CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mina celor de la „Greenberg” ? Basescu merge pe varianta ”Carter”

1 comentariu / 2668 vizualizări / 19 iunie 2014

Traian Băsescu a ieșit azi la rampă în scandalul Bercea Mondialul, șeful statului alegînd varianta distanțării totale de fratele său implicat în controversata poveste.
O poziție care aduce izbitor cu cea adoptată de președintele american Jimmy Carter într-un scandal aproape identic de acum cîteva decenii, ceea ce ar putea trimite cu gîndul la influența firmei americane de consiliere „Greenberg Quinlan Rosner Research” , care îl are drept client pe Băsescu.

”Eu cunosc varianta fratelui meu in acest caz inca de anul trecut, atunci cand mi-a spus ca este santajat si i-am recomandat sa se prezinte la Parchet si sa informeze asupra acestui lucru, urmand ca organele statului sa ia masurile care se cuvin. Nu voi prezenta public varianta, pentru ca nu sunt dispus sa cred decat in varianta justiei si nu in varianta fratelui meu. Nu pentru ca nu am incredere in el, dar pentru ca intr-un stat de drept varianta justitiei este cea adevarata” a spus azi președintele, într-o declarație extraordinară de presă.

”Sper ca varianta pe care mi-a spus-o fratele meu a fost cea reala, dar cea in care voi crede este cea a justitiei(…) Plec de la premisa ca in fata justitiei, indiferent cum ne cheama sau ce functii avem, toti suntem egali, iar faptul ca esti fratele presedintelui, nu te scuteste de responsabilitatea in fata justitiei si a legii. Regret ca fratele meu s-a implicat intr-un astfel de anturaj(…) Nu voi face niciun fel de interventie la niciun fel de institutie a statului, pentru a-l proteja pe fratele meu. Este responsabil pentru faptele lui si daca a savarsit ceva ilegal, va trebui sa raspunda in fata legii. Eu nu il acuz, daca il va acuza cineva, aceasta va putea fi justitia. Il acuz deocamdata pentru anturajul in care a intrat” a mai spus șeful statului.

Poziția lui Băsescu este foarte asemănătoare cu cea adoptată cu ani în urmă de Jimmy Carter, confruntat cu un scandal aproape identic.
Concret, fratele președintelui SUA, Billy Carter, un personaj controversat și veșnic în goană după bani, și-a încercat norocul cu o firmă în domeniul alimentar (altă asemănare cu Mircea Băsescu), dar a dat un chix răsunător, ajungînd dator vîndut statului (la fel ca Mircea Băsescu).

Enervat, a decis să încerce lovituri de altă natură, amintindu-și că posedă un nume de familie răsunător: pe la jumătatea mandatului prezidențial al fratelui său, Billy a vizitat Libia, fiind angajat de guvernul Gaddafi (un soi de Bercea Mondial al lumii petrolului) drept agent de influență și recompensat cu sume uriașe de bani.

S-a iscat un scandal uriaș, Libia și Gaddafi fiind, pe atunci, pe lista neagră a americanilor, ceea ce însemna un foarte prost anturaj pentru fratele președintelui, cum ar fi spus Băsescu.
S-a ajuns inclusiv la o anchetă a unei subcomisii a Senatului și a altor organe ale statului american, finalemnte însuși președintele, aflat în ultimul an de mandat, fiind nevoit să iasă la rampă.

”Sunt profund preocupat de faptul că Billy a primit fonduri din partea Libiei și că s-ar putea afla sub contract cu această țară. Acest lucru va avea consecințe asupra relației mele cu Billy atît timp cît voi fi președinte. Billy nu beneficiat de influență asupra politicii americane or în legătură cu acțiuni implicînd Libia, nici în trecut, cum nu va avea nici în viitor” a declarat public Carter.

O distanțare clară și fără echivoc de propriul frate, pe care am văzut-o azi, într-o formă extrem de asemănătoare, la președintele României. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Cariera politică de vîrf a lui Carter s-a oprit după primul mandat și el a rămas în istorie drept unul dintre cei mai slabi președinți americani. Băsescu încă mai speră într-un viitor politic strălucit…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. ma surprinde intotdeauna calitatea analizelor lui Bogdan Tiberiu Iacob. in sens bun. eu as fi un asa-zis „basist”, dar de-ala care nu o voteaza pe udrea sua PMP. mi-a atras atentia tapalaga cand a citat un articol si o interpretare a lui BT Iacob si de acunci citesc cu placere acest site. nu inteleg de ce va asociati cu Rosca-Stanescu. adica nu e un analist rau nici dansul, insa prostiile pe care le-a facut l-au costat scump. sunt curios cati jurnalisti de politica au o astfel de cultura incat sa faca o analogie intre situatia carter cu situatia basescu si sa gaseasca liantul in firma de consultanta. excelent, o spun sincer.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998