CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mișcare neașteptată: Patriarhia întredeschide ușa candidaților – preoți

0 comentarii / 1471 vizualizări / 12 martie 2024

Ca și în alți ani electorali, Sf.Sinod al Patriarhiei a comunicat decizia prin care se poziționează față de politică și de alegeri, în sensul menținerii neutralității și al interzicerii candidaturilor de preoți, călugări și diaconi. Numai că, foarte interesant, în premieră absolută, hotărîrea sinodală vine cu ceva în plus, care deschide portițe unor candidaturi în alegerile locale, în anumite condiții.

Patriarhia a informat în aceste zile că menține hotărârea sinodală din 2008, prin care se stipulează că printre îndeletnicirile incompatibile cu slujirea și demnitatea clericală se numără și aceea de „a primi asupra sa dregătorii sau îndeletniciri lumești”, iar arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis:

a) să facă politică partinică;

b) să fie membru(ă) al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;

c) să candideze la alegerile parlamentare sau locale;

d) să participe la campanii electorale în calitate de susținător (oare);

e) să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state.

Doar că există și excepții, ne spune BOR:

”Aplicând principiul iconomiei (pogorământ, dispensă), în vederea împlinirii misiunii pastoral-sociale la care sunt chemați în viața comunităților pe care le păstoresc, Sfântul Sinod, prin hotărârea sinodală nr. 1676 din 6 martie 2008, permite totuși ca preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local şi consilier județean în România, în următoarele condiții:

a) lipsa unor candidați laici ortodocși, bine pregătiți, capabili să reprezinte eficient comunitățile din care provin și în a căror componență intră credincioși ortodocși;

b) încălcarea neutralității politice sau susținerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenții altor culte sau organizații religioase;

c) promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituția Bisericii și valorile morale creștine ale societății sau candidarea respectivelor persoane ca independenți”.

Ori, aici lucrurile devin interesante, pentru că, deși Sf.Sinod invocă hotărîrea din 2008, la rîndul ei o prelungire a uneia din 2004, totuși în amintita hotărîre nu se regăsea decît litera ”a”.

Punctele ”b” și ”c” reprezintă o premieră, una care întredeschide și mai mult ușa candidaturilor bisericești în alegeri, cu atît mai mult cu cît prevederile de la punctul ”c”, spre exemplu, sunt destul de interpretabile.

BOR stabilește inclusiv regulile de campanie electorală a candidaților din sînul bsericii:

”Preoții și diaconii, care au obținut aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul județean, vor fi suspendați de la slujire pe întreaga perioadă a campaniei electorale (pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campania electorală), vor adopta în timpul campaniei electorale un comportament adecvat slujirii şi demnității preoțești, vor respecta legislația în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităților administrației publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcașurile de cult”.

Una peste alta, în lumina noilor prevederi rămîne de văzut ce parcurs politic ar putea avea în acest oameni din sînul Bisericii Ortodoxe și dacă am putea avea surpriza unei hotărîri sinodale asemănătoare și înaintea alegerilor parlamentare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998