CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mister – de ce s-a opus UE imixtiunii serviciilor in Justitie? Si de ce s-a razgindit?

5 comentarii / 3521 vizualizări / 13 aprilie 2019

De ani buni, de cînd tot ies la lumină dovezi ale abuzurilor justiției în tandem cu serviciile secrete, începînd chiar cu imixitiunea ilegală și imorală a SRI în anchetele penale, oficialii europeni se fac că plouă. Aproape lasă impresia că regretă destrămarea binomului de tristă amintire SRI-DNA. În mod foarte ciudat, am spunem pentru că înaintea integrării României, UE părea extrem de îngrijorată de acest aspect. Și nu o spunem noi, ci chiar șeful de atunci al DNA, Daniel Morar.

Într-un interviu acordat cu un an înaintea integrării în UE, Morar își manifesta nemulțumirea față de cooptarea SRI în combaterea anticorupției prin acte care depășeau cadrul simplei informări și spune că la fel de nemulțumiți și îngrijorați erau și oficialii europeni.
Spre exemplu, unul dintre marile neajunsuri ale colaborării DNA cu SRI era că notele acestuia erau secrete și nu puteau fi atașate la dosare.

”Documentele clasificate nu le pot declasifica eu, nu le pot pune la dosar. De pilda, de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor primeam sesizari si nu puteam sa le punem la dosarul cauzei. Eu vreau sa fie desecretizate cat mai multe astfel de documente, ca sa pot merge în fata judecatorilor sa arat ca e o proba, nu spun doar eu, o spune si alta institutie a statului abilitata sa faca aceasta cercetare, si, în al doilea rand, pentru a creste responsabilitatea celui care întocmeste asemenea nota. O nota informativa pe care n-ai voie sa o pui la dosarul cauzei îl protejeaza pe cel care o întocmeste. Nimeni n-o mai contesta, o vad eu si, cu asta, basta, stiu ca este buna sau este proasta. Dar, daca acel act ar fi declasificat si s-ar pune în dosar, ar deveni public si cineva ar putea spune: “d-le capitan, aici ai vorbit prostii”. În acest moment, scrie frumos si nu stie nimeni daca se întampla ceea ce pretinde el în nota. Nu este supus dezbaterii între avocati, procurori si judecatori” puncta el, pentru Revista 22.

Oficialii europeni sunt nedumeriti de ce apar serviciile secrete peste tot

Și mai declara șeful DNA:
”În general, pe dosare penale, cred ca nu este bine sa lucram prea mult cu serviciile secrete. Cel putin oficialii europeni, si nu doar europeni, spun ca ar trebui sa limitam colaborarea cu serviciile de informatii într-o ancheta penala, pentru ca în toate tarile serviciile de informatii au atributii de siguranta nationala si atunci nu prea au ei treaba cu ancheta penala. Sunt poate momente în care sunt nedumeriti de ce apar serviciile secrete peste tot. Se poate, în limitele legii, daca ei constata fapte de coruptie, sa ne sesizeze pe noi. Dar problema noastra este de a avea aparatul propriu, adica politia judiciara, pentru ca SRI are treaba lui, pe siguranta nationala(…)Atat timp cat Legea sigurantei nationale nu defineste coruptia ca fiind atentat la siguranta nationala, nu putem spune ca acest fenomen este un atentat la siguranta nationala si sa folosim probele de acolo”.

Întrebat frontal dacă această utilizare nejusitificată a serviciilor secrete trezeste suspiciunile UE, Morar a răspuns afirmativ:

”Aceasta concluzie am desprins-o si eu dupa discutiile pe care le-am avut cu oficiali europeni. Asta spun si ei, sa facem corpul nostru, procurorii, politia judiciara, cei care se ocupa anume cu investigatiile penale, si atunci nu mai apelam la serviciile secrete”.

Și totuși, știm azi, nimic din ce recomanda UE înaintea integrării României nu s-a transpus în practică, dimpotrivă, s-a mers exact în sensul incriminat, iar SRI a căpătat un rol tot mai mare, extins prin varii protocoale la nivelul tuturor parchetelor, al ANAF, al ICCJ, cu totul mai bine de 65 de instituții.

De aici marea întrebare: de ce s-a răzgîndit UE în privința amestecului serviciilor în justiție după admiterea României și a închis ochii, ori chiar încurajat acest lucru timp de ani de zile?
Cumva descoperise că o țară mai puțin importantă din Est poate fi excelent ținută în lesă, după integrare, prin intermediul serviciilor secrete infiltrate și controlate corespunzător din afară, ori, pur și simplu, s-a gîndit că România ar putea fi un excelent poligon de încercare ale unor metode noi de ”aliniere” la valorile europene? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Vorbim de UE preaderare și de o UE contemporană, violată de PPE și BND.

  2. „Cumva descoperise că o țară mai puțin importantă din Est poate fi excelent ținută în lesă, după integrare, prin intermediul serviciilor secrete infiltrate și controlate corespunzător din afară, ori, pur și simplu, s-a gîndit că România ar putea fi un excelent poligon de încercare ale unor metode noi de ”aliniere” la valorile europene?”

    Da! Neo-marxistii de la Bruxelles nu pot gandi si nu se pot comporta decat la fel ca bolsevicii.

  3. BTI, n-ai vrea să întrebi SRI cine i-a verificat mapa profesională lui Augustin Lazăr?
    În post scriptum ar merge întrebat SRI-ul dacă poate să ne divulge cam care ar fi rolul lui.

  4. Franklin are dreptate!Comisia Europeana si parlamentul UE de acum sunt doar niste marionete ale doamnei Merkel , ale serviciilor germane si ale marilor corporatii.PPE este o adunatura de politruci, slugi ale multinationalelor si securisti internationali.Problema e ca nici opoztie nu mai exista in PE:PSE, ALDE, si Verzii sunt conduse si coordonate tot de PPE…

  5. Pana acum se dadea iluzia democratiei acum rothschild, agent roman, a declansat faza urmatoare – imperiul european sau euro-atlantic, care, in stilul calugaritei, isi ia energia din devorarea unor state subordonate – nu toate in faza asta, dar oricum evident mai multe decat actualele 10-15 dizidente. Si Spania, Germania, Belgia, Muntenegru vor vedea consecintele faptului de a fi tampit, foarte posibil si Austria,Ungaria si Slovacia in functie de evolutii, printre altii, pentru ca bogatia trebuie transferata ocrotitorilor de sub pamant, crimei organizate (noua armata si politie) si bizantinilor. Stiati ca J Frank si-a petrecut copilaria in romania? Si s-a stabilit la Frankfurt, unde e si pastrav sufocat&familia? Ca anexa…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998