CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Miscari in culisele politicii: Reformarea PNL, cu Bratianu-Cartof in frunte

4 comentarii / 6955 vizualizări / 4 iunie 2015

De ceva vreme, Crin Antonescu face un joc interesant: nu mai prididește să anunțe că se retrage definitiv din politică, dar, iese tot mai des în mass-media, cu mesaje multe și mărunte. Ba, fideli ai săi mai pun și de un club liberal care, se aude, ar constitui baza revenirii lui în politica mare. Unul care tocmai a reușit să șocheze observatorii politici prin ceea ce își propune, dar, mai ales, prin cei care l-au pus pe roate.

În chiar ziua împlinirii a 140 de ani de liberalism, se puneau bazele unui misterios club liberal, pompos denumit ”Ion C.Brătianu”, membrii fondatori fiind un fost deputat PD/PNL, doi actuali deputați liberali și cîteva nume relativ anonime. Cum unul dintre deputați este, însă, un mare apropiat al lui Crin, speculaţiile nu au întîrziat să apară. Este clubul respectiv o platformă de întoarcere a lui Antonescu?
Nu știm sigur asta, rămîne de văzut.

Cert e că manifestul noii grupări e cel puțin șocant.

Intitulat ”APEL PENTRU SALVAREA IDENTITĂŢII PARTIDULUI NAŢIONAL LIBERAL”, documentul transmite cam ce își doresc pentru viitorul PNL respectivii fondatori.
Foarte pe scurt: la loc de cinste, strîngerea relațiilor cu Rusia și China, urcarea Marii Britanii pe locul de principal partener strategic al României în dauna SUA(?!), adoptarea unei poziții împotriva federalizării Europei, transformarea României în protectoare a creștinilor din Orientul Apropiat, respingerea oricăror clauze speciale din partea organismelor europene, descurajarea avorturilor, limitarea drepturilor homosexualilor, revenirea la modul tradițional de viață al țăranului român(?!), restaurarea monarhiei, apărarea identității creștine a Europei și, în special, strîngerea puternică a relațiilor dintre partid și Biserică.

Împănat cu obiective de operetă, preluate direct din repertoriile PUNR, PRM și PPDD, dar complet lipsit de soluții concrete, manifestul reformiștilor liberali e semnat de cca.20 persoane.
Primele nume pe listă sunt ale deputaților în exercițiu ai PNL, Radu Zlati și Daniel Gheorghe, dar și al lui Ion C.Brătianu.

Hopa!

Cin’ să fie misteriosul omonim al fondatorului PNL?
După discuții cu liderul provizoriu al clubului, George Șerban, și cu deputatul Radu Zlati, aflăm că e vorba de fiul legendarului Ion I.Brătianu ”Cartof”, trimis de tăticul, sub titulatura de om de afaceri, să readucă PNL în matca istoriei.

Cititorii mai tineri nu își mai amintesc de Brătianu Cartof, așa că îl vom prezenta succint. Descendent mai îndepărtat al familiei Bărtienilor, ajuns reparator de televizoare pe la Paris, s-a întors în țară, după revoluție, și și-a înființat un partid, promițînd alegătorilor că, odată ales, toți cartofii din România vor atinge proporții gigantice, de unde și porecla. Dincolo de caraghioslîc, s-a scris despre Brătianu Cartof că era un personaj promovat de regimul Iliescu pentru a lovi în imaginea PNL-ului post-decembrist, în plină reconstituire. Candidat la primăria generală în 1992 și 1996, Brătianu Cartof a beneficiat de spații largi în presa fesenistă și chiar de un contract cu Teatrul ”Constantin Tănase”, unde susținea un număr de așa zis umor politic, cu acordeanul de gît.
Căzut în uitare în ultimii 15 ani, și datorită vîrstei, Brătianu Cartof își face, iată, o reintrare spectaculoasă în scenă, fie și prin intermediul odraslei cvasi-anonime, devenită reformatoare a partidului Brătienilor, cei adevărați.
Dacă – subliniem dacă – acesta se vrea vehiculul revenirii lui Crin în marea politică, garantat ne așteaptă, peste vară, o porție zdravănă de distracție politică; la urma-urmei, dacă Brazilia ori Italia au promovat, în ultimii ani, niște clovni la rangul de importanți politicieni, România de ce nu ar face invers? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. manifestul pare inspirat din dughin, ideologul lui putin. vad ca kgb-ul nu se lasa. incearca prin crin expiratul sa bage zazanie in politica romaneasca?

  2. Nimeni nu poate avea nici o solutie concreta cu forta de ocupatie straina si belicoasa.
    Grupul asta care inteleg consecintele dezastruoase a faptelor „pnl-ului actual conducator” de azi pregatesc o alta sansa de supravietuire.Vedeti cum se prefac ca rezolva totul pentru toti si cum se dau inocenti.Dubios

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998