CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ministrul Sanatatii arunca nucleara. Urmeaza un nou exod al medicilor?

3 comentarii / 3539 vizualizări / 4 septembrie 2021

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, atît de discretă pînă acum, de la numirea în funcție, intră în războiul politic guvernamental și nu oricum, ci de-a dreptul cu rachete nucleare anti-Cîțu. Acuzații extrem de grave aduse azi de ministru conturează serios perspectiva reizbucnirii teribilului fenomen numit exodul medicilor, care abia ce fusese stăvilit oarecum în ultimii 3-4 ani.

Ioana Mihăilă face anunțul șocant că nu mai sunt bani în sănătate și îl acuză pe premier că a refuzat să dea bani din fondul de rezervă pentru vaccinarea copiilor, pentru tratamentul canceroșilor șamd.

„Sunt aici să explic ceea ce domnul Cîțu tocmai a spus și astăzi, la fel cum a spus și ieri, că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de 2-3 luni. Domnul prim ministru ne spune acum că nu înțelege cum s-a întâmplat acest lucru, deși știa încă din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suficienți. În 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la Cabinetul premierului i-am prezentat situația bugetului Ministerului Sîănătății. Prin această adresă, i-am spus că nu sunt suficienți banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acțiuni prioritare, cele care finanțează Terapiile Intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, a declarat, într-o conferință de presă organizată azi, ministrul Sănătății.

„Faptul că astăzi vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și lipsă de resurse pentru ambulanțe și medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu”, a mai spus Mihăilă.

Dacă e adevărat că în conturile Sănătății suflă vîntul puțin după jumătatea anului înseamnă că ne aflăm într-un nou an 2010, cînd criza mondială a făcut ca România să ajungă cu bugetul sănătății la cote de avarie, mult sub necesar.

Efectul rapid a fost intensificarea rapidă și dramatică a plecării medicilor din țară, foarte mulți dintre ei, amară ironie, alegînd chiar Ungaria, țară ai cărei proprii medici alegeau să plece în Occident.
Cîțiva ani mai tîrziu, în Ungaria, ponderea medicilor români ajunsese la 70% din totalul specialiştilor străini. Franța și Germania atrăseseră la un loc aproape 9000 de medici, iar numărul medicilor care aplicau să plece într-un singr an se apropia la noi de 3000.
Între 2007-2012, peste 11.200 de medici părăsiseră România spre zări mai calde, plus alte zeci de mii de asistenți medicali.
Exodul a fost oprit în bună măsură după majorarea de salarii operată în 2018 de guvernarea PSD, ba chiar se înregistrau tot mai multe cazuri de medici care alegeau să revină în țară.
Acum, aflăm de la ministrul Sănătății că nu mai sunt nici măcar bani de salarii, necum pentru alte probleme.
Va reizbucni, curînd, în forță, exodul medicilor, ca după criza din 2009-2010? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. de cand cu Elodia au fugit psihiatrii
    (nebunia nu cunoaste granitze).

  2. Nu , daca urmeaza un nou exod al medicilor ci , CAND A INCETAT ACEST EXOD , DACA A INCETAT VREODATA asta-i cu adevarat problema ! Doar nu-si inchipuie cineva ca exista INCA tanar care s a urmeze medicina , plus anii de rezidentiat si…alti ani d e invatzatura pe branci , doar din grija vis a vis de suferintele cuiva , doar din dorintza de-a da curs juramantului testamentar al grecului ala numit Hipocrates care , oricum a murit cu mii de ani inainte de-a s e inventa EURO . Eu , in nici un caz nu pot fi atat d e naiv mai ales ca…am un nepot care urmeaza Medicina la BB-Cluj si care , inca de la inceput de cand a fost declarat admis in Universitate , a spus f. clar ca , va pleca ” afara ” imediat dupa .

  3. Ce coincidenţă că tovarăşa Mihăilă nu a scos o vorbă despre deficitul ăsta până când Cîţu nu l-a dat afară pe Stelian Ion şi produs ruptura din coaliţia de guvernare. Altfel spus: nu o durea nici în cot că nu mai sunt bani ptr medici dacă lucrul ăsta nu îi folosea ca muniţie împotriva adversaului politic. Dimpotrivă, era pretext de noi împrumuturi cu dobânzi astronomice.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998