CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterele unei candidaturi: Diaconu – ”iepurele” lui Dancila. Dar daca e invers?

17 comentarii / 6242 vizualizări / 27 august 2019

Cum se cîștigă, de fapt, niște alegeri prezidențiale? Clădind un nume și un prestigiu cu muncă grea în politică, ani de-a rîndul, și convingînd publicul, din timp, că ești cel care merită votul? Asta o fi valabil în țările normale. În România, trecutul post-decembrist ne spune, cu mici excepții, altceva: se cîștigă prin manevre spectaculoase, mai mereu emoționale, care prind marele public pe picior greșit. Și le pierde, mereu, marele favorit. Se va repeta scenariul și anul acesta? Am paria că da.

Prima surpriză am putea spune că a apărut chiar la primele alegeri, atunci cînd Ion Iliescu a anunțat că intră în cursă după ce tot el dăduse asigurări că nu se va implica, la fel și Frontul Salvării.
Marile manevre au început, cu adevărat, în 2000, cînd cu propulsarea lui Vadim în finală. Adversarii stîngii erau pregătiți să-l sfîșîie pe Iliescu; au sfîrșit prin a-l vota masiv, îngroziți de amenințarea extremismului. O piesă excelent regizată, am spune.

În 2004 am avut legendarul show ”adio, dragă Stolo”, cu propulsarea în cursă a lui Băsescu, pînă atunci outsider, în buza campaniei. Năstase, marele superfavorit, a pierdut.
În 2009, Băsescu a mimat grozav slăbiciunea și izolarea pînă acolo încît mulți observatori dădeau ca sigur abandonul lui. Răstimp, Geoană strălucea, susținut de mari partide, de mari trusturi de presă mogulizate șamd. Băsescu și-a anunțat candidatura tîrziu, aproape pe furiș, ca un proscris al politicii. Marele favorit Geoană a pierdut, exact cînd se vedea cîștigător. Încă o piesă de succes.
În 2014, am intrat în vara anului electoral cu marele candidat Crin Antonescu și am ieșit din ea cu aproape anonimul de la Sibiu, victimă sigură a colosului pesedist. S-a orchestrat piesa ”votul din diaspora” și marele favorit Ponta a pierdut, în pofida lansării cu 100.000 de oameni pe stadion.

Acum, marele favorit e Klaus Iohannis.
Citind presa și netul, aproape te întrebi de ce naiba se mai organizează alegeri? Doar pentru ca niște candidați să fie umiliți în fața uriașului de la Cotroceni?

De ce am crede, însă, că anul ăsta va lipsi surpriza?
Spre exemplu, mișcarea produsă în ultimele două zile ne trage serios de mînecă și ne spune că nu, nu vor lipsi bombele.

E stupefiant ce s-a întîmplat.
Un candidat plasat al doilea în toate sondajele de opinie, Tăriceanu, se ambiționează luni de zile să obțină candidatura din partea PSD-ALDE, altfel rupe guvernarea. Finalmente, chiar rupe guvernarea, dar, concomitent, se dă la o parte și de la candidatură, în favoarea unui om care nici măcar nu e membru al partidului său. Și demisionează și de la șefia Senatului, un sacrificiu imens, pentru că procurorii stau la ușă.

Tăriceanu ar avea, în mod normal, serioase explicații de dat. La fel și Ponta: chiar nu a găsit în tot partidul său un om bun pentru președinție? De ce să apelezi la un fost europarlamentar din afară cînd ai la îndemînă un fost comisar european de anvergură, ori doi foști premieri? De ce nu o fi apelat, spre exemplu, la un greu ca Ioan Mircea Pașcu, cel care ar fi fost încîntat, probabil, să plece dintr-un PSD care l-a umilit la europene?

Și de ce comedia asta cu candidatul independent doar susținut de alianța ALDE-Pro România, pentru că așa ar vrea Mircea Diaconu, traseistul politic pe ruta PCR-Alianța Civică -Alternativa 2000-PD-PNL?

Sunt nenumărate mistere care au bulversat toți observatorii scenei politice.

