CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Minerii lui Iohannis

11 comentarii / 15849 vizualizări / 11 august 2018

Scriam miercuri, în finalul unui material dedicat mitingului diasporei: ”Una peste alta, sunt toate șansele ca mega-mitingul de vineri, cel care ar trebui să sufle puternic vînt în pînzele președintelui, să reprezinte, de fapt, startul marelui declin. Rămîne pentru final marea întrebare: vineri va fi un fiasco natural, sau unul conceput din start ca atare și minuțios pus la punct în laboratoarele subterane?”.

La cum se prezintă situația după miting, răspunsurile la prima chestiune și la varianta secundă a celui de al doilea par să fie categoric pozitive.

Klaus Iohannis este marele perdant, de departe.
Mega-mitingul pașnic al diasporei s-a dovedit a nu fi nici mega, nici pașnic și nici al diasporei.
Milionul de români indignați de peste hotare care au luat vămile cu asalt, plus tefeliștii tradiționali, plus liberalii și useriștii, plus jadarmii, plus trecătorii ocazionali a dat ca rezultat vreo 40-50.000 de oameni, cu maximă indulgență, adică o prezență catastrofală, cu toată zicerea Monicăi Macovei: ”Numărul celor care participă azi la protest este irelevant în fața forței pe care fiecare român întors în țară o poartă în sufletul lui”.
N-avem cantitate, virăm spre calitate.
În piață au fost, de fapt, vreo 5% diasporeni autentici, ceva membri de partid, useriști și liberali convocați de Blaga în regim de urgență din filiale, un nucleu al manifestanților deja profesioniști ai ultimului an și, cel mai important, un număr masiv de băieți cu misiune.
Că or fi fost ultrași, interlopi sau direct agenți nu contează prea mult: cu toții sunt controlați autoritar, nu de ieri, de azi, de serviciile secrete.

A fost o manifestare cu violență regizată, care a îngrozit România.
Peste cîteva zile, săptămîni, luni, amănuntele dezbătute azi cu maximă intensitate se vor fi estompat, iar informația primară care va rămîne în conștiința publică va fi asta: diasporenii lui Iohannis au manifestat violent și au distrus Bucureștiul, cam la fel ca minerii lui Iliescu.
Nu la mitingul PSD s-au produs violențe, ci la protestele acelui segment electoral devotat președintelui și dreptei și care vine din occident cu lecția democrației bine însușită.

Iohannis nu a înțeles nici pînă azi un adevăr cunoscut de PSD încă de cînd era FSN: românii detestă tulburările de stradă. Partidul lui Iliescu a recurs la mitinguri doar în campaniile electorale și atunci, doar pe ideea de ”pro” și foarte puțin ”contra”.
Faptul că orașul a fost răvășit ieri de oameni veniți, teoretic, în sprijinul tezelor prezidențiale, ba chiar la îndemnul lui indirect – vezi declarațiile de la reuniunea PNL – îi atîrnă președintelui povara răspunderii.
Reacțiile de aseară și de azi ale președintelui arată că nici acum el nu înțelege că va deconta scump povestea. A critica jandarmeria pentru că a apărat clădirea guvernului și a acționat ferm contra vandalilor e o gafă colosală.
Să ne amintim că, în 1999, am mai avut o altă grupare de români nemulțumiți care au pornit spre București ca să dărîme guvernul.
E vorba de minerii lui Cozma.
La acea vreme, jandarmeria a încercat să blocheze înaintarea lor încă de pe traseu, ministrul Băsescu oprea trenurile în gări ca să îi lase fără transport și se construiau baricade.
S-a făcut, cu adevărat, ceea ce ieri circula doar sub formă de intoxicări.
După celebra bătălie de la Costești, românii au fost indignați că jandarmii s-au purtat prea blînd și au luat cafteală de la ortaci.
Ministrul de Interne și mai mulți generali a trebuit să demisioneze, iar jandarmii au ajuns subiect de bășcălie în spectacolele ”Vacanței mari”.
Clasa politică, la rîndul ei, a fost profund indignată de slăbiciunea jandarmilor și a poliției, iar C.T.Popescu scria despre ”un atentat la ființa României”.
Acum, sunt mulți indignați fix pe dos, anume de faptul că jandarmeria a fost prea fermă la un miting la care, ca și în cazul mineriadei din 1999, se formulaseră încă dinainte amenințări cu violența și chiar s-au transpus în practică. La un miting care, legal, nici nu ar fi trebuit să existe.

