CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Mister lamurit: de ce a dat guvernul dezlegare la chef pentru ambasade

3 comentarii / 3081 vizualizări / 3 iulie 2020

Pe 1 iulie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a anunțat o decizie extrem de controversată: aceea că ambasadele pot organiza evenimente cu public în aer liber, fără limitarea numărului de persoane participante. Misterul s-a lămurit ieri, după cum vom arăta mai jos.

De ce vorbim de o decizie controversată? Pentru că atunci cînd ceri unui întreg popor să facă sacrificii, să limiteze contactele cu apropiații, să lucreze de acasă, să accepte închiderea de restaurante și chiar la plajă să aibă parte de tot felul de restricții, e bizar să permiți unor figuri alese, fie ele și de diplomați străini, chefuri cu sute de invitați. E bizar din două motive: pe de-o parte e o discriminare fățișă, de tip quod licet Jovi non licet bovi, pe de alta există imensul risc de a transmite public mesajul că virusul, de fapt, nu e nici pe departe atît de periculos pe cît se încearcă să ni se bage în cap.
În fața pericolelor locale, ambasadele străine de regulă se închid, nu se deschid larg.

De ce a luat guvernul Orban decizia de a da dezlegare mega-recepțiilor pentru ambasade?
Ne-a informat ieri ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, în discursul rostit la recepția dedicată Zilei Independenței:

”În urmă cu câteva săptămâni m-am întâlnit cu preşedintele Iohannis. Am menţionat cât de importantă este Ziua Independenţei pentru noi şi i-am spus că voi sărbători naşterea ţării noastre chiar dacă va trebui să fac acest lucru singur(s.n.). Preşedintele s-a gândit preţ de câteva clipe şi a spus: „nu veţi fi niciodată singur; eu voi fi întotdeauna alături de dumneavoastră!”
Vă mulţumesc, domnule preşedinte! Sunteţi un român, un partener şi un aliat extraordinar
Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi fost alături de noi în această seară. La mulţi ani de Ziua Independenţei, America!”.

Deci, răspunsul la întrebarea de mai sus e simplu: regulile anti-pandemie s-au ”ajustat” pentru că omul SUA s-a dus la Cotroceni și a bătut cu pumnul în masă. Iar celălalt om, al României, s-a executat fără să crîcnească, ca un ”aliat extraoardinar” ce este. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. gena de sluga a acestui popor, fixata in mod inextricabil si aparent pe vecie in adn-ul national, se mentine in continuare prezenta, asa cum a dovedit-o in intreaga istorie a acestui neam…

    se pare ca numarul romanilor cu tinuta verticala in raport cu propria lor coloana vertebrala, adunat cu numarul romanilor pentru care demnitatea si onoarea sunt valori non-negociabile, a fost permanent pe parcursul istoriei mult mai mic decat numarul romanilor gata oricand sa se prostitueze moral (dar nu numai!) daca din aceasta atitudine incalificabila le-ar fi rezultat un cat de mic castig!

    iata ca, si acum, in 2020, nimic nu s-a schimbat nici la nivelul romanului simplu, de rand (care a suferit grav din lipsa de … ‘terase’, si nicidecum pentru ca drepturile sale fundamentale i-au fost calcate in picioare de catre niste gunoaie umane ajunse vremelnic in scaune mult prea inalte pentru micimea caracterelor lor) si, mai grav de atat, nici la nivelul celor mai inalte functii din stat (apropo: cum e, totusi, sa fii presedintele ULTIMULUI stat din U.E???)…

  2. Slugi, slugi, slugi….

  3. Nu stiu cu cine a sarbatorit dl. Zuckerman ziua SUA, dar nu cu domnul Iohannis!Ziua Nationala a SUA este 4 iulie si nu 2 iulie cand s-a organizat, probabil, un soi de parodie pentru bastinasi!Ma intreb , in ce tara din lume , presedintele si primul-ministru participa la o astfel de susanea organizata in alta zi decat in cea oficiala?!Dl. Zuckerman continua traditia fostilor ambasadori , batandu-si joc de fraierii disperati sa primeasca favoruri si tinichele de la americani!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998