CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Militarul din fruntea guvernului, declarații halucinante: ”Democraţia funcţionează cel mai bine prin consens”

19 comentarii / 5845 vizualizări / 31 iulie 2022

Premierul-general Nicolae Ciucă a ieșit azi pe piață cu declarații stupefiante, cu prilejul participării la un festival al sașilor, alături de președintele Klaus Iohannis. Premierul a lansat astfel, teoria că democrația funcționează cel mai bine prin consens, explicînd că ideile diferite trebuie să ajungă, într-un final, la respectivul consens. Ciucă a preaslăvit, totodată, democrația din România, nefiind informat, probabil, cît de jos e plasată ea în topul democrațiilor lumii, top în care în ultimii ani a tot coborît.

”Pacea şi bunăstarea naţiunii şi a membrilor săi sunt scopurile fundamentale ale oricărei societăţi democratice. Totodată, libertatea este valoarea supremă a oricărui om care trăieşte în cadrul unei astfel de societăţi. Libertatea de a gîndi, de a se informa, de a se educa precum şi libertatea de a-şi exprima indentitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă sunt toate expresii ale libertăţii omului, protejate şi garantate deopotrivă de statul român”, a afirmat Nicolae Ciucă.

”O spun răspicat: România este un stat democratic, care a făcut în ultimii 30 de ani eforturi considerabile ca să fie un partener de încredere în rândul societăţilor occidentale dezvoltate. Noi, românii, am ales acest drum când am îndepărtat de la putere regimul comunist şi nu vom părăsi acest drum.

Democraţia este un regim politic complicat, funcţionează cel mai bine prin consens şi cooperare.
Desigur că într-o societate democratică există viziuni şi idei diferite, chiar opuse, care nu trebuie să se radicalizeze, ci trebuie să se tolereze pentru a ajunge la consens şi echilibru.

Nicio democraţie nu este perfectă, dar se perfecţionează prin consolidare. Învăţăm unii de la alţii şi luptăm împotriva oricăror forme de autoritarism, radicalizare, a exceselor fundamentate pe doctrine naţionalist-populiste, rasiste sau de clasă. Totodată, democraţia trebuie apărată în ciuda tuturor obstacolelor, investind continuu energie şi încrederea noastră”, a adăugat primul ministru.

Dincolo de exprimările de Gîgă (”democrația se perfecționează prin consolidare”), Nicolae Ciucă transmite că habar nu are chestiuni elementare, cum ar fi faptul că un principiu de bază al democrației este domnia majorității și protejarea minorității.
Consensul, adică identitatea deplină de opinii, absența oricăror contradicții, conform Dex, este specific strict dictaturilor; democrațiile autentice se caracterizează prin respectarea ideilor contrare, nu prin aducerea lor la consens.

Consensul invocat de Ciucă se traduce prin ”cine nu e cu noi e împotriva noastră” și nimic mai mult.
Despre consens vorbea Ion Iliescu în anii 90 și era vehement combătut de intelectuali, de societatea civilă.
Consensul în anumite decizii la nivel european este profund criticat și se dorește a fi eliminat exact în această perioadă, în numele democrației.

Cît despre democrația din România, conform datelor cele mai recente ale prestigiosului Economist Intelligence Unit, lider global în analize și prognoze economico-sociale și politice, țara noastră se plasează în 2021 pe locul 61 din 167 de țări.

Suntem sub Ungaria, Columbia, Ghana, Bulgaria, Indonezia, Polonia, Africa de sud, Brazilia, Malaezia, Panama, Namibia, Botswana sau Trinidad Tobago.

Dar cînd premierul, de mînă cu președintele, transmite public că democrația necesită consens, de ce să ne mai mire poziționarea României, care, conform aceluiași studiu, merge tot în jos în ultimii ani? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Ciucă e o trecătoare formă de viață , va fi aruncat ca o cârpă când interesul lui Kkaus va fi altul .

  • Nici în bască nu mă doare

 2. Democrația înseamă libertatea de a pune pumnul in gură celui care aplaudă când tu nu ești de acord …. ce mentalitate de meltean să ai ……….poate se face o altă formă administrativă bazata pe respect reciproc ….nu ceea actuală bazata pe multă mișcare niciuna ..

  • Ce te calcă cu merţanu.
   Reject Reciproc Avantajos, fraiere.

