CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Minciună spulberată: parlamentul olandez nu a dat undă verde intrării Bulgariei în Schengen

0 comentarii / 2789 vizualizări / 27 decembrie 2023

Una dintre marile știri ale ultimelor zile a fost aceea că parlamentul olandez a votat pe 21 decembrie pentru admiterea Bulgariei în Schengen, punînd capăt lungii perioade de opoziție. În mod ciudat, deși toată presa de la noi a difuzat știrea pe larg, sursele ei au fost nu olandezii, ci oficialii bulgari, în frunte cu premierul Nikolai Denkov. Presa olandeză nu a suflat un cuvînt, la fel de ciudat, deși lărgirea Schengen ar fi o știre extrem de importantă pentru o țară sufocată de migrație ilegală și care recent votat un partid de extremă dreaptă care se opune acestei migrații. De ce nu a suflat? Simplu: pentru că știrea e fake.

Pe siteul parlamentului olandez au fost puse, în fine, după cîteva zile, documentele de la ședința din 21 decembrie, în care s-ar fi votat accesul Bulgariei în Schengen etapizat, adică mai întîi maritim și aerian.
Conform stenogramei de ședință, un parlamentar olandez, Caspar Veldkamp, a propus o rezoluție care, în esență, odată votată, ar fi impus guvernului olandez să accepte, dacă și Austria va fi de acord, o eventuală decizie de admitere a Bulgariei în Schengen, etapizat, în baza rezultatelor unor evaluări care au loc în prezent pentru a se stabili dacă țara vecină îndeplinește condițiile de aderare.

Ce spunea textul moțiunii:

”Camera Reprezentanților, după ascultarea deliberării, observând că aderarea Bulgariei la Schengen este în prezent luată în considerare în urma rezultatelor unei misiuni recente de constatare a faptelor;
întrucât un stat membru al UE (Austria) susține în prezent o aderare etapizată a Bulgariei (Air Schengen), care nu va fi încă aplicată și frontierelor terestre;
invită guvernul să susțină un posibil rezultat al negocierilor care să arate că Bulgaria va adera la zona Schengen în etape, de exemplu printr-o decizie a Consiliului de deschidere inițială doar a frontierelor aeriene, după care va fi efectuată o evaluare suplimentară sub conducerea Comisiei și prezentată Consiliului mai înainte de deschiderea și a frontierelor terestre”.

Care moțiune a picat la vot, întrunind doar 59 de voturi din totalul de 150 de aleși. Altfel spus, parlamentul olandez nu a decis nicio schimbare, ci doar a respins o propunere. Cum s-a transformat acest vot într-o mare reușită clamată de bulgari și preluată pe nemestecate de politicienii și jurnaliștii de la noi e grue de explicat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998