CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mircea Geoana, la un pas de o mare lovitura politica

0 comentarii / 1637 vizualizări / 8 decembrie 2011

Curtea Constituțională a luat ieri o decizie stranie în cazul schimbării lui Mircea Geoană de la șefia Senatului, prin amînarea pronunțării, și sunt șanse reale să asistăm curînd la o veritabilă lovitură de teatru pe scena politică.

Judecătorii Curții au decis ieri să amîne pronunțarea pe marginea sesizării lui Mircea Geoană în legătură cu debarcarea sa de la șefia Senatului – pe care fostul lider pesedist o consideră neconstituțională – pentru data de 20 decembrie.

O amînare ciudată și care ar putea ascunde mari surprize.

De ce ciudată?
Simplu: spre deosebire de alte cazuri puse pe masa judecătorilor C.C., cazul Geoană nu e o noutate. Problema schimbărilor de la șefia Camerelor a fost deja răsucită pe toate părțile încă din 2005, cînd s-au luat și deciziile necesare, deci e greu de înțeles ce ar mai putea constitui acum subiect de dezbateri aprinse între judecători.

În plus, nu e vorba de o amînare de 2-3 zile, ci de două săptămîni, ceea ce adîncește misterul.
În fine, cel mai spectaculos element e plasarea pronunțării exact în momentul în care se încheie sesiunea parlamentului, ceea ce înseamnă că declararea deciziei de schimbare drept neconstituțională l-ar putea readuce pe Geoană la șefia Senatului cel puțin pînă la 1 februarie, cînd începe viitoarea sesiune și se poate relua procedura de schimbare.

Ce consecințe ar avea acest lucru?

În primul rînd, o capacitare politică spectaculoasă a fostului pesedist, exact ceea ce îi trebuie în perioada în care lucrează de zor la noul partid. Plus că ar mai șterge din imaginea de looser perpetuu a acestuia.

În al doilea rînd, ar fi o lovitură aspră pentru Vasile Blaga, adus la șefia Senatului nu de simpatia președintelui, cum s-ar crede, ci, mult mai probabil, de o repliere de ultimă oră a premierului Boc în raport cu vechea gardă, pentru a contracara loviturile tot mai dese venite dinspre gruparea Udrea. Nu e, de altfel, prima dată cînd Boc se aliază cu tripleta BVB pentru a-și întări poziția la guvern în fața atacurilor altei grupări din PDL. A făcut-o și în toamna anului trecut, cînd Udrea a cerut în Biroul Permanent al PDL depunerea mandatului premierului, dar vechea gardă a avut altă opinie și Boc a rămas pe baricade. De atunci, se remarcă faptul că la fiecare 2-3 luni Udrea relansează în media tema schimbării premierului.
În fine, ar fi o lovitură și pentru PSD, care s-ar vedea pus în poziția inițiatorului unei manevre necinstite de înlocuire a lui Geoană.

Dacă judecătorii ar fi decis ieri, și ar fi făcut-o împotriva lui Geoană, pe scena politică ar fi fost liniște, pentru că singurul nemulțumit ar fi fost ex-șeful Senatului. Iar Curtea Constituțională a demonstrat cel mai adesea că nu prea are chef să provoace tensiuni în politică (vezi și decizia ambigua de la suspendarea lui Băsescu).

Tocmai din acest motiv, amînarea deciziei sugerează că sunt interese foarte înalte la mijloc, și șanse mari ca pe 20 decembrie să vina lovitura de teatru, iar Geoană să fie repus în drepturi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998