CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mesajul lui Vintu catre politicieni: ”Nu imi voi rupe gitul singur”

0 comentarii / 2168 vizualizări / 12 octombrie 2010

Ciudat interviul dat de Vîntu luni seara, în direct și la oră de vîrf, la Realitatea TV. Spunem ciudat pentru că o asemenea intervenție – mogulul e cam zgîrcit la vorbă – lăsa impresia că va transmite cine știe ce informații explozive, dar nu s-a întîmplat așa, în aparență, cel puțin. Și tot ciudat e faptul că a ales propriul post TV, lucru cam neprincipial, ceea ce denotă că Vîntu a vrut, probabil, să fie sigur că nu i se obturează mesajul pe care îl avea de transmis și nici nu i se pun întrebări peste ceea ce avea de spus. Și totuși, de ce a ieșit Vîntu pe post, luni seara?

Greu de pus un verdict categoric, dar, analizînd cu atenție scurta sa intervenție, cea mai probabilă ipoteză este că SOV a vrut să dea un mesaj către anumiți grei politici care, sintetizat, ar fi cam următorul: ”Aveți grijă cum acționați, pentru că eu nu am de gînd să îmi rup gîtul singur”.

Precum se știe, procurorii au finalizat, ieri, actele de urmărire în dosarul în care omul de afaceri şi alţi presupuşi complici de-ai săi sunt cercetaţi pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, și încep prezentarea acuzațiilor. Urmează judecarea procesului, iar Vîntu riscă pînă la 7 ani de închisoare. Din acest moment, soarta lui se complică. Numai că declarațiile de aseară ale magnatului lasă să se întrevadă că dosarul Popa ar putea exploda în brațele multor lideri politici ai momentului, pentru că, a spus el, la dosar sunt atașate de către SRI transcripturi ale unor convorbiri purtate de afacerist cu politicieni încă din 2006.

”Interceptările în ceea ce mă privesc pe mine se derulează începând din 2006. Multitudinea acestor interceptări este greu de imaginat. Nu este vorba doar de interceptări telefonice a 12 posturi telefonice – parte aparţin mie, parte aparţin familie mele, ci şi interceptări ambientale, în cele trei locaţii, în care obişnuiesc să locuiesc – mă refer aici la Deltă, Otopeni, str.Paris. De altfel, domnii de la SRI, extrem de amabili, au pus la dispoziţia Parchetului convorbiri care nu au niciun fel de legătură cu cauza – sunt convorbiri private, convorbiri cu soţia, convorbiri cu copiii, cu prietenii. Voi pune aceste transcrieri la dispoziţia presei, toate transcrierile, convorbiri cu oameni politici” a spus Vîntu.

El explică faptul că, în 2006, supărat pe Băsescu, a început un lobby activ privind suspendarea acestuia din funcție și reformarea serviciilor secrete: ”Am început un lobby extrem de activ, pentru suspendarea domniei sale. Nu suspendarea în sine mă interesa, ci trecerea serviciilor de informaţii române şi a parchetelor, sub control parlamentar”. Cum se derula lobbyul respectiv?
Explică tot Vîntu: ”Discutam cu toată lumea, am discutat cu toată lumea, partide parlamentare, oameni de afaceri, care aveau posibilitatea să decidă suspendarea domniei sale, venind cu argumente extrem de clare şi precise, de ce acest domn trebuie suspendat. De ce trebuie ca serviciile române şi parchetele româneşti să treacă, în exclusivitate, sub control parlamentar”.

Afaceristul spune că, ulterior, în 2007, s-a retras din acțiunea respectivă, în baza unor presupuse promisiuni de reformă a statului pe care Traian Băsescu i le-ar fi făcut.

Cu ce rămînem de pe urma acestor afirmații ale magnatului? Sintetizînd, aflăm că, pe parcursul anului 2006 – în care a avut loc și demiterea a doi apropiați ai magnatului, Timofte și Fulga, de la șefiile SRI și SIE – Vîntu a avut discuții ample cu lideri politici importanți legate de situația din serviciile secrete și de eliminarea președintelui din schemă. Subiecte fierbinți, ambele.

Tot el confirmă, însă, că în acel moment era deja interceptat de servicii atît telefonic, cît și prin microfoane plasate în toate domiciliile sale. Inclusiv în cel din Delta Dunării, unde au avut loc, de-a lungul anilor, o droaie de întîlniri de taină ale lui SOV cu lideri grei. Și mai curios, Vîntu susține că știa încă din 2006 că este interceptat: ”Știam încă din 2006 de această agresiune inimaginabilă la adresa unui cetăţean român. Am făcut şi o plângere la Comisia de control a activităţii SRI de la Parlamentul României, a fost publică această plângere. Nu s-a luat nicio măsură”. Știa, deci, că e filat, dar a continuat întîlniri de taină cu politicienii, în Deltă sau în str.Paris, pînă la celebra discuție cu Geoană, din campania electorală de anul trecut.

Marea întrebare: ce se va întîmpla cu transcripturile acelor convorbiri în care Vîntu și politicienii punea țara la cale? Răspunsul magnatului: ”Ele sunt oricum în dosarul care se va prezenta azi, mâine în instanţă. Voi accepta să fie făcute publice. De fapt, cu sau fără voia mea, ele oricum vor fi date de domnii enunţaţi mai adineaori în presă. Le voi da eu în presă, domnişoară”.

Și urmează o completare cel puțin incendiară, poate cheia întregului interviu: ”Și altele, pe care domniile lor nu le-au pus la dosar, tot convorbiri telefonice”. Altfel spus, dacă unele discuții private nu pot ajunge în dosar, pentru că nu au chiar nicio legătură cu scandalul Popa, iar procurorii nu vor să riște un scandal, nu-i nicio problemă: le furnizează chiar SOV. Asta, ca să nu stea nimeni liniștit, de aici încolo.

Una peste alta, Vîntu a transmis, aseară, mesajul că, foarte curînd, se vor da publicității nu numai convorbiri private cu politicieni, care au mai mult sau mai puțin tangență cu dosarul Popa, realizate din 2006 încoace, dar chiar și altele, fără legătură cu dosarul respectiv, dar nu mai puțin spectaculoase. Numai aceste afirmații și ar fi suficient să ne așteptăm la un veritabil seism politic, în perioada care urmează.

Desigur, ”pagubele” de imagine ar putea fi sensibil diminuate dacă cei în cauză ar înțelege mesajul lui Vîntu și ar trece la acțiune, începînd cu declanșarea unui scandal politic vizînd debarcarea conducerii SRI, adică a tandemului George Maior-Florian Coldea: ”Eu trag un semnal puternic de alarmă societăţii româneşti şi cer cu toată tăria schimbarea din funcţie a domnului George Maior şi a domnului Coldea, care se fac vinovaţi de transformarea SRI într-un serviciu de poliţie politică, la dispoziţia strictă a preşedintelui statului”.

De acum, se joacă dur, cu săbiile pe masă: fie o anume parte a clasei politice sare să îi dea o mînă de ajutor magnatului în dosarul care o să ajungă în Justiție, fie românii vor afla curînd cam ce fel de dialoguri avea SOV cu cei care veneau în pelerinaj la el, ca la sfintele moaște, în hotelurile din deltă. Vestea despre o asemenea vizită, fără a se afla ce s-a discutat acolo, l-a costat pe Geoană șefia statului. Care vor fi pagubele, în cazul în care anunțurile lui Vîntu vor deveni realitate? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998