CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Mihai Sora, cel mult prea (ne)iubit

7 comentarii / 5288 vizualizări / 27 iunie 2018

Filosoful Mihai Șora a devenit în ultimul an una dintre cele mai populare figuri ale protestelor de stradă, la care participă cu regularitate în ciuda vîrstei de 101 trecuți. Implicarea sa socială l-a transformat într-un personaj extrem de admirat; păcat că nu și foarte iubit, am spune.

Faptul că un bătrînel mai vîrstnic decît veacul a devenit un participant aproape nelipsit de la mitingurile dreptei, încă din februarie anul trecut, a făcut deliciul mișcării tefeliste. Mihai Șora a ajuns un idol al manifestanților, un veritabil simbol. E preamărit pe rețelele sociale, e dat exemplu, e citit, e citat, e adulat în presă și a căpătat dimensiunea unui guru al rezistenței anti-pesediste.
Ceea ce e fabulos, oricum ai da-o, pentru cineva ”mai bătrîn decît România”, după cum singur se prezintă.
Am întîlnit în ultimul an zeci, sute de poziții publice laudative la adresa prezenței filosofului în Piața Victoriei, la proteste, pe ger, pe ploaie, pe vînt ori pe caniculă. Laude firești, binemeritate, nimic de zis.

Un singur lucru nu am întîlnit niciodată pînă acum.

Temerea, exprimată fie și de un singur intelectual, fie și de un singur protestatar, că filosofului i-ar putea fi fatală implicarea civică.

Te-ai fi așteptat să vezi de mult apeluri călduroase din partea societății civile prin care reputatul filosof să fie rugat, implorat să se menajeze, să rămînă în casă și să-și transmită mesajele doar prin media și internet.
Cînd ai suta de ani, îți poate veni de hac și un banal puseu de tensiune ori o viroză, darmite o căldură de 35 de grade cu indice mare de disconfort termic dublată de o smotoceală din partea jandarmilor, cum s-a întîmplat deja.

După 1990, ne amintim, mulți oameni curajoși, reprezentanți ai dreptei, au intrat în greva foamei în numele unor idealuri; întotdeauna societatea civilă a făcut apeluri repetate la ei să nu își mai pericliteze viețile, să aleagă alte mijloace de protest mai puțin periculoase. Îmi amintesc cum Stelian Tănase umbla, spre exemplu, în timpul Golaniadei, pe la corturile greviștilor foamei implorîndu-i să nu-și mai pună viețile în pericol, iar GDS și restul intelectualilor se rugau la fel de sindicalistul Dumitru Iuga. Ani mai tîrziu, Ion Iliescu se ruga, și el, de învățătoarea Cristiana Anghel și exemplele pot continua.

De viața lui Mihai Șora nu pare să-i pese nimănui.
(Fie-ne iertată observația, nici chiar soției, care îl însoțește în piață și-l susține fizic, discret, în momentele mai dificile, cînd îl lasă puterile.)

Ori poate, mulți vor fi sperînd în secret – Doamne ferește! – ca filosoful să devină mai mult decît un simbol, eventual un martir.
Un Șora căzut ”la datorie” în Piața Victoriei, asta da pleașcă de imagine pe capul protestelor tefeliste. (Bogdan Tiberiu IACOB)

 

UPDATE La o zi la de la așternerea acestor rînduri, Mihai Șora a fost internat și operat de urgență. ”Nu ştiam că va intra în operaţie, a fost atât de urgent, că medicii nu au mai stat să aştepte. A avut câteva complicaţii, a fost pe fondul stresului, ceva probleme la colecist, dar s-a terminat cu bine” a declarat soția filosofului pentru ”Adevărul”.

Q.E.D

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Asta mai lipsea! Consilierul lui Ana Pauker sa ne mai dea lectii despre morala si viata ca in rest le avem pe toate. O fi trait bine pe atunci? Atunci…cand lumea era dusa la Canal, facea puscarie pe la Visinescu si altii etc

  • S-a schimbat brusc politica editorială. Se apropie alegerile, s-a aspirat, urmează defularea.

 2. Este cumva interesant cum isi aleg cei ce isi spun ‘tefelisti’ idolii. Principiul pare sa fie unul clar si rudimentar: cine zice ca noi (si are ceva opera in spate) il declaram idol si icoana. Cine nu, nu.

  Un exemplu poate argumenta observatia anterioara: in Ianuarie 2018 a trecut la cele vesnice dl. Neagu DJUVARA, istoric, eseist, filozof, jurnalist, nuvelist si diplomat roman, caruia Dumnezeu i-a harazit o viata tot de 101 ani. Deci, tot ‘mai batran’ decat tara insasi. Dar, in ciuda tuturor calitatilor dlui Djuvara si indiferent de opera lasata mostenire acestei tari, se dovedeste acum ca eroarea de a nu pactiza cu #rezist i-a fost fatala sub aspectul notorietatii de miting nelegal si isteric.

  Din perspectiva celor care l-au pretuit pe N. Djuvara si a celor care cred cu tarie in idei, principii si norme de drept democratice, as zice ca mult mai castigat in raport cu istoria iese din aceasta comparatie distinsul aroman N. Djuvara, si nu neaparat din cauza faptului ca distinsul domn Sora a pactizat rusinos si impardonabil cu Partidul Comunist Roman, fiind un vajnic membru al propagandei acestuia.

 3. Cred ca dl Sora,datorita varstei,a uirat ce a facut si a zis in tinerete.Gen ..sa aplaude experimentul Pitesti. A tivitatea politica inceputa pe vremea Anei Pauker

  Unii nu pot sa nu se suie pe scena…ma opresc din cauza varstei.

  Tefelistii..nu citesc..se uita la tv. De preferinta Digi24.

 4. Un impostor simpatic.

 5. Am citit ca la 97 de ani s-a casatorit cu o doamna de 52 de ani. Deci este ok. Doamna poate avea grija de el fara probleme…

 6. Domnul respectiv nu a fost ministru FSN al lui Iliescu?!A ajuns deodata mare militant de dreapta?!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998