Poate ar trebui să ne hotărîm, odată și odată, ce așteptări avem de la forțele de ordine.

Și pentru că vorbeam de mineri, să mai amintim un aspect: la mineriadele din anii 90, se știe că cei mai feroci ortaci au fost, de fapt, securiști infiltrați între ei, cu misiunea de a-i conduce unde trebuie și a dat tonul violențelor.
Din păcate, asta nu a reparat imaginea minerilor, rămași pînă azi un simbol al violenței și al anarhiei.
La fel și cu ”diasporenii” de ieri: inexistenți, de facto, și asta se va dovedi în perioada care urmează, ei au avut ghinionul de a fi folosiți ca acoperire și vor rămîne cu un uriaș deficit de imagine pentru multă vreme.
Că președintele Iohannis va plăti scump pentru evenimentele de ieri nu poate fi pus la îndoială.
Miercuri, opinam că la mijloc e o operațiune a serviciilor menită să conducă la rocada cu Cioloș, noua vedetă în așteptare a politicii.

Un gest neobișnuit al lui Hans Klemm, făcut ieri, ar putea indica însă că e mai mult de atît.
Reamintim că la cîteva ore de la începerea mitingului, după ce apăruseră deja primele incidente, Klemm a ieșit, relaxat și senin, la o plimbare pe Kiseleff, înspre Piața Victoriei, fără pază aparentă. Filmat de un oarecare (și se știe că e floare la ureche pentru orice român să filmeze un ambasador american, oricînd și oriunde), imaginea ajunge prompt pe televiziuni.

Ciudățenia e totală: la mitingul PSD din iunie, asumat oficial și organizat ca la carte, ambasada SUA a dat, hodoronc-tronc, un comunicat în care cerea cetățenilor americani din București să stea în case, ori să evite zonele de miting, să caute rute alternative etc.
Acum, însuși ambasadorul iese, zîmbitor, prin preajma zonei unde spiritele erau deja încinse.

În ambele situații, ambasada e susceptibilă a fi transmis anumite mesaje.
Putem lua în calcul și o la fel de ciudată fotografie postată azi dimineață pe pagina de Facebook a ambasadei cu explicația foto ”Răsărit de soare la Washington. Vă dorim un week-end senin!”. La ora postării, la Washington era noapte, iar week-endul românesc nu se anunță, oricum, deloc senin. Greu să nu-ți zboare gîndul la celebrul buletin meteo codat din ”Scînteia tineretului”, în 18 decembrie 1989, dar să zicem că e o simplă speculație.

Dacă Hans Klemm a vrut cu adevărat să dea un semnal prin ieșirea de ieri, ne-am putea confrunta cu ipoteza că mitingul de ieri a fost orchestrat de serviciile noastre, autoritar controlate de altele străine, pentru a se da un avertisment dur întregii clase politice autohtone, chiar dacă unii ar fi mai afectați decît alții.
Un avertisment, spre exemplu, de ce s-ar putea întîmpla dacă unii își închipuie – luăm un exemplu la întîmplare – că pot modifica de capul lor legi ale gazelor ori altele asemenea.

Dacă e așa, e de așteptat o perpetuare a evenimentelor pe termen mai lung decît am dori, inclusiv pînă la căderea actualului guvern.
Că piesa e mult mai amplă ar putea constitui și explicația altui fenomen ciudat de ieri: absența, ore în șir, a oricărei reacții din partea marilor figuri politice.
Niciun apel la calm, la non-violență, la încetarea ostilităților din partea președintelui, a premierului, a șefilor Parlamentului, a liderilor opoziției, poate chiar a Patriarhului, a unor figuri proeminente din societatea civilă. De parcă la un anumit nivel se știa cum stau, de fapt, lucrurile și teama i-a paralizat pe toți.

Abia tîrziu, la orele serii, a venit un comunicat țîfnos de la președinte, în care sărea la beregata jandarmeriei, urmat îndeaproape de altele, similare, ale lui Orban și Cioloș.
Interesant de remarcat, din sutele de comentarii la declarația președintelui, o treime o salutau – fani necondiționați -, o treime o criticau – adversari ai săi – și o treime criticau pasivitatea președintelui, deși se vedea clar că e vorba tot de fani ai săi.
Niște proporții care ar trebui să îi aprindă becul roșu președintelui.
Acelui președinte care, deși știa că urmează un miting cu mari probleme, a ales să o tulească la Sibiu. Și care face tot posibilul să ”castreze” jandarmeria într-un moment cînd bătăile deja au reînceput în centrul capitalei. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Cristian Niculescu

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Dacă n-a priceput asta în 2016 când alea 19% ale PNL-ului și alea 45% ale PSD-ului au reprezentat nimic altceva decât un spiț în dindărătul lui pentru scamatoria din noiembrie 2015, înseamnă că are cap doar ca să nu-i plouă-n gât. Nu-i mai povestesc despre cum n-a avut succes bolșevismul pe-aici acum fix 100 de ani că n-am cui.

