CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Miscari nauce: USL asteapta ungurii cu PRM in prag

0 comentarii / 2260 vizualizări / 21 februarie 2011

Tensiune mare în jurul congresului UDMR din week-end, pentru că noua conducere care va fi aleasă poate aduce o schimbare majoră pe scena politică, în cazul în care ar decide că alianța cu PDL nu mai rentează și e nevoie de o realipire la PNL și PSD. Iar USL abia așteaptă acest moment, drept pentru care și-a măturat, după datină, pragul casei și l-a proțăpit acolo pe Vadim Tudor, pentru a juca rolul de maestru de ceremonii.

PSD a decis să coopteze, pe sub masă, PRM-ul lui Vadim în alianța USL, probabil una dintre cele mai năucitoare mișcări politice din ultima vreme. Sîmbătă, s-a semnat protocolul de alianță între organzațiile județene din Ilfov, după cel semnat anul trecut, la nivelul Capitalei și alte trei la nivel județean. Prezent la Antena 3, sîmbătă, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunțat că săptămîna asta se mai semnează alianțe în alte șase organizații județene din Moldova, ceea ce ridică totalul alianțelor la 11 județe.

Se fac aceste alianțe fără știrea conducerii? Nu, pentru că Victor Ponta salută public alianța cu PRM și declară: ”Va asigur ca orice organizatie are libertatea sa faca aliante la nivel local cu cine doreste atata timp cat nu este PDL. De ce ma intrebati pe mine? Nu sunt eu Robert Negoita. Daca dansul a considerat necesara colaborarea cu PRM in interesul judetului este foarte bine din punctul meu de vedere. Atat timp cat organizatia lupta impotriva democrat liberalilor au dreptul sa se organizeze cu oricine”.

Din acest punct, nimeni nu prea mai înțelege nimic, pentru că PSD trage din răsputeri pentru a disloca UDMR din alianța cu PDL, or, este exclus ca ungurii să se alipească unei structuri politice care conține și PRM.
Și cînd face asta PSD? Exact în săptămîna dinaintea congresului UDMR, deși ar fi putut aștepta să se pronunțe un eventual refuz al maghiarilor și abia apoi să semneze cu Vadim, pe principiul că, oricum, nu mai are ce pierde.

Ce ar avea de cîștigat USL din cooptarea PRM, în acest moment? Partidul lui Vadim este extraparlamentar, nu are bani, resurse umane, are o imagine neacceptată în Occident și nu are, practic, nimic de oferit, în afara sprijinului cîtorva aleși locali, deși nu mai sunt combinații importante de făcut. Pentru a ne face o idee despre forța PRM reamintim că protocolul de la Ilfov a fost semnat de vicepreședintele Marius Marinescu, pentru că peremiștii nici măcar lider de organizație nu au în județ.
Să mai spunem că alianța cu PSD București a fost semnată, anul trecut, la fel de aiuritor, în condițiile în care PRM are o alianță valabilă cu PDL care asigură acestuia supremația în Consiliul General.
Una peste alta, mișcarea de cooptare a PRM pare făcut special, parcă, pentru a ține UDMR la distanță, deși nu e clar de ce ar face USL asta.

În plus, e interesant de văzut ce părere despre introducerea PRM în USL va avea partidul lui Crin Antonescu. Deocamdată, vicele liberal Relu Fenechiu spune că „Dacă PSD decide să acorde locuri PRM pentru alegerile locale şi naţionale, este strict problema PSD”.
S-ar putea să nu fie ”strict” problema PSD, însă. Iar electoratul liberal, și așa bulversat de alianța cu PSD, să nu mai înțeleagă chiar nimic. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998