CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9690 RON DOWN | 1 USD = 4.5823 RON DOWN | 1 GBP = 5.8022 RON DOWN

Mister rezolvat: ce facea militanul Dacian Ciolos la poarta Doinei Cornea

17 comentarii / 9791 vizualizări / 9 aprilie 2019

După arma în care serveai patria ca militar în termen, pe vremuri, erai infanterist, tanchist, genist, grănicer șamd. Unii, precum Dacian Cioloș, erau milițieni, ca soldat în trupele de Miliție/Securitate. Detașat pe lîngă obiectivul ”Doina Cornea”. Ce făcea tînărul milițian Dacian Cioloș la poarta reputatei disidente? Răspuns foarte probabil: o bătea, o înjura, o scuipa, o teroriza pas cu pas.

”Vestea că disidenta anticomunistă Doina Cornea a trecut la cele veşnice trezeşte în mine câteva amintiri răscolitoare. Crezul ei şi al celor care s-au împotrivit sistemului, că nimeni nu îţi poate lua gândul libertăţii, poate fi dus mai departe doar dacă ne asumăm ce suntem şi ce am fost până la capăt. Dacă ne asumăm că ne putem schimba atunci când înţelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru, pentru ca cei care vin să poată evalua corect preţul libertăţii” scria pe Facebook, Dacian Cioloş la moartea Doinei Cornea.

Și rememora duios, cu acest prilej:

„Când eram militar în termen la Cluj-Napoca – în 1988- am fost pus în situația, împreună cu alți tineri soldați cu care făceam armata obligatorie, să fac de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patrulez pe lângă statuile din oraș unde împrăștia manifeste împotriva regimului. Pornind de la acea experiență, câteva luni mai târziu am înțeles concret ce presupunea rezistența și determinarea în fața unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber”.

Deci, ca să ne înțelegem: junele fiu de milițian Dacian nu doar că patrula la poarta Doinei Cornea, ci o și urmărea pas cu pas prin oraș, la intimidare, ca să-i treacă pofta de aruncat manifeste anticomuniste.

Dar ce făcea, oare, junele Cioloș și camarazii săi la poarta Doinei Cornea?
Răspunsul, cum spuneam: e simplu. O băteau.

De unde știm asta? De la Doina Cornea însăși.

”Pe la sfârșitul anilor 90, convenisem cu ea să facem o serie de convorbiri” scrie publicista Rodica Palade în Revista 22, anul trecut, în mai, la moartea disidentei.

”Am vorbit vrute și nevrute, de încălzire, fără să ne facem vreun plan. Mi-a arătat casa, ce vedea ea pe fereastră când era arestată la domiciliu. Unde statea milițianul, securistul, cordonul de militari care bloca strada (aflu acum că printre ei era și Dacian Cioloș!).”

”Când apar cei de la miliție și securitate, știe la ce să se aștepte. Perchezitii, interogatorii.(…)Îmi povestește apoi cum, arestată la domiciliu, milițianul nu i-a permis să iasă pe poartă. De patru ori a îmbrâncit-o și a trântit-o pe cimentul din curte și de patru ori ea s-a ridicat și l-a înfruntat. Oamenii treceau pe stradă, vedeau, auzeau țipetele ei, nu ziceau nimic.”

Din Gazeta de Cluj mai aflăm că:

”Cele mai dificile momente ale represiunii erau acele zile când în Cluj era mare afluenţă de diplomaţi şi ziarişti străini. Atunci, din ordinul expres al col. Ioniţă, lui Doina Cornea i se interzicea să-şi părăsească domiciliul. În astfel de situaţii, miliţianul postat în faţa casei, sau la colţul străzii, nu o lăsa să iasă. O dată miliţianul a scăpat-o şi a fost pedepsit; altădată n-a mai lăsat-o şi a lovit-o provocîndu-i o contuzie. Nu reţin data, dar a doua zi cînd i-a cerut miliţianului să comunice că vrea să meargă la spital, a fost lăsată. A mers la medicina legală, dar n-a rezolvat nimic, organul informativ luînd măsuri ca să nu i se dea nimic.

Pentru a o înnebuni, pur şi simplu, Doina Cornea era despărţită pe stradă de orice persoană cu care se întâlnea fie chiar şi din întâmplare.”

Siteul Recoreder.ro informează, la rîndul său:

”La anchete, gardienii o trimiteau „în a mamei“, dar n-au bătut-o niciodată. Au bătut-o însă milițienii din fața casei ei, milițieni care aveau misiunea să vadă cine intră și cine iese de la Doina Cornea. Începând cu 1988 i s-a impus un regim de arest la domiciliu. Pentru o mai bună supraveghere, strada pe care locuia Doina Cornea a fost izolată: la un capăt un semn rutier cu accesul interizs, la celălalt capăt – un șanț transversal și un marcaj: drum în lucru. Șanțul a rămas până la Revoluție, fără să lucreze cineva”.

