CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mister elucidat: de ce nu l-a vrut Stolojan pe Basescu succesor in 2004

0 comentarii / 2455 vizualizări / 13 decembrie 2010

În octombrie anul trecut, Inpolitics difuza un material amplu, intitulat ”Mister neelucidat: de ce nu l-a vrut Stolo pe Băsescu succesor în 2004?” și în care erau reamintite cîteva evenimente petrecute în preajma alegerilor care l-au adus pe Băsescu la Cotroceni, dar și anumite întrebări, în frunte cu cea din titlu, rămase fără răspuns. Iată că misterul a fost, în fine, lămurit de Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu acordat azi platformei virtuale Voxpublica: Stolojan nu putea să îl sufere pe Băsescu, din cauza unor conflicte mai vechi.

În articolul de anul trecut, aminteam de o dezvăluire spectaculoasă făcută de Mona Muscă într-un interviu apărut în ”Evenimentul zilei”, pe 6 octombrie 2004, la cîteva zile după celebra retragere a lui Stolojan, potrivit căreia acesta nu l-a vrut pe Băsescu drept candidat, în locul său, la președinția României, ci pe fostul ministru al Culturii.

”Stiam ca nu se simte bine cam de vreo trei saptamini. Eram destul de ingrijorata. Cu o saptamina inainte, lucrurile s-au agravat si atunci am aflat, chiar de la dl Stolojan, ca se gindeste sa se retraga. Nici atunci nu am crezut. Mi-am zis ca oamenii au momente de slabiciune si de oboseala. Saptamina trecuta, de fiecare data cind m-am intilnit cu Stolojan, primele lui cuvinte erau: ma retrag. (…)Theodor Stolojan dorea ca eu sau Traian Basescu sa concuram. Vineri (1 octombrie, cu o zi înaintea marii retrageri n.n.) ne-am intilnit la ”Ziua persoanelor in virsta”, eram impreuna in prezidiu, si domnia-sa mi-a soptit sa ma pregatesc sa devin candidatul Aliantei, ca el s-a hotarit sa se retraga. Seara ne-am intilnit din nou. Eu i-am spus ca nu vreau, ca nu sint pregatita pentru o asemenea infruntare. Si am spus ca Traian Basescu este cel mai potrivit, ca poate sa reprezinte cel mai bine Alianta. Eu cred ca domnul Traian Basescu este mult mai bun decit mine” declara Muscă.

Marea întrebare este de ce avea rezerve Stolojan față de Traian Băsescu și a preferat să se oprească asupra unui alt nume, respectiv Mona Muscă?

Răspunsul îl furnizează astăzi, după mai bine de șase ani, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu în care prezintă culisele formării alianței DA.

El spune că, la finele anului 2003, PNL și PD aveau cca. 7%, fiecare, în sondaje, iar PD avea chiar un trend descendent, mai ales pe fondul plecării masive a unor membri la PSD.
”PD era supus unui atac virulent din partea PSD, lucru care a însemnat ruperea din partid sau migrarea unor personalități importante. Și așa se face că la sfârșitul anului 2003, au concurat doi factori pentru formarea Alianței. …) Lucrurile însă au evoluat mai prost decât ne-am fi așteptat” spune fostul premier. Un motiv ar fi acela că persoanele care purtau negocieri cu liberalii, din partea PD, Sassu și Duvăz, au plecat la PSD exact în acea perioadă.

”A urmat o discuție, solicitată de Traian Băsescu, aflat într-o situație disperata. Chiar și ultimii doi primari de localități mari, Petre Filip de la Oradea, și Mircea Hava de la Alba Iulia, erau în discuții avansate pentru trecerea la PSD și el avea nevoie să le ofere militanților proprii, nu atât electoratului, o ancoră. A venit, la sediul PNL, se întâmpla în toamna lui 2003, și am făcut o discuție cu Băsescu, pe baza unei oferte. Acum apare primul element interesant care are relevanță în privința subiectului pe care îl discutăm, alianța forțelor de dreapta. La această discuție la care noi, în esență, am evaluat posibilitatea unei alianțe politice, ca un vehicul politic electoral pentru alegeri, Băsescu, la finalul întâlnirii, a spus că dacă lucrurile o să meargă bine, putem să ne gândim, inclusiv în perspectivă, la o fuziune între cele două partide. După această discuție, la care au participat Stolojan, eu, Paul Păcuraru, Nicolăescu si Flutur, fiecare a rămas probabil cu anumite idei. Nu ced că cea mai puternică idee, cel putin în ce m-a privit, a fost posibila fuziune” mai spune Tăriceanu.

De ce îl detesta Stolojan pe Băsescu

Adevărata dezvăluire vine abia acum: ”Băsescu, și trebuie să mai spun aici un lucru foarte important, avea o mare-mare problemă la PNL. Și această problemă nu era PNL sau persoane din conducerea PNL, ci era chiar Stolojan, care multă vreme nu a vrut să discute despre și cu Băsescu. După ce Stolojan a ajuns reprezentantul României la Banca Mondială (în 1992 n.n.), Băsescu l–a consultat în calitate de ministru pentru diferite proiecte. Și Stolojan i-a dat probabil consultanță, ca după aceea Stolojan să se trezească cu niște declarații politice extrem de agresive și de coloratură maximă la adresa lui ceea ce l-a deranjat teribil pe Stolojan. Stolojan ne spunea că el nu mai vrea să vorbească cu acest “personaj”, iar ca noi să putem pregăti terenul pentru această apropiere a fost o mare problemă. Stolojan nu l-a primit cu simpatie pe Basescu la PNL. Lucrurile astea trebuie știute (…)Stolojan a fost reticent la început, s-a opus, dar insistențele noastre, demonstrația cu argumentele pe care noi le-am adus în discuțile interne din partid și documentul de strategie dădea clar singura soluție politică realistă de a ieși din impasul în care ne găseam” conchide fostul premier. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S: Dezvăluirile lui Tăriceanu lămuresc indirect, probabil, și un alt mister, anume fața veselă a soției lui Stolojan, în momentul în care, în celebra conferință de presă de pe 2 octombrie 2004, Băsescu hohotea de plîns pe umărul dragului și bolnavului Stolo. Știa femeia ce știa…

UPDATE
Cîteva dintre declarațiile băsesciene care l-au enervat pe Stolojan

– 26 iulie 2000, Traian Băsescu: „Theodor Stolojan și Mugur Isărescu sînt tehnocrați scoși din baie și aduși să devină președinți sau prim-miniștri”.
– 26 iulie 2000, Traian Băsescu: „Theodor Stolojan și Mugur Isărescu vor fi pulverizați de realitate”.
– 20 septembrie 2000, Traian Băsescu: „Sînt doi candidați la președinție care nu vor să-l bată pe Ion Iliescu: Theodor Stolojan și Mugur Isărescu”.
– 16 noiembrie 2000, Traian Băsescu: „Dacă Theodor Stolojan va ajunge președintele României, acesta va determina Guvernul ca, pînă în februarie 2001, să acorde garanții guvernamentale grupului Tofan, aflat în mare dificultate financiară”.
– 16 noiembrie 2000, Traian Băsescu: „Stolojan și Mugur Isărescu sînt candidații trucați ai PDSR”.
– 16 noiembrie 2000, Traian Băsescu: „Theodor Stolojan și Mugur Isărescu sînt doi lachei care vor face tot ce se poate să-i fie prim-ministru lui Ion Iliescu”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998