CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterele guvernului USL

0 comentarii / 2264 vizualizări / 2 mai 2012

La prima vedere, nu se pot spune prea multe lucruri rele despre noul guvern: destui oameni cu experiență, o foarte bună relație de start cu BNR prin cooptarea lui Florin Georgescu, evitarea aducerii unor oameni cu probleme de imagine severe etc. Per ansamblu, o notă bună pentru Ponta. Există încă și cîteva mistere, dacă le putem spune astfel, și pe care vom încerca să le prezentăm în rîndurile care urmează.

Ioan Rus. Poate cel mai mare mister al noului guvern e re-aducerea clujeanului la Interne.
Fost ministru în guvernul Năstase, Rus a pus umărul decisiv la aducerea lui Geoană în locul lui Iliescu, în 2005 și a contribuit substanțial la întărirea poziției grupului de la Cluj în raport cu alte grupări, precum clanul Moldovenilor șamd. Paradoxal, în anii care au urmat, Rus mai degrabă s-a stins politic decît să urce, culminînd cu retragerea din toate funcțiile deținute în partid, în 2007-2008. A existat și strania sa boală din acea perioadă, despre care s-a vehiculat că ar fi fost, în fapt, o otrăvire controlată, după modelul Iușcenko și rezolvată după un tratament de lungă durată în țară și în străinătate.
Rus a fost considerat, totodată, un artizan al apropierii PSD de PDL, care a dus la alianța de guvernare din 2008-2009.
Reactivarea sa bruscă, atunci cînd nimeni nu îl mai considera om politic, poate reprezenta dorința lui Ponta de a întări organizațiile din Ardeal, sub controlul său, pentru a contrabalansa amenințarea permanentă reprezentantă de organizațiile din Muntenia, acolo unde nume precum Dragnea, Vanghelie sau Mazăre doresc un ascendent cît mai mare asupra președintelui (vezi și cazul Geoană). Nu în ultimul rînd, numirea lui Rus la Interne poate duce la reactivarea legendarului Virgil Ardelean, zis Vulpea, fost șef al ”Doi și un sfert”. Cum se știe, Ioan Rus a susținut acum trei ani decizia lui Oprea de a-l readuce pe Ardelean la șefia DGIPI, lucru care a stîrnit furia grupării Vanghelie-Cătălin Voicu-Mitică Iliescu-Hrebenciuc, iar Oprea a fost nevoit să demisioneze. Dacă se va confirma și revenirea lui Oprea în PSD, după alegeri, atunci sunt șanse mari ca Ponta să își sporească teribil forța și influența. Nu în ultimul rînd, Rus are, de multă vreme, propriile viziuni despre regionalizarea României, destul de apropiate de ale lui Băsescu, dar nu tocmai conforme cu ale altor lideri pesediști.

Andrei Marga. Dat de mai toată lumea la Educație, Marga ajunge la Externe, spre stupefacția generală, dat fiind că fostul rector clujean nu a activat în diplomație pînă azi. Nu știm exact motivele acestei decizii-șoc, dar anumite informații de culise susțin că Marga ar putea avea un rol foarte important în cazul unei mișcări ample pe care o clocește Crin Antonescu. Mai exact, liberalul simte că are mari șanse să îngroape politic PDL și să rămînă singurul partid de dreapta din România demn de luat în seamă, caz în care apartenența la modesta Internațională Liberală ar trebui reconsiderată. Pentru a face saltul, în special după preconizata absorbție a PNTCD, la puternica familie populară, PNL are nevoie de un personaj bine ancorat în zona respectivă, așa cum PD l-a avut pe Sorin Frunzăverde. Or, acest personaj poate fi Andrei Marga, fost ministru creștin-democrat și un apropiat al creștin-democratei Angela Merkel, pe care a adus-o în țară acum doi ani spre a-i înmîna titlul de doctor honoris causa al universității pe care o păstorea, o vizită considerată istorică.

Corina Dumitrescu. Personaj extrem de controversat în învățămînt, Dumitrescu poate aduce voturi PSD cu o mînă, dar poate spulbera altele, cu cealaltă.
Concret, e foarte probabil că noul ministru va lua măsuri ferme pentru ca ”accidentul” Funeriu de la bacalaureatul de anul trecut să nu se repete, astfel ca un număr cît mai mare de elevi din promoția 2011, dar și de anul ăsta, să fie siguri că vor lua examenul lejer, ca în alte vremuri. Explicația e aceea că Dumitrescu, rectorul universității ”Dimitrie Cantemir”, este un exponent al intereselor universitare private, grav afectate de eșecul de la BAC al unui număr uriaș de elevi. Un BAC ușor înseamnă părinți fericiți, iar asta s-ar putea traduce într-un spor de voturi pentru USL.
Pe de altă parte, însă, despre Corina Dumitrescu s-a vehiculat că s-a numărat printre artizanii din umbră ai celebrului atac dat în 2009 de către ministrul Ecaterina Andronescu la adresa colosului ”Spiru Haret”, care era să ducă la desființarea universității, cea mai mare de la noi. Motivul era simplu: odată rasă universitatea lui Aurelian Bondrea, zeci de mii de amatori de studenție ar fi migrat spre alte universități concurente, ori spre locurile cu plată din învățămîntul de stat. Punct lovit și de Dumitrescu și de buna ei prietenă, Andronescu.
Nenorocirea a fost că scandalul s-a spart în capul lui Geoană la prezidențiale, acesta pierzînd un număr uriaș de voturi de pe urma familiilor studenților nervoși, care se vedeau gata să rămînă și fără diplome, și cu banii luați.
Dacă atacul – care va fi reluat fără doar și poate, mai ales în condițiile în care dinozaurul Bondrea a făcut acum doi ani trecerea de la PSD și Sorin Oprescu la Putere – va avea loc înaintea alegerilor din toamnă, s-ar putea ca tandemul Andronescu-Dumitrescu să dea iarăși o grea lovitură electorală PSD.

Mariana Câmpeanu. E foarte ciudat, de neînțeles aproape, cum de a renunțat PSD la cel mai emblematic minister pentru stînga, cel al Muncii, în favoarea liberalilor. Explicația ar fi că USL nu e pregătită să ofere publicului ce s-ar fi așteptat în mod firesc de la social-democrați, astfel că Ponta a preferat să se spele pe mîini, cel puțin pînă în toamnă. Pe de altă parte, e posibil să nu se fi dorit propulsarea lui Alexandru Athanasiu în lumina reflectoarelor, știut fiind că Iliescu încă mai speră în nominalizarea acestuia la șefia statului, în 2014, lucru care deranjează grupul lui Crin Antonescu.
Liviu Marian Popa. Pentru dascălul și sindicalistul ardelean s-a inventat special un așa-numit minister al Dialogului Social. Întrucît e greu de întrevăzut ce dialog social, și cu cine, ar mai putea avea guvernul peste vară ori în prag de alegeri, e mai probabil că Popa, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Invățămînt, e ofranda USL pentru sindicatele didactice, extrem de active împotriva foștilor guvernanți și care ar putea constitui un aliat electoral foarte prețios în toamnă.
Vasile Cepoi. Medicul de la ministerul Sănătății e un apropiat (inclusiv afaceristic, conform dezvăluirilor din presă) al lui Sorin Oprescu. Să își fi cerut și primarul general ”partea” din guvernul Ponta? Deloc imposibil, chiar probabil. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998