Și mai relatează siteul:

”În primăvara lui 1989, Doina Cornea îi adresează din nou o scrisoare lui Ceauşescu pentru a-i semnala abuzurile la care a fost supusă.

„Ca simplă cetăţeană, v-am adresat, în ultimii doi ani, trei scrisori. Drept răspuns, mi s-a pus Miliția în poartă şi, fără a primi vreo decizie oficială, m-am văzut arestată la domiciliu. Drept să spun, este un mod ciudat de a răspunde unor scrisori adresate în termeni civilizaţi. […] În virtutea cărui articol de lege am fost lovită şi pălmuită la Securitate şi la Miliţie? În virtutea cărei legi ne este tăiat telefonul, iar corespondenţa strict controlată şi aproape în întregime confiscată? În virtutea cărei legi tot ce se vorbeşte în casă este ascultat şi consemant de Securitate? În virtutea cărei legi sunt împiedicaţi să intre la noi: prieteni, cunoştinţe sau rude apropiate? În virtutea cărei legi sunt împiedicată să asist la liturghia de duminică în sânul micii comunităţi greco-catolice? Cum a fost posibil să fie reţinută timp de o oră şi supusă unui interogatoriu, o tânără necunoscută şi căreia am îndrăznit să-i cer un chibrit, în cimitir, pentru a aprinde o lumânare?“.

Mai relata disidenta: ”De multe ori nu ni se dă voie să ieşim să ne cumpărăm pâine. Stăm zile în şir fără pâine şi fără alimente adecvate (fructe, legume). Noroc cu măcrișul din grădină. Când mi se dă voie să ies, sunt agresată de câte un securist care se dă drept «un muncitor revoltat împotriva mea». Astfel am fost scuipată de mai multe ori în plină faţă, îmbrâncită, trasă de haine, apucată de obraz”.

Doina Cornea mai povesteşte cum a fost bătută cu pumnii şi cu picioarele în propria curte de un miliţian, doar pentru că a vrut să plece la magazin să-şi cumpere pâine. Securitatea motiva arestul la domiciliu şi paza din faţa casei spunând că o protejează pe Doina Cornea de furia populaţiei revoltate”.

Nu știm dacă milițianul în termen Dacian Cioloș a lovit-o, personal, ori a scuipat-o pe disidentă. Nu știm dacă și el a trîntit-o de caldarîm, a înjurat-o, i-a interzis să iasă după pîine șamd.

Știm sigur un lucru, și știm inclusiv de la el.

Dacian Cioloș a fost acolo. Dacian Cioloș a fost unul dintre EI.

Liderul de azi al PLUS care ne va menține în civilizata și capitalista UE a fost timp de un an de zile printre călăii asmuțiți de regim contra Doinei Cornea.
Restul, sunt amintiri duioase de postat pe Facebook, nu-i așa?

”Azi, după aproape 30 de ani de când românii şi-au câştigat libertatea şi datorită luptei zilnice cu regimul a unor oameni precum Doina Cornea, realizez că încă sunt marcat de acel moment şi îl împărtăşesc pentru cei tineri care trebuie să înţeleagă că un stat totalitar nu îţi dă opţiuni” se încheie mesajul fostului premier la moartea disidentei.

Desigur, încă un personaj căruia statul ticălos comunist nu i-a dat, ca și lui Augustin Lazăr, ”opțiuni”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Bai omule, ori esti prost, ori esti idiot. Nu exista serviciu militar la militie, chiar asa vopsesti toata cioara? Cu cioc si gheare cu tot?
  Iar trupele de „Securitate” erau cele de jandarmi de azi, nu aveau nimic de-a face cu serviciile de informatii. Daca habar n-ai despre ce scrii stai domnule acasa

  • Acest articol este un blitzkrieg la adresa securiștilor din USRI-PLUȘ.
   Gata, am înțeles, ne-am asumat trecutul, ne pare rău că am fost torționari. Poate și în 2015 am exagerat, au ars ăia de vii pentru guvernul meu, dar cât să mai empatizăm cu victimele noastre?

  • Serios? Cum sa nu exista baietas? Trupele de securitate luau militari in termen ca oricare alta arma, mai putin aia de la cercetare diversiune ai armatei, da aia sunt alta poveste. Uniforma de postav kaki, cu petlite albastre. Aia casapiti la Otopeni pe 23 decembrie exact de la o astfel de unitate erau.

