CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterele Protocolului USL

0 comentarii / 1656 vizualizări / 27 octombrie 2013

Mari specialiști în promisiuni electorale, cu precădere în ce privește reforma țării prin îmbunătățirea legislației, politicienii români dovedesc sistematic că nu sunt în stare să respecte, ori, aparent, chiar să țină minte, măcar prevederile din propriile statute ori din documente de maximă importanță, precum un protocol de alianță la guvernare. La loc de cinste, liderii USL, care, de la o vreme, par loviți de o stranie amnezie și încă în cel mai important punct de pe agenda politică a următorului an.

Mai precis, o teză ciudată e răspîndită în media în ultima vreme, aceea că Protocolul de alianță al USL ar prevede că viitorul candidat prezidențial va fi desemnat cel mai bine plasat în sondajele de opinie dinaintea alegerilor.
O spune explicit, bunăoară, controversatul deputat Sebastian Ghiță, într-un interviu recent: „PSD a avut la toate alegerile prezidenţiale un candidat propriu pentru că mereu a reprezentat cea mai mare parte a populaţiei României. Astăzi, noi cei din PSD suntem într-o alianţă, am votat într-un congres un mecanism de desemnare a candidatului la Cotroceni. Cele două personalităţi politice pe care le-am propus electoratului pentru Prim-Ministru şi Preşedinte sunt Victor Ponta şi Crin Antonescu. Scrie clar în protocol că va candida la preşedinţie cel cu cele mai mari şanse de a câştiga”, a arătat Sebastian Ghiţă.

Prezent azi, la ProTV, Mircea Geoană susține același lucru: ”Primăvara viitoare ne va aduce clarificări. Dl.Crin Antonescu a pierdut o treime din publicul PSD în cîteva luni de zile”.
Întrebat cum va stabili PSD dacă mai e cazul să meargă pe mîna lui Antonescu la președinție, Geoană a răspuns: ”Prin sondaje, așa cum prevede protocolul”.
Întrebat cînd anume vor fi efectuate respectivele sondaje de opinie, Geoană s-a codit puțin, declarînd mai apoi: ”A fost un moment, în 2011, cînd PSD și PNL l-au desemnat, prin congrese, pe dl.Antonescu drept candidat, dar protocolul spune foarte clar că desemnarea finală a candidatului se face prin sondaje independente, la nivelul USL, în perioada de apropiere a alegerilor”.

Asemenea declarații au fost, aproape am spune, cu zecile, în ultimele luni.

Și acum, să vedem faptele.

Declarațiile respective sunt, juridic vorbind, complet false.
Protocolul alianței NU prevede că, anul viitor, ar trebui să aibă loc sondaje de opinie pentru stabilirea candidatului prezidențial.
Conform Protocolului, candidatul prezidențial a fost testat, stabilit și bătut deja în cuie, fără drept de apel.

Iată ce prevede, în clar, la Capitolul 6, textul documentului încheiat în 2011 între PSD și ACD(PNL+PC), la care a achiesat, ulterior, și UNPR:

”6.1. Procedura de desemnare a candidatului prezidential

6.1.1. Alianţa va susţine, atât în ipoteza alegerilor prezidenţiale la termen, cât şi a celor anticipate, un singur candidat pentru funcţia de Preşedinte al României;

6.1.2. Candidatul Alianţei pentru funcţia de Preşedinte al României va fi persoana cea mai bine plasată într-un sondaj de opinie la nivel naţional, realizat prin aplicarea corespunzătoare a prevederilor 4.2.6.

6.1.3. Decizia de desemnare se supune validării organismelor statutare competente ale partidelor, în conformitate cu procedurile statutare ale fiecărui partid;

6.1.4. Din momentul validării, candidatul este reprezentantul Alianţei şi al partidelor componente în cursa prezidenţială”.

Să vedem, însă, ce prevede alineatul 4.2.6. la care face referire textul de mai sus:
”4.2.6. Modalitatea de realizare a sondajelor de opinie comune:

4.2.6.1. Sondajele de opinie vor fi realizate în perioada mai-iulie 2011;

4.2.6.2. Fiecare parte semnatară va desemna câte un institut de sondare a opiniei publice;

4.2.6.3. Cele două institute astfel desemnate vor aplica chestionare pentru câte o jumătate din eşantioanele convenite în fiecare judeţ, respectiv fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, rezultatul final fiind calculat prin însumarea chestionarelor respective;

4.2.6.4. Fiecare institut va avea acces în vederea verificării la chestionarele şi bazele de date ale celuilalt institut”.

Au fost efectuate sondaje naționale de opinie, în spiritul prevederilor Protocolului USL, în perioada mai-iulie 2011, care au stabilit că cel mai bine plasat e Crin Antonescu?
Contactați de Inpolitics, trei vicepreședinți liberali, Ludovic Orban, George Scutaru și Norica Nicolai, răspund cu un categoric ”Da”.

Dacă alianța ar fi luat în calcul altă rundă de sondaje la nivel național, strict pentru candidatul prezidențial, care să aibă loc în 2014, ar fi stipulat în clar acest lucru, așa cum s-a întîmplat în cazul localelor, dat fiind că se știa din capul locului cînd urmează să aibă loc respectivele alegeri prezidențiale. Protocolul nu suflă, însă, o vorbuliță despre asta.

În plus, pe baza respectivelor sondaje, cîteva luni mai tîrziu, în ziua de 7 aprilie 2012, au avut loc trei congrese de partid, simultan, care au validat în unanimitate candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale; o CANDIDATURĂ și nu ”un mecanism de desemnare a candidatului”, cum pretinde Sebi Ghiță. Și nu, nu scrie deloc ”clar în protocol că va candida la preşedinţie cel cu cele mai mari şanse de a câştiga”, conform aceluiași Ghiță.

Ce sens ar fi avut, de altfel, asemenea derulare de forțe dacă în Protocol ar fi existat prevederea că adevărata desemnare de candidat se face abia înaintea alegerilor prezidențiale din 2014? Și că, anul viitor, ar trebui derulate alte trei congrese de partid pentru o altă validare de candidat?

Frecvența cu care liderii pesediști au început să invoce cu tărie prevederi inexistente ale Protocolului USL exclude posibilitatea erorii umane, ceea ce nu lasă loc decît ipotezei că, în acest mod, opinia publică e pregătită psihologic pentru deturnarea voturilor PSD către un candidat propriu fără a risca un prea mare oprobiu public din partea fanilor alianței USL.
Curios e doar faptul că nimeni din partea PNL nu a ieșit în față, pînă acum, să pună lucrurile la punct și să spulbere teoria ”celui mai bine plasat înaintea alegerilor”, încă o dovadă că în politică, uneori, nu se vede pădurea din cauza copacilor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998