 2. Asa este, a fost clar o manipulare.Intrebarea este, de ce autoritatile tolereaza nucleul de mting din Piata Victoriei?!De ce Jandarmii si Politia nu au ocupat astazi (sambata 11.08) centrul pietei pentru a nu mia permite instalarea altui grup de „protestatari”?!Parerea mea este ca jandarmeria a actionat rezonabil (cu unele excese gu gazele, dar si cu slabiciuni pe alocuri), dar nu atsa e problema:nu mai trebuie permise manifestari neautorizate, indiferent cine le „sustine”.Daca un partid, un ONG, doresc sa organizeze o manifestatie, sa o faca transparent, cu obligatii si responsabilitati!

 3. bai, bti, ieri au fost batrani si copii la miting si psd a trimis golani de la partid sa provoace mizerii ca sa se intervina violent si sa distruga mitingul si sa se sperie lumea. jandarmeria ataca lumea normala si nu ii indeparta pe golani, desi aparusera inca de la 17:00. tu chiar crezi ca lumea gandeste ca tine, pesedistule?
  psd face ca partidul comunist chinez la tienanmen in 1989. psd e compromis definitiv in ochii romanilor normali.

  • romanii normali vor sa fie ei stapani acasa, nu SUA si UE, tradator murdar!

 4. Va mai incapatanati sa credeti ca presedintele ganderste. Nu este asa; nu are cu ce. Este foarte grav daca suntem pusi in halul asta cu botul pe labe de asa zisul partener strategic. Deci nu avem voie sa ne bucuram de rezervele noastre; trebuie sa le dam degeaba. Dar sa respiram, sa mergem la toaleta, avem voie fara aprobare de la imparatie?

 5. psd a trimis huligani sa compromita ideea de diaspora. de acum inainte psd va zice ca romanii care muncesc in afara sunt batausi de femei, desi batausii de jandarmerite au fost adusi chiar de psd sau, mai stii, chiar de dubele jandarmeriei? … stim schema , a folosit-o si iliescu la mineriade, o foloseste si putin frecvent impotriva opozantilor

  • Muiștii nu sunt huligani, pupinbasist prost ce ești?

 6. Tu sti altceva in afara de Psd…La orice articol hop apari si tu…De fapt ce ma mir de cineva care stie din alfabet doar primele trei litere…Nu tine nimeni cu Psd dar poate ar fi bine sa vezi si imaginea de ansamblu spalat pe creier ce esti sau „platit”..Si poate ne propui tu vreo schimbare in afara de opozitie cu tot cu liderul lor de rahat..

 7. Gelu Visan
  6 hrs
  RĂZBOIUL HIBRID

  ORDINUL PE UNITATE:

  JANDARMII SUNT DE VINĂ, nu HELVIGH care a adus MERCENARII VIOLENȚI

  ZIUA A DOUA a MAIDANULUI

  Așa cum v-am obișnuit, pe această pagină veți afla adevărul și doar adevărul. Am fost și sunt făcut în fel și chip, acuzat că sunt PSD-idst, că am interese ascunse, am fost și sunt înjurat de postacii SRI și ai Puterii Ascunse cum le vine la gură.
  După postarea de azi o să fiu și mai înjurat, și mai acuzat, dar eu cred că trebuie ca dumneavoastră, cetățenii, dar și politicienii, analiștii, oameni de bună credință să știți adevărul.

  Dar hai să vedem ce s-a întâmplat și ce se întâmplă:

  Noaptea Violențelor a fost planificată de Iohannis și Helvigh, care urmează un plan bine stabilit din afara țării. Helvigh a fost cel care a adus în România mercenari străini, pentru a provoca violențele, pentru ataca jandarmii și pentru a doborâ guvernul.
  Planul A FOST DEVOALAT în jurul orei 23:00, chiar de către Iohannis, care a atacat public jandarmii. Instantaneu, dar instantaneu, a apărut o știre la un post de televiziune că

  UN MANIFESTANT A FOST OMORÂT ȘI ZACE ÎN MIJLOCUL PIEȚEI VICTORIEI!