  • Serios? Cum sa nu exista baietas? Trupele de securitate luau militari in termen ca oricare alta arma, mai putin aia de la cercetare diversiune ai armatei, da aia sunt alta poveste. Uniforma de postav kaki, cu petlite albastre. Aia casapiti la Otopeni pe 23 decembrie exact de la o astfel de unitate erau. E adevarat ca aveau rol asemanator cu al jandarmeriei de azi – ordine publica, paza ambasade, paza aerogari, paza obiective de interes (deci ce sa vezi, locuinta unui dizident in sarcina cui cadea?). Normal ca nu prea aveau treaba cu securistii aia de la informatii de care zici tu, dar nici nu a sustinut cineva asta. Securitatea avea 6 directii, fiecare cu atributii clare, deci si astia tot parte din securitate erau.

   • Si Boc a facut armata acolo…

  • Cat de bou sa fi sa spui ca totul e minciuna cand Julien insusi recunoaste si povesteste despre aceasta perioada

   • Securistul nesimțit mediu și ultimii propagandiști securiști din garnizoană pot afirma orice pe baza scriptului venit de la centrul de comandă, de la CTP și Stelian Tănase până la Liiceanu, Pleșu și Tismăneanu, via gunoaiele de postaci on-line.

 2. @pesedeaua! Eu cred ca parintii tai erau veri primari! Sau ai facut armata la secu coleg cu Julien? Sau ai baut urina gurului cu el brudenschaft? Nu de alta dar sa stiu cum sa te iau! Cu explicatii de la unul care a facut armata sau cu ba pa mă-tii?

 3. P. S. Tin minte petilțele albastru cu contur roșu al uniformelor celor de la militie si securitate! Oricum scuze pt derapaj! Până la urmă e democrație! Fiecare alege ce cur să pupe! Tu ai ales curul democratilor( aici ii bag si pe cei ce se iubesc sincer…. Dacă înțelegi aluzia!) și alții să pupe fundul ălora care mai cred că avem un viitor!

 4. ce rusine pentru tinerii din multinationale care ii dau votul unui calau.

 5. Pentru „Pesedeaua”:stimata postaca securista de tip nou, afla matale ca exista stagiu militar obligatoriu, atat la Militie, cat si la trupele de securitate!Cei de la Militie erau, de fapt, militari in termen la Ordine publica, precursorii jandarmilor de astazi!Trupele de securitate , pe langa componenta anti-tero (astazi la SRI), aveau si unitatile de graniceri (unde a facut armata Boc), dar si unitati de transmisiuni , cerecetare-diversiune, etc.Cele de transmisiuni aveau inclusiv militari TR (termen redus, studenti la facultati tehnice).Din cate imi aduc aminte, la Militie nu erau militari TR, deci dl. Ciolos a facut armata la trupeti, adica cu aceia care nu au intrat la facultate imediat dupa liceu…Asta spune multe despre capacitatea intelectuala a militianului Ciolos..

 6. Este tragic ce a trebuit sa indure Stimata defuncta Dna Cornea de la regimul COMUNIST si nu numai dansa!!! Si cu toate astea au fost votati urmasii comunistilor e adevărat un pic diferiti de cei dinainte de 89 :astia nu au facut nimic pentru dezvoltarea Romaniei ci doar s au imbogatit farà munca cinstita din averea Statului si AU INDATORAT TARA CU ZECI DE MILIARDE DE EURO, in schimb ceilalti au construit si au lasat Tara farà datorii! Referitor la toti cei care au facut armata trebuiau sa execute ordinele sefilor ierarhici ! In cel priveste pe Dl Ciolos se scriu vrute si nevrute care chiar nu il caracterizeaza, dar asta i o meteahna la unii romani de a carcoti si degrada un om de caracter care vrea sa faca ceva bun pentru Romania! In Romania actuala nu sunt apreciate valorile, meritocratia ci prostimea, mafiotii si coruptii! FOARTE TRIST si PACAT CA S AU JERTFIT TINERII IN 89!

  • Tinerii s-au sacrificat tocmai pentru ca progeniturile și nepoții securiștilor să ajungă în funcții de conducere.
   Crima, corupția și nepotismul sunt pilonii de bază ai statului securist paralel.

 7. cu respect,toti persecutatii regimului trecut sunt al naibii de longegivi,cati ani avea doina cornea persecutata cand a trecut la cele vesnice?asta nu este istorie,e abureala,de ce nu vorbeste nimeni de ce s-a intamplat dupa 89, cate destine distruse cu experimentele lor in numele democratiei,sunt un om educat altfel …..sictir

  • Cu tot respectul, ești proastă de puți.
   Vișinescu a trăit cu 4 ani mai mult decât Doina Cornea.

 8. […] fiu de milițian, nepot de securist,  adept al lui Gregorian Bivolaru, bătăuș de dizidenți politici. Pe scurt, ar fi un om al Sistemului, legat prin multe fire de servicii secrete […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998