CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mihai Sora pop-rock star

12 comentarii / 5648 vizualizări / 3 martie 2019

Ziua a început stupefiant pentru mulți internauți: maestrul Mihai Șora și-a lepădat blana de oaie – alias spoiala principiilor democratice – și a urlat precum lupii, sălbatic și nemilos. O televiziune la care apar penalii pesediști trebuie închisă urgent, a decretat maestrul pe Facebook. Respectăm libertatea de exprimare, dar numai cînd ne convine nouă, în rest, tăiem în carne vie.
Nu mi-a venit să îmi cred ochilor ce se rostogolea năvalnic pe net și am intrat pe pagina bătrînului filosof, pentru prima oară, ca să mă asigur că așa stau lucrurile.
Așa stăteau.
Mihai Șora s-a enervat că Digi 24 i-a luat un interviu lui Florin Iordache și a stabilit:

”Dragi prieteni, e simplu. O televiziune care îl invită pe Altăîntrebare în fața românilor, merită să dispară”.

Au existat opinii, destul de multe, că un post merită să dispară cînd acumulează datorii imense și niciodată plătibile, inclusiv către buzunarele contribuabililor, și cînd se încăpățînează să stea în insolvență aproape un deceniu.
Dar ca un cărturar să ceară, cu cinism și fățiș, lichidarea unui organ de presă doar pentru intervievarea unui lider politic, asta mai rar s-a văzut. Spre deloc.

Dincolo de dovada fermă că filosoful are aceleași viziuni ca și Vadim Tudor, contul său de Facebook mi-a mai furnizat, însă, o revelație legată de cine sau ce se vrea a fi Mihai Șora.
Filosoful nu se vrea opozant profesionist al puterii. Nu e îngrijorat cu adevărat de viitorul copiilor, nepoților și al strănepoților. Nici nu e pare interesat să lase posterității o ultimă operă de maturitate. De intrarea în politică la o vîrstă record, ori de opere de binefacere șamd.
Nu.
Mihai Șora e un narcisist ca la carte, un om profund îndrăgostit de propria persoană, un cărturar care se vrea pop-rock star!

Dovada stă în numărul incredibil de fotografii – de ordinul sutelor – cu propria persoană, în toate pozițiile și situațiile imaginabile. Ba chiar inimaginabile, pentru că multe sunt fotografii trucate artistic prin procedee specifice celor prin care se promovează starurile din showbiz.
În majoritatea zdrobitoare a lor, intelectualul apare singur în cadru; în unele, pur și simplu se răsfață.
Îl avem pe Șora mîncînd vată de zahăr, cîntînd la un pian imaginar, alături de un cal, de un cîine, de o pisică, de o minge, de o tabletă, Șora lîngă statui,la proteste,  lîngă copaci, Șora în barcă, Șora desenînd cocotieri, îmbrățișînd un ursuleț ori chiar propria persoană(!!), Șora gînditor, nins, vesel, trist, supărat, relaxat.
Șora, Șora, Șora….replicat, multiplicat de sute de ori, (poate de mii, dar nu am avut atîta răbdare).
S-ar putea să nu întîlnim atîta auto-promovare pe conturile Mihaelei Rădulescu, Andreei Marin, ale lui Smiley ori chiar ale unor vedete internaționale.

La senectute, Mihai Șora pare că a găsit metoda auto-omagierii perfecte, prin sutele de poze artistice postate pe pagina proprie. Și a găsit, totodată, metoda de a se plasa mereu în centrul atenției prin ieșirea la proteste, sub obiectivele camerelor TV, ale aparatelor foto și ale telefoanelor mobile.
Un Faust care aleargă după tinerețea pierdută vînzîndu-și sufletul nu Diavolului, ci Digitalului.
A descoperit cît de plăcut e să se scrie despre tine în presă, într-un an, mai mult decît în primul veac de viață.
De acum, aproape nimic nu îl va mai putea opri.
Vizionare plăcută, sunt doar cîteva cadre selectate din foarte multele existente…

Și faceți un mic exercițiu de imaginație: cînd le priviți, închipuiți-vă că-i vedeți pe Cioran, Ionescu, Noica ori Eliade în aceleași posturi. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. WTF??????

 2. Interesant ce spuneți.

 3. Acelasi bolsevic dar cu alta palarie.

 4. Mosul e senil, dar ticalos!Totusi albumul foto e facut de niste profesionisti!A propos, in ce consta opera marelui „filosof” Sora?!

  • A tinut geanta Anei Paker

 5. Un articol tendentios, ca sa nu-l calific mai rau. Mihai Sora a spus doar ca postul respectiv „merita” sa dispara, nicidecum ca sa fie interzis, dupa cum inexplicabil sugereaza si tot persuasioneaza BTI. Sensul cuvantului „merita” e cat se poate de bland si se traduce, pentru orice om de buna credinta, prin „sa nu ne mai plangem daca o sa dea faliment” sau „nu va fi mare paguba daca o sa dispata pentru ca …”
  Dar BTI nu este un om de buna credinta!
  In plus, chiar numai varsta lui Mihai Sora at fi trebuit sa impuna in minim de respect, iar toata tevatura at fi trebuit evitata. Adica ai terminat toate categoriile de adversary dpdv politica si ai ajuns la categoria old boys sau seni seniori :)

  • Prostovane, vârsta a impus respect în cazul unuiPleșiță sau Vișinescu?
   Colegul lui Ana Pauker a ajuns de vreo 50 de ani la vârsta pârțului, în rest, tot un cioban securist a rămas.

   • Parhanghele, ori esti prost, ori idiot. Pai bah prostovane, nu vezi bah boule ca a fost condamnat o zdreanta de la executie, in timp ce aia care i-au trimis pe romani la Periprava, ma rog, fiii si nepotii lor, sunt bine merci?
    Adica procurarime, judecatorime si mai ales nomenclatura bolsevica? Tismaneana, de exp, dv e sa poarte un nume. Vizi boule ca esti prost de bubui? Cum te ai destepta tocmai la jandarmerie!

 6. foto cu catelusul este super!!!in rest…cineva il „lucreaza”

 7. Inca o dovada ca la batranete unii devin mai intelepti, iar altii dau in mintea copiilor.

 8. Se zice ca-l cauta Ana Pauker pe acasa, si el, umbla teleleu-tanase, prin piata publica inhaitat cu tinerei.

 9. Acum ce sa spunem si noi despre un batranel de 100 de ani! Roza-Scleroza, in plina actiune…asa cum astia cu creierul spalat ( tineri fara carte dar iubitori de Facebook) au nevoie de un idol( cu ceva mai multa carte citita) , venerabilul domn sora o avea si el nevoie de tucalari sa ii aduca lapticul seara la culcare…Pacat..E o forma grava de prostitutie, cea mai grava…pierderea busolei propriei constiinte…La fel ca si venerabilul actor V Rebenciuc…Ce privire pierduta avea serile trecute cu acea bucata de carton in mana pe care altii i-au dat-o…A inebunit lumea de tot…iata cum actorii se pricep si la politica si la justitie, ce sa mai spunem de profesionisti, atat cat au ramas…Rusinos si trist…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998