CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Mister lamurit: de ce au venit americanii la guvernul Dancila

19 comentarii / 9004 vizualizări / 15 august 2018

În timp ce o parte a presei de la noi bate cîmpii cu grație despre cum au venit cogresmeni americani să o tragă pe Dăncilă de urechi, după mitingul de vineri, presa internațională se dă de ceasul morții să afle ce se ascunde cu adevărat în spatele misteriosului turneu american întreprins de reprezentanții congresului SUA în Asia și Europa de Est.

Asta, pentru că delegația formată din președintele Comisiei de Intelligence a congresului american, Devin Nunes, și parlamentarul Rick Crawford a plecat zilele trecute într-un turneu prin Azerbaidjan, Armenia, Georgia și România fără să se ofere prea multe detalii despre scopul urmărit.
De aici o mulțime de speculații în media occidentală, care a mirosit că se petrec lucruri importante.
S-a vorbit chiar de o acțiune menită să șteargă din urmele implicării Rusiei în alegerea lui Trump.

Pînă la urmă, canalul american Fox News a reușit un interviu telefonic cu Nunes din Georgia, exact înainte ca acesta să pornească spre București.
Iar misterul dă semne de lămurire: Nunes a vorbit explicit despre negocieri ample pentru aducerea de gaze din zona Caspică în Europa, parte a importantului plan de limitare a influenței Rusiei pe bătrînul continent.
Foarte interesat, deși țara europeană acuzată de legături oculte cu Rusia, mai ales în domeniul energetic, este în mod curent Germania, Nunes a vorbit de astă dată despre un joc periculos făcut de Italia.

El a început prin a aminti că se împlinesc în aceste zile 10 ani de la atacarea Georgiei de către ruși, – acțiune urmată de eroarea occidentului de a nu reacționa corespunzător -, dar și despre felul cum georgienii au reușit să se descurce aducînd gaz din Marea Caspică în locul celui tradițional importat din Rusia.

Ori, acest gaz ar putea fi la fel de bine adus pînă în Europa, a subliniat Nunes, prin Marea Neagră, Turcia, Grecia pînă în Italia.
Numai că…

”Una dintre problemele cu care ne confruntăm este faptul că mașina propagandistică rusă chiar acționează în Italia. Marea provocare acum este să aducem conducta, pe uscat, pînă în Italia. Și, credeți sau nu, există o propagandă a Rusiei care acționează în Italia.
Motiv pentru care italienii nu s-au angajat pînă acum în acest proiect, ceea ce e curată nebunie, dar totul se explică prin propaganda rusească.” a explicat Nunes.

El a spus că începerea unor livrări masive de gaz american lichefiat către Europa de Vest, coroborată cu aducerea de gaze pe o linie sudică, trans-caspică, în Italia, ar crea două surse majore de gaz în Europa, ”ceea ce ar permite Germaniei să nu se mai bazeze exclusiv pe gazul rusesc și să continue să alimenteze cu bani ursul rusesc”.

”Și singura cale, cred, ca să învingem Rusia, este să-i spunem limpede, uite, nu ne vom mai baza pe tine pentru a avea energie în Occident” a mai declarat Nunes, adăugînd din nou că marea problemă e jocul pe care Rusia îl face în Italia, reușind blocarea rutei alternative la gaze.
Mai mult, el a atras atenția că Rusia s-a aflat și în spatele unor organisme ecologiste care au derulat acțiuni menite să stopeze extragerea de petrol și gaze în SUA:

”Toate aceste acțiuni se înscriu în efortul Rusiei de a promova false politici ecologice, astfel încât ea să-și poată menține la nivel mondial statutul de mare furnizor de gaze” a conchis Nunes.

Devine clar, în urma acestor declarații, că descinderea bruscă a americanilor la guvern are legătură cu extragerea cît mai rapidă de gaze din Marea Neagră, BRUA fiind alternativa la conducta de gaz caspic blocată de italieni.
Ceea ce înseamnă că legea offshore va deveni încă și mai importantă în perioada care urmează, iar soarta cabinetului Dăncilă ar putea depinde de modul în care se poziționează față de respectiva lege. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Bre, dac-a fost în Azerbaidjan și Georgia, nu e BRUA. E AGRI. Adică nu găzulețul din Marea Neagră, ci găzuloiul din Marea Caspică e grosul afacerii.

  • cititi cu atentie

   • Mărturisesc, sunt deștept ca Werner la amiază. :) Am priceput, Italia nu mai vrea TAP, se vrea resuscitat AGRI. Greșesc? Dacă nu, înseamnă că BRUA aia nu va fi decât extensia unei conducte cu rezervorul principal în Marea Caspică, nu in Marea Neagră cum ar fi fost BRUA. Să fim serioși, nu creezi alternativă la gazul rusesc cu ce e în Marea Neagră, care o fi mult pentru noi, dar care Europei nu i-ar ajunge nici pe-o măsea. Dacă, dacă dă Domnul și ajungem să fim verigă cheie între Azerbaidjan și Europa, gazele din Marea Neagră n-ar mai însemna cine știe ce pe lângă puhoiul azer, așa că poate luăm și noi ceva bănuți pe dânsele. Adă Doamne, că si-n 1918 pe vremea asta era jalea pământului. Abia prin noiembrie se arătă soarele. Și ce mai soare!….

