CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mirel Palada si lista securistilor: ”Am gresit fata de Sorin Iliesiu”

2 comentarii / 3322 vizualizări / 26 ianuarie 2019

După postarea presupusei liste a agenților Securității din cultura română, fostul secretar de stat Mirel Palada face un pas înapoi în raport cu cineastul Sorin Ilieșiu, afirmînd că nominalizarea acestuia a fost o greșeală.

”Zilele astea am greșit față de un om. Zilele astea v-am prezentat o listă lungă de nume pe care atunci am considerat – și consider în continuare – că au făcut mult rău României, spălînd pe creieri o generație întreagă de tineri, din care am făcut și eu parte” afirmă Palada, pe Facebook.

”Lista am construit-o pe baza unui articol publicat de Victor Roncea în Evenimentul Zilei. Din păcate, cu cît numerele sînt mai mari, cu atît probabilitatea intră în acțiune și ne joacă feste. Pe listă s-a strecurat și un nume care s-a dovedit că nu e de acolo.

E vorba despre Sorin Ilieșiu. Îmi cer scuze față de dînsul că l-am alăturat acestei liste de informatori, agenți sau ofițeri acoperiți.

D-nul Ilieșiu m-a contactat zilele trecute. Am avut o discuție lungă, serioasă, plină de conținut. În urma discuției, am fost convins. Îl cred pe d-nul Ilieșiu că nu a fost nici informator, nici agent nici ofițer acoperit al acelor vremuri. Ci pur și simplu un om care a căzut în tăvălugul istoriei, în timp ce contribuia și el la scrierea istoriei acelor ani.

Din discuția avută mi s-a limpezit un pic mai mult felul în care generația noastră a fost spălată pe creiere de hegemonii culturali ai acelor vremuri din jurul GDS-ului, sub atenta îndrumare și coordonare a șefilor lor discreți, probabil români, mai degrabă sovietici.

Stînd de vorbă cu dînsul pe telefon, mi-am cerut scuze personal față de greșeala făcută. O fac și acum, aici, în scris, pentru a vă atrage atenția asupra riscurilor produse de numerele mari, atunci cînd luăm oamenii la grămadă. Forța stereotipului.

Scriu aceste rînduri nu din frică, ci din convingere. Mă lasă rece amenințările cu datul în judecată. În schimb, nu sînt rigid și știu să aplec urechea și să învăț să decelez tonurile, nuanțele, detaliile. Scriu aceste rînduri nu pentru că d-nul Ilieșiu m-ar fi speriat, ci pentru că m-a convins. E la latitudinea dînsului dacă dorește să aducă la cunoștința publicului ceea ce mi-a spus personal și m-a făcut să cred în buna sa credință.

Cu toții avem de învățat din viață. Zilele astea am învățat că nu toți cei pe care îi bănuim a fi fost securiști au fost cu adevărat. O temă puternică, actuală, care penetrează societatea românească la fel cum penetrează cerneala creta. Nu-i așa, domnule Cioloș?

Da, știu: o glumă din anii ’90. Cine mai își aduce aminte de penetrarea cretei…

PS: Am primit mai multe telefoane și în privința d-nei Hossu Longin. Alea nu m-au convins. Mai discutăm. Mai dezbatem. Subiectul e complex…

PPS: Rămîne cum am stabilit. Dacă pe listă mai scapă și erori, asta nu înseamnă că zvîrlim toată lista la coșul greșelii. Nu ștergem cu buretele toată discuția despre efectul distructiv al acelui grup de pseudo-intelectuali care au dat cu rașcheta propagandei pe creierele tinerilor acelor vremuri, servind interese străine. E ca în povestea lui Darie: să nu uitați, pufoșilor, să nu uitați. Și ca în lista lui Arya: Pleșu, Liiceanu, Patapievici, Blandiana, Dinescu et ejusdem farinae. Toți oamenii lui Gogu Rădulescu și ai lui Brucan. Toți niște patrioți. Doar că patrioți pentru alții, nu pentru România…” conchide Palada.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Asta,iliesiu asta, cu ,,monarhia salveaza Romania,, la ce se incadreaza? Ce salva monarhia cand populatia rurala pe timpul monarhiei nu avea nici posibilitatea de a avea imbracaminte si incaltaminte.Ce sa mai vorbim de hrana! Ce sa mai salveze monarhia daca in acele vremuri umblau taranii,adulti si copii,cu haine peticite si desculti si iarna si vara?! Faptul ca le arunca regina maria cateva bomboane la copiii de tarani nseamna ca le-a asigurat strictul necesar traiului?!! Terminati cu lozinca despre ce salveaza monarhia pentru ca de atunci tara a ramas inapoia altor tari care se dezvoltau. La 1907 alte tari inventau masina de spalat rufe si regalitatea romanesca omora taranii rasculati. In schimb uitati-va cu mirare la ateneu.

  2. Credeam ca Palada fusese convins de vreo dovada forte ca lista era formata din agenti. Deci n-avea nimic in sensul asta. Iar faza cu convorbirea in urma careia Palada a fost convins de Iliesiu ca n-a fost agent arata cat de ridicol poate sa fie primul. Bine ca Palada recunoaste c-a fost spalat pe creier de cei pe care-i acuza. Insa faptul asta e evident, nu mai trebuia mentionat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998