  Această știre era scrisă, planificată și a fost anunțată ca și cum s-ar fi întâmplat! O jurnalistă profesionistă din televiziunea respectivă s-a certat cu colega ei și a spus că Știrea trebuie VERIFICATĂ! Nimic, dă-i înainte. Probabil a apărut și în alte părți.
  Atunci mi-am dat seama că suntem în cea mai amplă Operațiune de manipulare și intoxicare de la Revoluție încoace.
  Doar PROFESIONALISMUL JANDARMILOR a făcut ca Planul lui Iohannis-Helvigh-Pahonțu să nu poată fi aplicat.
  Imediat, din noaptea aceea, dar și începând de ieri dimineață în mod special, a apărut o NOUĂ și GRAVĂ MANIPULARE:
  Speriați pentru a nu fi descoperiți, Iohannis-Helvigh-Pahonțu, dorind și să-și ascundă tentativa de crimă și Lovitură de Stat, au declanșat o altă ETAPĂ a războiului Hibrid, pe două puncte:
  JANDARMII sunt de VINĂ
  GUVERNUL ORICUM VA CĂDEA, că nu rezistă presiunii
  A început Dan Andronic, în EVZ, care a scris de dimineață că Guvernul e dus, a continuat Cristoiu care a spus că Guvernul nu are nici o șansă să reziste, asta fără să însemne că cei doi sunt parte a Planului, Doamne Ferește(!) iar aseară, la toate televiziunile au fost DETAȘAȚI de către Helvigh și Pahonțu acoperiți care să susțină teza că JANDARMII sunt de vină și Guvernul va cădea.
  La A3 era o doamnă avocat și cu un detectiv particular(?) care o țineau sus și tare, și anume Jandarmii au fost de vină pentru Violențe, la RTV a fost detașată de la Realitatea o doamnă avocat, iar la B1 a fost scoasă piesa grea, Cristi Diaconescu, detașat și el de la Realitatea, toți susținând aceeași teză, unii ca reporteri din piață.
  Strategia este simplă:
  un fel de Realitatea TV multiplicată prin acoperiți sau oameni ai Sistemului în toate televiziunile.
  Aici este mâna lui Pahonțu,( salut Lucian!) șeful SPP, cu care am lucrat patru ani și am mai făcut lucrul acesta, dar și a lui Helvigh direct.
  Frica lui Helvigh de a fi descoperit că a provocat violențele din piață este atât de mare, încât a rupt „analiștii” de la Realitatea TV și i-a infiltrat în toate televiziunile. De ce îi este atât de frică?
  Pentru ca operațiunea de a atacare și doborâre a Guvernului prin mercenari aduși de SRI să nu fie descoperită și pentru a ataca, cu toată forța, Jandarmeria.
  Pe fondul slăbirii forței Jandarmilor, intenționează să creeze o stare de spirit a unui Guvern Opresiv, dar și să continue violențele;
  și pentru că îmi place să râd un pic de ei și de frica lor, le spun că acum va afla toată lumea că, de exemplu, aseară au încercat și vor încerca și în seara aceasta să-și trimită mercenarii să incendieze mobilierul stradal și să atace magazinele din alte zone, foarte bine cunoscute, altele decât Piața Victoriei.
  GHINION, lumea este mică!
  Ce vor de fapt în următoarele zile?
  Să continue manifestațiile, să slăbească Jandarmeria și Guvernul și să provoace anarhie; Planul nu s-a schimbat mult, doar că Helvigh folosește SRI pentru a doborî guvernul și pentru a-l pune pe Ludovic Orbán premier, dar și în RĂZBOIUL HIBRID.
  Vor reuși acești PĂPUȘARI-PĂPUȘI ale unei țări străine să pună mâna pe România?
  Eu vă asigur că NU vor reuși, printre altele și pentru că le voi devoala tot planul și adevăratele intenții.
  Să ne vedem cu bine!

  Dumnezeu să Ocrotească România!
  Dumnezeu să-i Ocrotească pe Români!

  Mai jos aveți în poză moacele PĂPUȘARILOR-PĂPUȘI, că să știți cine conduce SISTEMUL în România, cine a vrut și vrea să dea o Lovitură de Stat!
  Cum era aia cu ” MUIA”?
  V-ați luat-o!

  • Superb comentariul Excelent.Dumnezeu sa Binecuvanteze Romania Amin

 8. Daca era asa erau spitalele pline de jandarmi

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998