 2. Daca guvernul american era in spatele evenimentelor de vineri 10.aug., Devin Nunes nu s-ar fi intalnit sub nici o forma cu Dancila.

  Faptul ca americanii au mers sa discute cu primul-ministru PSD strica rau de tot planurile de lovitura de stat ale unora.

  • psd a fost in spatele evenimentelor de vineri. psd a vrut ca jandarmerita sa moara pentru ca sa compromita orice viitor miting anticoruptie. noroc de disporeni ca au aparat-o de huliganii trimisi de psd , dar latrina 3 si ghita tv tot au mintit spunand ca a murit, cand colo ieri alerga ca o gazela.
   securistilor, nu v-a iesit diversiunea cu huliganii dar tot i-ati mintit pe jandarmi ca au murit 2 colegi de-ai lor si ati ordonat macelul din 10 august in care batrani , femei insarcinate, bebelusi si turisti evrei au fost gazati sau batuti de regimul opresiv si antiromanesc dancila-dragnea-psd.

   • Toți păupinbăsiștii ați luat muie. Ați ieșit în stradă să strigați că vreți să luați muie și ați luat.
    Oamenii decenți se vor spăla pe mâini de jegul vostru securist.

   • da …

   • „securistilor, nu v-a iesit diversiunea cu huliganii dar tot i-ati mintit pe jandarmi ca au murit 2 colegi de-ai lor si ati ordonat macelul din 10 august in care batrani , femei insarcinate, bebelusi si turisti evrei au fost gazati sau batuti de regimul opresiv si antiromanesc dancila-dragnea-psd.”

    la ora 12 noaptea erau femei insarcinate, batrani si bebelusi hoinarind pe strazi, intr-o zona de conflict? hai sictir. toti cei ramasi in piata dupa ora 23, desi au primit avertismente sa paraseasca piata, erau niste delincventi. toti.

 3. oricum psd vrea gaz de la rusi, nu de la americani. psd e tradator de neam si tara

  • Băsescu al tău, pe care îl pupi în cur de cum deschizi ochii, a cumpărat gaz de la ruși la orice preț, după declararea stării de necesitate.
   Jegurile tale securiste lucrează direct cu mafia rusească.

  • Saracul de tine..Acum am realizat ca tu chiar esti bolnav…Tu nu ai in cap decat Psd…E ca o „baba cloanta” pentru tine…Eu zic sa nu ii mai pomenesti ca vine si te „papa”..

  • da …

 4. Mesajul sugerat al articolului este ca pe americani ii doare fix in pix de gazarea demonstrantiloer din piata Victoriei, implicit ca I-at vinde bucurosi pentru o intelegere cu asa zisul „govern” de la Bucuresti. Si cu cine ma rog s-au intalnit americanii? Cu Dancila sau cu Andrusca :) ?
  Jenant, de tri ori jenant!

  • Corect. Prostia securistă e înfiorător de jenantă. Dacă „gazarea demonstranților” s-a făcut după lege așa cum se face în toate țările civilizate din lume, m#ia ați luat-o voi, penedeleii și usereii o vor lua la europarlamentare iar M#iannis și-o va lua la prezidențiale, cu sau fără Veorica și Livache. Care Veorică se află legal în palatul Guvernului, spre deosebire de ăia de-afară.
   P.S. „Demonstranții din piața Victoriei” nu valorează pentru americani cât generalii turci lăsați în mâinile lui Erdogan după puci, ci mult, mult mai puțin.

  • te-ai basit bai prea tare si te-ai autogazat

 5. Pentru sabotarea tuturor celorlalte tari europene (inclusiv Georgia si Azerbaijan) si promovarea Romaniei, echipa de spioni romani din fruntea SUA va fi scuipata in ochi de toata lumea.Dar lor nu le pasa, pentru ca daca le ies planurile nu va mai exista nici o lume.

 6. bine de stiut,multumesc

 7. Eu am înțeles că ăștia fac un tur asiatico-european că sa scape Germania de dependenta fata de gazele Rusiei. Mai,să fie! Chiar așa?

 8. Vad ca securistii gen Abc au primit un nou ordin de zi pe unitate:sa preamareasca planurile „partenerilor strategici” din domeniul energetic.Pentru cine nu stie, gazele rusesti sunt acum mai ieftine decat cele furnizate de Petrom , iar proiectele de conducte de pe teritoriul nostru sunt menite doar sa alimenteze cu gaz romanesc (ieftin) vestul Europei!Populatia va plati din ce in ce mai mult, chiar daca , paradoxal, vom deveni „independenti energetic”!Tot ce se intampla e doar un joc economico-politic al marilor puteri, din care noi vom iesi pagubiti, fiindca nu suntem in stare sa punem nicio conditie.Asa ca , Abc, spune-le camarazilor tai ca sunt doar niste tradatori de tara, indiferent cate stele au pe epoleti!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998