CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misoginism acut: Romanii nu vor sa auda de un presedinte femeie

0 comentarii / 1671 vizualizări / 11 februarie 2014

Victor Ponta, Crin Antonescu și Mihai-Răzvan Ungureanu sunt candidații preferați la alegerile prezidențiale din interiorul partidelor politice, iar 88,1% dintre români ar prefera un șef al statului bărbat, în timp ce doar 11,9% ar opta pentru o femeie, potrivit unui sondaj INSCOP.

Întrebați pe cine ar prefera în calitate de candidat al USL pentru alegerile prezidențiale, românii îl indică pe Victor Ponta pe primul loc cu 24% dintre opțiuni. Următorii în clasament sunt Crin Antonescu (18,8%), Sorin Oprescu (16,2%) și Călin Popescu Tăriceanu (10,4%). Cei mai mulți însă nu preferă niciuna dintre personalitățile menționate în întrebarea de tip listă închisă de opțiuni (25,6%), în timp ce 4,9% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

În privința unui candidat din partea PSD la alegerile prezidențiale, cei mai mulți respondenți l-au indicat tot pe Victor Ponta pe primul loc. Astfel, Ponta este cotat cu 32,1% din opțiunile românilor în acest caz. Liderul PSD este urmat de Sorin Oprescu (19,8% din totalul respondenților) și Mircea Geoană, care ar fi candidatul cel mai potrivit pentru funcția de președinte al României din partea PSD în viziunea a 12% dintre români. Pe de altă parte, 31,5% dintre români cred că niciuna dintre personalitățile menționate nu ar fi potrivită pentru funcția de președinte, în timp ce 4,6% nu știu sau nu au răspund la întrebare.

Întrebați pe cine ar prefera în calitate de candidat la prezidențiale din partea PNL, 27,2% dintre respondenți au spus Crin Antonescu. Liderul PNL este urmat în topul preferințelor de Klaus Iohannis (20,9%), Călin Popescu-Tăriceanu (19,7%). 27,7% dintre români cred că niciunul dintre cei menționați nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte din partea PNL, în timp ce 4,5% nu știu sau nu au răspuns în această chestiune.

Sondajul a inclus și întrebări referitoare la preferințele pentru un candidat la prezidențiale din partea partidelor de dreapta. Cele mai multe opțiuni favorabile se îndreaptă înspre Mihai-Răzvan Ungureanu (22,9%), urmat de Cătălin Predoiu (13,4%), Emil Boc (8%), Elena Udrea (6,1%). Cea mai mare parte dintre respondenți (45,6%) afirmă că niciunul dintre aceștia nu ar fi potrivit pentru funcția de președinte al României, iar 4,1% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Cercetarea INSCOP arată, conform Agerpres, că în privința profilului șefului statului, 51,1% dintre români ar prefera un independent în funcția de președinte, în timp ce 48,9% preferă un membru al unui partid politic. De asemenea, 51,4% preferă un președinte de dreapta, în timp ce 48,6% — un președinte de stânga. 75,1% dintre români ar prefera un președinte mai tânăr, față de 24,9% care optează pentru un președinte mai bătrân. Dacă ar trebui să aleagă între un bărbat și o femeie, 88,1% dintre români ar prefera un bărbat, în timp ce 11,9% optează pentru o femeie. 69,8% dintre respondenți preferă o persoană echilibrată și echidistantă pentru funcția de președinte, în timp ce 30,2% ar dori un președinte implicat activ în viața politică.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998