CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mesajul taios al printului Nicolae: ”Ma voi bate pentru succesiune”

3 comentarii / 5215 vizualizări / 25 martie 2016

O performanță jurnalistică remarcabilă, obținerea unui interviu cu prințul Nicolae de către reputatul Ion Cristoiu, a dezamăgit pe mulți, probabil, grație limbajului cam lemnos și lipsei de conținut. Publicul merită înțeles, e așa o secetă în privința veștilor despre familia regală încît se aștepta ca principele să umple un gol. Nicolae trebuie și el înțeles, la rîndul său: sunt momente tensionate în familia regală și fiecare cuvînt trebuit cumpănit. Și atunci de ce a simțit nevoia, totuși, prințul să vorbească?

Pentru a transmite strict două mesaje, în opinia noastră.

Unul, central și extrem de important, al doilea, mai degrabă de culoare, dar nu lipsit, nici el, de importanță, totuși

Ambele, ținînd de bătăliile interne violente din Casa Regală.

Ce spune, astfel, prințul Nicolae despre relațiile din interiorul familiei regale:

”Ultima şi singura dată când întreaga familie apropiată s-a reunit a fost cu ocazia Crăciunului din 2007 în Bucureşti”.

S-au făcut, deci, recent, opt ani bătuți pe muchie de cînd familia Regelui nu s-a mai reunit în formulă extinsă, nici măcar de Sărbători ori de ziua fostului suveran.
Mult prea mult ca să nu se întrezărească oarece motive extrem de temeinice.

Iar acestea țin, foarte probabil, de două evenimente petrecute în 2007, ultimul an al concordiei.

În acel an fatidic, Regele Mihai a beneficiat de grosul retrocedărilor, respectiv legendarele castele Peleș și Pelișor, cu tot cu domeniile aferente. Plus vilele Ceramica și Stăvilar. La care se adaugă numeroase alte bunuri restituite nu mult înainte. Restituiri evaluate de specialiști citați de presa vremii la amețitoarea cifră de un miliard de euro.

În general, cînd capul familiei se îmbogățește peste noapte, rubedeniile nu fug, ci se adună. Ca să-l caute de sănătate, nu vă gîndiți…

Așa s-a întîmplat și de Crăciunul lui 2007, anul marii îmbogățiri regale. Conform spuselor lui Nicolae, familia regală s-a reunit în formulă completă.

Iar pe parcursul celor cîteva zile petrecute împreună, s-a întîmplat ceva urît. Ceva suficient de grav ca să rupă contactele familiale pînă azi.

Acel ceva nu poate fi decît decizia ciudată a Regelui Mihai de a modifica dramatic Statutul Casei Regale, fix pe 30 decembrie 2007, ziua cînd se produsese abdicarea regală(?!!).
Conform noului Statut, legea salică, cea care excludea femeile perpetuu de la tron, era aruncată la coș, iar Principesa Margareta era instalată, oficial, în fruntea bucatelor regale.

Fie că ceilalți membri ai familiei regale s-au supărat pentru decizia respectivă, fie că, ulterior, Margareta & Duda au tras sforile corespunzător, rezultat e că familia Regelui nu s-a mai văzut la un loc, de atunci.

Iar Nicolae a ținut să se afle asta.

Al doilea, și cel mai important mesaj e conținut de fraza:

”Regele mi-a revocat titlul şi m-a scos din linia de succesiune şi decizia a fost anunţată ȋn acest sens.
Dacă ȋntr-adevăr a fost o decizie bazată pe ceva concret, o voi respecta, aşa cum ȋl respect şi pe Rege, atât din poziţia de fost prinţ al României, dar mai ales ca nepot al său”.

Cărțile de istorie ne-au înățat, demult, că voința Suveranului, oricare ar fi el, e lege.
În exprimarea prințului Nicolae, e nițel altfel.
”Dacă a fost o decizie bazată pe ceva concret” e o formulare care lasă loc pentru multe.
Inclusiv pentru un atac asupra respectivei decizii, la momentul care va fi considerat potrivit.
Și cînd noile Majestăți Duda & Margareta vor trebui să producă dovezi că decizia respectivă chiar i-a aparținut Regelui Mihai.
Bolovănos ori ba, interviul acordat jurnalistului Ion Cristoiu transmite clar un mesaj: bătălia pentru șefia Casei Regale nu s-a terminat, ci stă să reizbucnească cît de curînd. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. nicolae asta e un neserios penibil.

  2. Legea salica a capatat neintrerupt valoare constitutional in 1866,1923 si 1938.Din 1947,Romania a devenit fortat republica,in conditiile stiute.Acest fapt ilegal,nu avea cum sa modifice valoara constitutionala a Legii respective,pazita cu strictete timp de 80 de ani.Singura modalitate legala de investire a printesei Margareta este o noua constitutie,aprobata prin referendum,care sa reinstituie atat monarhia,cat si noua regula de succesiune,prin parasirea Legii salice.Cel putin in momentul actual,aceste discutii sunt otioase,procedurile la care m-am referit,fiind dificil de acoperit.Cat despre proiectele tanarului print,cat ar fi ele de indreptatite nu sunt de natura a intari si revigora prestigiul Familiei Regale.Iarasi disensiuni,conflicte,cum prezicea Clemenceau dupa primul razboi mondial.Pacat !

  3. Romania nu va mai fi condusa niciodata de Hohenzollern.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998