 3. Traiesc afara de multi ani si intotdeauna am incercat sa mi laud tara dar azi imi e rusine sa mai spun ca sunt romanca! O slehta de nemernici care sunt in fruntea tarii care fac dar interesele lor si au devenit slugi in cancelariile de afara

  • La fel si eu Cristina!
   Eu ma prezint „cetatean…, nascut in Romania.
   Deci, nu Roman… Pacat, mare pacat.

   • Ma cheama Lola-Parola si sunt din judetul Roman.
    Deci pacat, mare pacat.

    • Şi zic la hăştia paici căs ţigană din Ungaria.
     Deci pacat, mare pacat.să mor io.

 4. Poate asa e democratia la Plenita – Dolj de unde se trage mini-mos teaca asta !!!
  Eu ii spun ca nu sint in vreun ”consens” cu el si ordinele lui ci ii sint adversar ireductibil si-l vreau disparut din viata Romaniei.
  Azi maCiuca , adversar !
  Sper sa nu trec granita dusmaniei !

 5. cel mai bun politician ,intre militari si cel mai bun militar intre politicieni…….o nulitate,un plagiator care si a promovat abuziv sotia ,un slugoi al marelui licurici, care este o rusine pentru militarii romani

  • Fă ca foca, fă

 6. Ati scapat din vedere consensul din presa romaneasca si teroarea raspandita de CNA printre ziaristi. In acest context, discursul lui Ciuca are valente doctrinare pentru politrucii si agentii de propaganda din cadrul CNA.

  • ???????????

 7. DACA MAINE PLEACA SAU DISPARE, O AMPRENTA DE VERTICALITATE, DE VALOARE ROMANEASCA, SA FACA CEVA CA MILITAR ADEVARAT, ORDINE IN HOTIILE CARE AU DEVASTAT TARA, IN COMBINATIILE IMPRUMUTURILOR CARE INROBESC GENERATIILE DE DUPA NOI, SA PORNEASCA VREO FABRICA, VREO UZINA, VREUN C.A.P. ABSOLUT NIMIC! SLAVA OLTENIEI CARE A DAT TARII ASA CONDUCATORI! SLAVA PLENITEI CARE ARE NUME CA DE IMPLINIRE, DAR A DAT TARII UN GARGARAGIU. IUBESTE BOTNITA, DARAMA INVATAMANTUL CA SA ISI POATA TINE DIPLOMA DE DOCTOR PE PERETE IN SUFRAGERIE, IMBRACA POLITIA CARE IN MARE PARTE SUB HAINE E A INTERLOPILOR DIN POLITIE, A DISTRUS O GENERATIE CU KKATUL LUI P.N.L.CA SA ISI TRAGA COMISIOANE URSULA SI STAPANII LUI…Maine se duce dracu hardughia ta de guvern, ai jefuit tara si ai scuipat poporul in frunte…ARMATA A FURNIZAT INTOTDEAUNA ELEMENTE TRADATOARE DE NEAM SI TARA…ARGATUL NASCUT ARGAT, NU POATE AJUNGE DECAT TOT ARGAT. SLAVA OLTENIA!

  • Ia cu pâine că ţi se apleacă de la borhot pe stomacul gol

 8. Omul (?!) e caprar la baza…cata democratie credeti ca poate asimila, sau, de cate ori, in vasta si controversata sa cariera s-a intalnit cu acest concept?! Si din clipa in care a fost proptit in fruntea guvernuluui a fost clar ce soi de conducere „”democrata'” asteapta contzaranul, care i-a semnat decretul de numire, de la el…Daca ne-am luat gandul de la democratie, cu un ghinaral facut pe puncte pe post de premier, e bine sa nu uitam ca se poate mai rau, ca vorba aia cu „”unde incepe armata se termina logica”” ramane de actualitate

  • Da, dar nu numai la bază!
   Mizantropu-Mopu e o târâtură

 9. […] Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 10. Am mai vazut la TV generali. Vreo 2 sau 3 sefi ai marelui stat major, ianaintea lui Ciuca. Aia puteau vorbi coerent si chiar aveau staif. Cum doamne, au acceptat ofiterii superiori, din marele stat major, sa stea sub comanda lui tolomacul asta. Si in plus il imping si pe pozitie de prim ministru?
  Nu mai terminam cu mediocrii astia impinsi in functii atat de inalte.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998