CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Miracol de presa: fake-news-ul care a nascut o stire vie

1 comentariu / 2701 vizualizări / 15 octombrie 2018

O ciudățenie de proporții se produce în presa ultimelor zeci de ore, pentru a lua amploare exact cînd trebuia să dispară. Mai precis, pe piața media apare un fake-news grosolan despre Ion Iliescu, e rostogolit în mod straniu și pe nemestecate de către cele mai prestigoase organe de presă și exact cînd lumea începe să se dumirească, țîșnește din el și știrea reală. Ce să mai înțelegi?

Un așa-zis atac al lui Ion Iliescu la adresa PSD a fost difuzat ieri, sub forma unui presupus interviu acordat România TV de către fostul președinte. În realitate, ”interviul” era un colaj din declarații făcute de acesta acum trei ani la congresul PSD. În ultimul an, fostul președinte aproape că nu a mai avut vreo intervenție publică.
După ce declarațiile sale au fost redifuzate de zeci de alte media, iată că vine și o intervenție reală a lui Iliescu, pe blogul propriu. Una extrem de interesantă, pentru că, în loc să se mulțumească, așa cum era de așteptat, cu dezmințirea știrii false, fostul președinte ține morțiș să o legitimeze, prin critici tăioase la adresa PSD și a conducerii acestuia. Critici autentice și actuale, de această dată.

Ce spune Iliescu?

”În legătură cu presupusa mea intervenție în procesul politic ce are loc în PSD, anunțată de postul de televiziune Romania TV, știre preluată și de alte televiziuni si site-uri de stiri, fără o minimă verificare a veridicității știrii, sunt obligat să fac următoarele precizări:

Intervenția mea ”nimicitoare”, dacă am înțeles bine, este doar un colaj din discursul rostit la Congresul PSD din 2015! Poziția exprimată atunci nu este o noutate. Și acum aș spune exact aceleași lucruri în fața conducerii colective a PSD. Poziția mea este bazată pe valori și principii, în care cred, pe care nu le-am negat, de la care nu am abdicat și nici nu intenționez s-o fac.
Nu am încurajat niciodată conducerea conflictuală, indiferent că este vorba despre partid, sau despre instituțiile statului. Abordarea critică a realității nu înseamnă ”atac” la cineva. Înseamnă realism și exprimă dorința de a rezolva probleme, nu de a crea altele noi.

”Nu poți avea o democrație funcțională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic”

PSD nu reprezintă, prin problemele pe care le are, excepția pe scena politică actuală. De fapt, este printre puținele forțe politice care mai păstrează un minim de coerență în acțiunea și în proiectele sale. Dacă mai mizează însă pe abordarea conflictuală a problemelor interne, va pierde și această minimă coerență.
Dincolo de orice, România are nevoie de stabilitate, de o guvernare coerentă, la rândul ei, responsabilă, și, mai ales, de consolidarea democrației. Repet ce am spus nu o dată: nu poți avea o democrație funcțională cu partide care, în interiorul lor, sunt conduse nedemocratic. Este momentul să redeschidem canalele de comunicare, să reluăm dialogul între forțele politice, și cu societatea civilă.
Ca urmare, cer, în virtutea dreptului la replică, televiziunilor care au generat și răspândit știrea falsă, să facă precizările cuvenite. Și, dacă nu cer prea mult, să mă anunțe și pe mine despre ce am spus, sau am făcut, deși n-am spus și n-am făcut”.

Un mesaj care critică, după cum se vede, atît conducerea, cît și guvernarea pesedistă și care face apel la declanșarea unor acțiuni de corectare a erorilor comise de Dragnea & comp.

De aici, întrebarea firească: a văzut Iliescu în fake-news-ul pomenit oportunitatea neașteptată de a reveni în prim-planul politicii ori chiar el l-a provocat, prin metode, să le zicem, neortodoxe, pentru a-și justifica ieșirea la rampă? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Ion Iliescu n-are nici o legatura cu „stirea”, asa cum a fost aceasta prezentata de Romania Tv.

    Tot Romania TV, acum cateva zile, a lansat o alta stire falsa, conform careia o functionara de la cabinetul vice prim-ministrului ar fi fost prinsa in flagarant luand mita 50.000 euro.

    In fapt, este o diversiune pe model Dan Diaconescu care se inscrie in noua orientare politica a postului Romania TV.

    Cine urmareste cat de cat stirile cu siguranta a observat ca, de cava vreme, Romania TV da zilnic numai stiri pozitive cu Iohannis si consoarta si lanseaza „petarde” la adresa guvernarii, ceea ce spune suficient de clar despre cine a preluat controlul asupra acestui post TV.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998