CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterele pandemiei trebuie sa ajunga urgent la CCR

0 comentarii / 2667 vizualizări / 3 noiembrie 2021

În acest moment sunt întrunite condițiile legale pentru declanșarea procedurii de sesizare la CCR a unui conflict constituțional între Guvern și Parlament, iar motivul este secretomania executivului vizavi de pandemie și de tot ceea ce a presupus acțiunea politico-administrativă. Rămîne doar întrebarea care dintre cei îndreptățiți să facă demersul (președinții Camerelor, al CSM etc) va avea curajul ruperii pisicii.

De săptămîni și luni se adună în cele două Camere ale parlamentului întrebări și interpelări ale aleșilor la adresa guvernanților, pe teme ținînd de pandemie.
Tot mai mulți parlamentari, sătui de opacitatea guvernului, au lansat și lansează pe bandă întrebări și interpelări explozive.

Lista subiectelor e foarte largă: de la componența grupului care ia deciziile în pandemie la situația stocurilor de vaccin, de la legalitatea deciziilor de restricționare a drepturilor constituționale prin hotărîri de guvern la afacerea UNIFARM, de la lipsa paturilor ATI la incapacitatea de pregătire a valului 4, de la lipsa antiviralelor de pe piață la obligativitatea vaccinării, de la numărul real al morților la lipsa vinovaților în incendiile din spitale, de la testările reduse ca număr la bîlbîielile pe marginea certificatului verde, de la legalitatea congresului PNL la anunțul prea optimist al înfrîngerii pandemiei șamd.

Cîteva exemple se pot găsi aici, aici, aici, aici, aici, aici ori aici.

Problema este că majoritatea zdrobitoare a acestor întrebări și interpelări care încearcă să spulbere lipsa de transparență a guvernului au rămas fără răspuns.
Guvernul face pur și simplu mucles, în disprețul Constituției și al regulamentelor parlamentare, care prevăd termene obligatorii de răspuns de maxim 15 zile, cu posibilitatea de prelungire cu o săptămînă în cazuri excepționale.

Respectivele întrebări și interpelări au termenele depășite deja cu săptămîni de zile ori chiar luni, ba chiar unii parlamentari au revenit cu aceleași întrebări, doar-doar or sensibiliza guvernul, zadarnic însă.
Articolul 112 din Constituție spune clar că ”Guvernul şi fiecare dintre membrii săi au obligaţia să răspundă la întrebările sau la interpelările formulate de deputaţi sau de senatori, în condiţiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului”.

Refuzul miniștrilor de a se conforma solicitărilor parlamentare – și mai ales al premierului Florin Cîțu, campion al tăcerilor – conduce la situația de conflict constituțional între legislativ și executiv.

Opoziția a votat azi pentru constituirea unei comisii de anchetă privind achizițiile medicale din pandemie, probabil tocmai din cauza atitudinii guvernului de refuzare a răspunsurilor la întrebările care i-au fost adresate.
Ar fi interesant de urmărit dacă va recurge și la gestul firesc, în opinia noastră, de a sancționa secretomania guvernamentală prin sesizarea cu deplină acoperire a CCR, care ar putea obliga miniștrii să ofere răspunsuri marilor mistere din pandemie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998