CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ministrul Rafila, acuzat în Parlament că ia decizii în beneficiul material al familiei Geoană

0 comentarii / 2319 vizualizări / 5 iulie 2024

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este interpelat în Parlament pentru ceea ce un deputat USR numește ”Tunul studiilor clinice”. ”Rafila lucrează pentru pacienți sau pentru industria Big Pharma?” se întreabă Emanuel Ungureanu în interpelare, în care susține că ministrul a luat decizii care ar putea băga bani în buzunarele familiei Geoană.

Ministrul Rafila este solicitat, astfel, să răspundă la următoarele întrebări:

1. Inițiativa Ministerului Sănătății de a crea Planul Național pentru dezvoltarea studiilor clinice în România este cunoscută de către dumneavoastră?
2. Aveți cunoștință despre faptul că acest Plan Național pentru dezvoltarea studiilor clinice propune deduceri fiscale și alte stimulente economice pentru companiile farmaceutice, iar aceste măsuri ar putea reduce veniturile fiscale pentru bugetul național? (reducerea taxei clawback, eliminarea TVA pentru achiziția de echipamente și materiale sanitare, etc)?
3. Ministerul Sănătății condus încă de Rafila dorește TRIPLAREA (cantitativă) a studiilor clinice fără să fie specificate în plan măsuri pentru asigurarea integrității și independenței cercetării. Care sunt măsurile prevăzute pentru a preveni influențarea rezultatelor studiilor clinice în favoarea intereselor
sponsorilor (companiilor farmaceutice)?
4. Este binecunoscută relația ministrului Rafila cu Mircea Geoană și implicit cu Fundația Renașterea unde președinte-fondator este Mihaela Geoană. Fundația este sponsorizată de mai multe companii farmaceutice care vor fi direct favorizate de acest plan. Ce măsuri specifice a luat guvernul pentru a preveni și gestiona posibilele conflicte de interese?
5. Ce mecanisme de monitorizare și supraveghere independentă vor fi implementate pentru a asigura că
planul pentru dezvoltarea studiilor clinice este executat fără favorizarea nejustificată a anumitor companii?. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998