia nu poate fi, în opinia noastră, decît una singură: fanii politicii mioritice să-și tragă scaunele aproape, cu o bere rece în mînă, că urmează meciuri tari. Inclusiv spargerea inevitabilă a PDL și nașterea unei noi formațiuni.

Probabil niciodată nu s-a mai văzut ca un lider spiritual al unui partid autohton să lovească atît de crunt în el precum a făcut-o Băsescu joi seara, la B1TV.
Sigur că adevărata țintă e conducerea actuală a partidului, cu Blaga în frunte, dar, pînă la urmă, ea a fost aleasă la un congres, ceea ce înseamnă că, lovind în Blaga&comp., președintele a lovit în partid per ansamblu, fără pic de remușcări. Ca într-un cadavru.

Am aflat, astfel, că PDL e o structură putredă moral, în care grupări importante, pe vremea cînd Boc încerca să salveze economia, precum gruparea Blaga-Videanu-Berceanu se preocupau să lovească în propriul partid. ”In timpul asta, cei care plecasera din Guvern in 2010 ca sa construiasca partidul pur si simplu loveau din interior partidul (…) Ce e jenant si, va spun, ma uit ca la un copil drag la partidul asta (n.r. PDL), este sa te bati in interiorul partidului impotriva echipei care a trecut tara prin criza, in loc sa te bati cu Ponta, cu Guvernul. De ce vrei sa distrugi o parte din propriul tau partid, s-o discreditezi? E vorba de prostie. Nu e acceptabil sa faci campanie interna blamand guvernul care a trecut Romania prin criza, cu costurile care au fost.”.

Am mai aflat că liderii PDL nu știu să se bată cu puterea, sau nu vor, pentru că își menajează afacerile.”Cel mai penibil lucru pe care am putut sa-l aud de la conducerea PDL-ul actual este ca face opozitie constructiva. Cand cei de la putere au 70%, ce voiai sa construiasca cu tine? Doar sa te menajeze, stiu eu, sa-ti menajeze rudele care au afaceri, ceva de genul asta. Cand ai 16% si doar 13% in Parlament, te bati”.

În plus, Băsescu a acuzat liderii PDL de blat cu USL în campanie, probabil cea mai gravă acuzație care se putea formula. Sugerînd chiar că aceștia sunt gata să se predea noii puteri: ”Ce-ai frate de te bati in interiorul partidului, chiar vrei sa-l PSD-izezi 100% si pe urma sa-l predai la cheie?”

Una peste alta, PDL a ajuns un FSN, a conchis președintele.

Celor care au uitat le amintim noi ce a fost o FSN: o structură în care două curente antagoniste, unul reformist, orientat spre vest, și unul încă ancorat în est, s-au luptat pînă cînd victoria unuia a dus la spargerea în două partide.
Poate nu întîmplător Băsescu a punctat, joi seara, că ”cea mai mare pierdere a PDL este cea a occidentalității”.

Și de aici, conturile sunt ca și încheiate.

În fapt, Traian Băsescu dă semnalul spargerii PDL și al construirii unui nou partid, în care să se regăsească figurile tinere fostul partid de guvernămînt. (”E vremea generatiei de 40 de ani. Eu am promovat femei, barbati, tineri, am avut multa incredere in tineri. M-am uitat la oameni puternici in general. Multi au rezistat la presiuni, la atacuri de tot felul. Problema e ca nu-si gasesc locul acum – asta e un aspect pe care il vad.”)

El recunoaște fățiș că Blaga are prima șansă să cîștige conducerea la apropiatul congres, chiar și prin fraudă, motiv pentru care îi dă un sfat interesant Elenei Udrea, pe care suntem convinși că aceasta îl va urma cu sfințenie: ”Intr-o competitie cinstita poate avea (șanse de victorie n.n.), intr-una aranjata… mai bine nu mai fac Conventie. Si chiar ii recomand sa se retraga daca va constata ca-i aranjata”.

”Da, in aceste conditii, dl Blaga are cele mai mari sanse sa castige sefia PDL, dar nu va mai fi PDL, va fi altceva. Daca va fi aranjata” mai spune președintele.

Dar, Băsescu nu ezită să afirme că și precedentul congres a fost aranjat pentru victoria lui Blaga: ”Eu ii sfatuiesc sa mearga la o Conventie deschisa, cu mandatele jos, nu cu unul care isi pune oamenii pe la toate organizatiile si ii confirma pe cei care au obtinut cele mai proaste rezultate, dar sa-i vina cu delegatia bine aranjata la Conventie. Am mai vazut asta in PDL cand a fost dat jos Boc si n-as vrea s-o mai vad o data pentru ca mi-e drag partidul asta. Lucrul asta trebuie sa inceteze daca vor sa mai existe ca partid. Sa faca o Conventie deschisa, cinstita.”

În traducere, dat fiind că Blaga nu va rezista tentației de a șmenui iar congresul, sunt toate șansele ca Udrea să se retragă înainte de eveniment, după sfatul prezidențial. Ceea ce nu poate însemna decît drum deschis nașterii unui nou partid, mai ales că, pe dreapta, terenul e deja pregătit, iar congresul PNL poate aduce, și el, tensiuni și excluderi, ba chiar sciziuni.
Mesajul nespus al președintelui, în intervenția de joi seara, e că PDL nu mai poate fi salvat oricîte eforturi s-ar face, prea multe s-au adunat în desaga lui.
Soluția e să se plece de la zero cu o nouă construcție, mai tînără și mai dinamică. Cînd spune ”pentru mine, PDL nu mai este un instrument politic, pana imi termin eu mandatul, nu ma mai poate ajuta in atingerea obiectivelor; nu am nimic de asteptat de la PDL, am doar un regret asa, teribil, raportat la ce au fost si ce-au ajuns” de fapt doctorul Băsescu declară moartea clinică a pacientului. Rămîne doar să se i se mai prevaleze organele pentru transplant.

Rolul Elenei Udrea, în aceste condiții, pare să nu mai fie acela de candidat real la șefia partidului, ci de vector strategic de imagine care să asigure succesul tranziției la un nou partid, după scandalul de rigoare. Pentru că în PDL nu există magnet mediatic mai puternic decît Udrea, iar Băsescu are tot interesul ca evenimentele din jurul spargerii PDL și a lansării noului partid să fie mediatizate la maxim. Poate nu întîmplător, cartea Emil Boc – atît de mult lăudată de șeful statului joi seara – e păstrată de Băsescu în mînecă, președintele anunțînd refuzul acestuia de a candida la acest congres. E timp pentru un alt rol important, după congres.

În final, să consemnăm în treacăt alt mesaj, adiacent chestiunii PDL, să spunem, al președintelui, cum ar fi cel discret despre probabila candidatură la președinție a lui Ponta, anul viitor. Vorbind, astfel, despre necesitatea întineririi partidului, Băsescu spune ”Va imaginati un politician de 60 de ani, de pe vremea FSN-ului, intr-o competitie in 2014 cu Victor Ponta, chiar si cu Crin Antonescu?”. Locul prioritar alocat în propoziție premierului nu e deloc întîmplător, credem noi.
Mai ales că același Băsescu spune ”Imi este clar ca mandatul meu se va termina cu USL la guvernare si cu o larga majoritate in Parlamant. Sau alta combinatie, dar nu cu PDL la guvernare. Pot sa fie si altele, nu vreau sa speculez”. O referire clară la probabila spargere a USL, la un moment dat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998