CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mister: cine e in spatele Ku-Klux-Klanului de la protestele de marti?

0 comentarii / 1997 vizualizări / 16 iunie 2010

Vălmășagul politico-social de ieri a făcut să treacă insuficient comentat nu atît un eveniment derulat la mitingul de protest, cît misterioasa lui origine. E vorba de spectaculoasa paradă a pseudo-membrilor Ku-Klux-Klan, care au defilat în piață cu țepe în care erau trași miniștrii cabinetului Boc.

La prima vedere, s-ar fi putut crede că cele cîteva zeci de tineri costumați a la Ku-Klux-Klan și care afișau, mîndri, poza lui Hitler, sunt creația unui partid politic de opoziție ori a sindicatelor, caz în care se naște întrebarea firească ce om de bună credință, devotat valorilor democrației, ar fi putut avea asemenea idee imbecilă?

Salutul Ku-Klux-Klanului original

Pentru cei care nu știu, Ku-Klux-Klanul a fost o organizație rasist-extremistă apărută în America secolului 19, ai cărei membri, costumați în lințolii albe și coifuri țuguiate pe capete, erau specializați în linșarea persoanelor de culoare, în cadrul unor ritualuri în care aveau loc arderi de cruci. Devenită o adevărată teroare, organizația a fost dizolvată de autoritățile federale în 1869, dar a renăscut în 1915, după premiera filmului lui David Griffith, ”Nașterea unei națiuni” și a dăinuit pînă în anii 40. La jumătatea anilor 90, Ku-Klux-Klan a reapărut în unele state din SUA, iar de cîțiva ani face prozeliți, stîrnind o tot mai vie îngrijoare, și în Europa, organizații de acest tip fiind semnalate în Italia sau chiar Bulgaria, anul trecut.

”Negrii” linșati erau miniștrii lui Boc

Așa cum spuneam, ideea unui protest politico-sindical sub forma unei procesiuni Ku-Klux-Klan ar fi fost cel puțin stupidă, venind din partea unui partid democratic ori a unui sindicat, mai ales că imaginile respective au fost transmise în direct la CNN și Euronews. Nu e greu de imaginat ce mesaj a recepționat cetățeanul american sau francez văzînd la TV proteste de stradă într-o țară ca România cu păpuși negre (pentru a ”fixa” și mai bine în memoria colectivă asocierea cu KKK-ul original), purtînd chipuri de miniștri și înfipte în sulițe de către indivizi mascați ca membrii KKK, care au sfîrșit prin a le da foc în public. De altfel, conform presei de azi, în preajma mitingului se afla un grup de turiști israelieni care a privit scenele cu veritabilă stupoare, fiind, probabil, o corvoadă pentru ghid să le explice despre ce e vorba.

Ritualul incendierii, respectat cu strictețe

În realitate, însă – și aici apare ciudățenia – tinerii rebeli de marți aparțin, conform declarațiilor date unii dintre ei jurnaliștilor prezenți în stradă, grupării autointitulate ”Noii golani”, de origine basarabeană și care nu are legătură nici cu sindicatele, nici cu PSD, deși faptul că au optat, poate nu întîmplător, pentru straie roșii și nu albe, precum cele originale ale KKK, ar putea trimite cu gîndul la culoarea PSD. Chestionați în direct, de către reporteri, din partea cărei organizații protestează, noii KKK au refuzat să răspundă tranșant, indicînd doar că vin din Prahova, abia ulterior presa aflînd ”originea” lor reală. Trebuie specificat că membrii aceleiași grupări sunt cei care au produs incidente acum cîteva zile, la lansarea cărții lui Ion Iliescu de la Bookfest, fiind nevoie de intervenția poliției, ori care au simulat o luptă între mineri și studenți, la a 20-a aniversare a mineriadei din iunie 90. Pe siteul oficial al organizației, explicația apariției acestei grupări este că s-a născut ”din dorinţa de a lua „puterea” din mâinile politicienilor şi a o aplica pe baza valorilor în care credem: libertate şi democraţie”. Cît e libertate și cît democrație în asocierea cu o organizație extremist-criminală și cu imaginea lui Adolf Hitler e greu de întrevăzut.

Una peste alta, toată povestea miroase a diversiune ocultă, menită să compromită, imagistic, protestele la adresa guvernului derulate marți, lîngă Parlament, la fel cum, în urmă cu 20 de ani, grupuri de turbulenți aleși pe sprînceană erau strecurați între ”vechii golani”, în piața Universității, doar pentru fi ulterior filmați în prim-plan și difuzați de televiziunea română ”liberă”.

Ce se cunoaște la nivel oficial despre această misterioasă grupare s-ar putea afla curînd, în condițiile în care deputatul PSD Nicolae Bănicioiu ne-a declarat că va adresa o interpelare ministrului de Interne pe această temă: ”PSD nu are absolut nicio legătură cu manifestarea tip Ku-Klux-Klan care a avut loc ieri în piață, dar vom face demersuri pe lîngă autorități, inclusiv o interpelare pe adresa ministrului de Interne, pentru a afla mai multe despre această organizație. Trebuie văzut cine este în spatele lor și cine îi finanțează, pentru că acțiunea de ieri a părut foarte minuțios organizată, iar echipamentele pe care le-au folosit în piață sunt, după părerea mea, destul de costisitoare”. O poziție similară a avut și deputatul PSD Aura Vasile, care a dezmințit orice legătură a PSD cu grupul respectiv și ne-a declarat că are propriile semne de întrebare legate de adevăratele motive ale prezenței lor în piață. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE Misterul se adîncește: ”Noii golani” dezmint ca ei ar fi Ku-Klux-Klaniștii

Contactat de Ziare.com, reprezentatul organizatiei „Noii Golani”, George Simion, a negat în această seară orice legatură cu manifestarea respectivă. „Este o aberație!”, a spus acesta, dezmințind participarea colegilor săi de organizație la protestele de marți. Cine să fie, atunci, misterioșii mascați care s-au recomandat, în fals, ca fiind membri ai organizației ”Noii golani”?

UPDATE 2: Imaginea Ku-Klux-Klanului sindical de la București ține, deja, prima pagină a marilor ziare străine, după cum se vede în imaginea de mai jos (via Cotidianul.ro):

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998