CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Miscare de sah impotriva tandemului Ponta – Antonescu

0 comentarii / 1574 vizualizări / 29 august 2010

Un tandem care, de fapt, nu exista. Si tocmai in asta consta provocarea. O lanseaza scriitorul Serban Foarta, pe www.agentiadecarte.ro. El ii admonesteaza public pe cei doi lideri politici. Si le cere sa se trezeasca. Despre ce este vorba? De ce acord acestui mesaj venit de la Timisoara, unde traieste scriitorul, atat de multa importanta?
Avem de-a face cu doi lideri politici, care isi conduc partidele pe culoare diferite. Singurul lucru care ii uneste este faptul ca ei se afla in opozitie. Victor Ponta conduce un partid socialist, in timp ce Crin Antonescu este seful unui partid plasat in dreapta spectrului politic. Ce e rau in faptul ca liderii, impreuna cu partidele lor, merg pe culoare diferite, incercand, fiecare dintre ei, sa-si maximalizeze sansele de a aduna mai mult electorat? In mod normal, ceea ce fac ei este cat se poate de natural. Daca s-ar crea o strutocamila, in care partea superioara sa fie reprezentata de socialisti si cele patru membre care alearga sa fie de tip liberal sau invers, ce ar avea de castigat cetateanul roman? Dimpotriva. Ar avea de pierdut. Pentru ca nu s-ar mai intelege, cu claritate, ce inseamna un mesaj de stanga si ce inseamna un mesaj de dreapta. Ar fi puse in mixer si amestecate proiecte de stanga si proiecte de dreapta. Produsul rezultat ar putea sa fie toxic. Atat in plan doctrinar, pentru a sterge diferentele dintre doua partide, cat si in plan economic, pentru ca ceea ce rezulta din mixer s-ar putea sa fie nu numai toxic, ci si ineficient sau, chiar mai mult, contraproductiv.
In general, nu trebuie sa asteptam minuni de la o alianta. Nici atunci cand aceasta alianta se afla in opozitie si nici mai tarziu cand ea ar putea ajunge la putere. Toate experientele consumate de romani, inca de pe vremea cand legionarii au ajuns intr-o alianta la putere si, mai recent, atunci cand tara a fost condusa de Conventia Democratica Romana sau de alianta PNL – PD sau, si mai recent, de alianta PD-L – PSD, au insemnat esecuri. In schimb, atunci cand un partid a condus de unul singur, rezultatele au fost mai bune. In general, in intreaga istorie moderna. Si asa stau lucrurile nu numai in Romania, ci, in general, in lume.
Si atunci, de ce au fost admonestati si provocati cei doi lideri? De ce scriitorul Serban Foarta ii someaza sa-si uneasca fortele lor si sa uneasca fortele partidelor? Motivul este foarte simplu. Nu traversam o situatie normala. Regulile normale nu se mai pot aplica.
Este necesara o solutie exceptionala. Ea este dictata de urgenta. Urgenta este daramarea Guvernului Boc. Pentru ca, socoteste pe buna dreptate autorul somatiei, nu poate fi pus capat crizei decat de catre un alt guvern. Sau, cel putin, cu un alt guvern incepe speranta. Situatia exceptionala consta, spune scriitorul, in faptul ca cei doi privesc impasibili, concurandu-se reciproc, cum un al treilea se ineaca. Al treilea nu este PD-L. Doamne fereste! Al treilea este chiar cetateanul roman.
Fiind o situatie exceptionala, ar fi necesar ca PSD si PNL sa-si uneasca fortele pentru a instala un nou guvern. Acordandu-i cetateanului o sansa minima de a fi salvat. Asa crede scriitorul Serban Foarta. Asa cred si eu. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998