CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mesajul lui Zeus catre Boc: rade-i, sau te rad!

0 comentarii / 1435 vizualizări / 19 aprilie 2010

Micul Boc are viață grea: devine tot mai evident că mesajul lui Traian Băsescu de la B1TV, acum o săptămînă, îi era adresat direct, cu sarcini precise, numai că ele sunt atît de greu de îndeplinit încît e interesant de urmărit pe unde va scoate premierul cămașa.

Scurtă recapitulare a evenimentelor: luni, Băsescu iese la B1TV și atacă nu atît guvernul, cum era de așteptat, cît PDL, ca partid, pe care îl acuză de bolșevizare și spune că nu e mulțumit de votul pe liste. În plus, el dă de înțeles că ar putea urma și niște remanieri și, foarte curios, pare să mângîie pe cap PSD. Mesajul e imediat respins, mai mult sau mai puțin direct de baroni precum Blaga sau Berceanu, dar îmbrățișat de alți lideri, precum Cristian Preda, Stolojan, Roberta Anastase sau Elena Udrea, care salută mesajul prezidențial și cer rediscutarea sistemului listelor. Mai apoi, Raluca Turcan face un pas mai departe și vorbește, și ea, de necesitatea unei remanieri. În fine, Lucian Croitoru iese, ca din întîmplare, la o emisiunea a PRO TV și se declară gata să mai încerce odată la șefia guvernului, dacă va fi solicitat. Să nu uităm și un alt aspect important, anume reacția promptă a lui Crin Antonescu, după ieșirea lui Băsescu de luni, manifestată prin disponibilitatea PNL de a intra la guvernare, dacă dispar din schemă nume precum Videanu sau Berceanu. De asemenea, PNL ia decizia de a introduce o moțiune de cenzură la adresa guvernului.

Întrebare: sunt întîmplătoare toate aceste evenimente, sau între ele ar putea exista vreo legătură tainică? Noi înclinăm să credem a doua variantă. Scenariul pare a fi următorul: Traian Băsescu nu concepe în ruptul capului ca în noua structură de conducere a PDL să se regăsească nume precum Videanu, Berceanu și, cine știe, poate chiar Blaga. Nu e clar dacă lui Băsescu îi repugnă atît de mult sistemul de vot pe listă, dar e sigur că nu îi place lista lui Boc, așa cum se prefigurează ea acum. Mesajul e concis: Emil Boc, cel atît de protejat, de cocoloșit de președinte în ultimii 5-6 ani, trebuie să facă primul său gest bărbătesc, pe cont propriu, scoțînd baronii de pe lista sa și punînd, în loc, numele care trebuie, adică Udrea, Anastase, Falcă, Flutur, Boagiu, Stolojan șamd. Ba chiar ar fi recomandat să îi scoată și din guvern, printr-o remaniere de primăvară, mai ales că țara geme de nemulțumiri.

Dacă Boc se face că nu înțelege faptul că, din poziția actuală, lui Băsescu îi vine mai greu să manevreze jocurile în partid, i se amintește, discret, că există și varianta înlocuirii sale cu un Lucian Croitoru. Cum va fi înlocuit? Simplu, în urma unei moțiuni de cenzură a PNL, care ar putea intra, chiar, la guvernare. O moțiune susținută și de PSD-ul pe care Băsescu tocmai a refuzat să îl vorbească de rău la TV, în semn de încurajare. Și, foarte posibil, susținută discret, la votul în parlament, și de fidelii președintelui din PDL, dacă nu chiar și de grupul Independenților.

Pentru Emil Boc a venit ziua cea mare, cînd va trebui să îi întoarcă lui Băsescu marele serviciu al propulsării sale, yes-menul perfect, în cele mai înalte funcții posibile. Va avea curaj micul politician – tot mai nervos, din cîte se vede în ultimele apariții publice – să ridice sabia asupra baronilor PDL, sau se va face că plouă, cu riscul de a-l mînia pe Zeus răzbunătorul, caz în care vom asista curînd nu la o remaniere, ci direct la o schimbare de guvern? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998