Teza cea mai confortabilă e că prin Mircea Diaconu se vrea aplicarea unei lovituri teribile PSD și Vioricăi Dăncilă, pentru că actorul ar lua voturi de la stînga și ar pune și mai grav în pericol accederea premierului în turul doi. Și așa e de așteptat să-i mai ia niște voturi și popularul Liviu Pleșoianu.
Adică, prin candidatura lui Diaconu, se deschide drum lui Dan Barna, care se va înfrunta cu Iohannis în finală.

Alții spun că Diaconu are doar rolul de iepure al lui Dăncilă, agitînd și readucînd la viață un electorat pesedist vizibil amorțit și dezamăgit, doar pentru ca la momentul oportun să se retragă în favoarea candidatului PSD.

Profilul lui Diaconu, să nu uităm, este exact pe gustul alegătorului tradițional pesedist: nu foarte tînăr, nu foarte înstărit, șofer de ARO, bun familist, om din popor, cum s-ar spune, fără fasoane, critic al abuzurilor DNA, ca și al lui Traian Băsescu, pe cînd era președinte, și, mai ales, extrem de popular în ochii generațiilor peste 45 de ani, grație filmelor ante și post-comuniste. Unele de mare priză la public.
Pentru acești oameni, poate că Mircea Diaconu e un prost, vorba – în limbaj de Sorbona – a ultra-prețiosului ultra-educat Paleologu Jr, ”dar e prost de-al nostru”!
Și, foarte important, e personajul care te face să rîzi, ori măcar îți smulge un zîmbet cu exprimările sale gen ”Eu nu vreau o țară ca afară, vreau o țară ca înăuntru” ori ”Băsescu turbează de furie ca o fetiță analfabetă din copilăria mea”. Raportat la rictusurile enervante ale lui Iohannis, e ceva. E un om care își lansează candidatura spre președinție nu pe un stadion cu zeci de mii de oameni și decoruri fastuoase, ci pe niște treptele unui edificiu al culturii. Modest, dar cu profunzime în mesaj.

Da, nu e imposibil ca misiunea lui Diaconu să fie de iepure pentru Viorica Dăncilă.

Dar dacă o fi invers?

Dacă, de fapt, nu Diaconu, ci Dăncilă va fi cea care se va retrage din cursa prezidențială, după modelul dragă Stolo?

Experiența post-decembristă ne învață un lucru: undeva, prin lunile iulie-august ale anului electoral se cam știe cu precizie potențialul de creștere al unui candidat, pe baza cercetărilor sociologice și a proiecțiilor care se fac de către specialiști, pe bani grei.
O asemenea analiză, în august 2004, a dus, de fapt, la înlocuirea lui Stolojan cu Băsescu.
Liberalul își atinsese punctul maxim și se încăpățîna să nu mai crească, lăsînd drum pentru Năstase.

În cazul Vioricăi Dăncilă, nici măcar nu mai e un secret că e mult sub scorul partidului, care partid oricum stă destul de prost.

PSD e cuprins de apatie, s-a văzut și la ultimul congres.
Partidul are nevoie de ceva care să îl trezească.
De un declic.
Acela ceva ar putea fi Mircea Diaconu, atent măsurat în sondaje încă din luna iunie. Presa – inclusiv noi – scria în iulie despre testarea lui de către PSD și se auzea pe surse că nu stă prea bine. Chiar o fi fost așa?
Și de ce ar fi măsurat PSD un personaj care după plecarea din PE dădea impresia că merge liniștit la pensie? Și în condițiile în care partidul are atîtea nume sonore?

 

O explicație simplă ar fi că studiile de ”laborator” arată de ceva vreme că Diaconu e bine recepționat de public, la fel cum e bine recepționată și ideea unui candidat din afara partidelor actuale.

Mircea Diaconu, să nu uităm, a fost la alegerile din 2014 al patrulea ”partid” al țării, luînd ca independent mai multe voturi decît PMP-ul lui Băsescu, decît UDMR, Partidul Poporului DD ori PRM.

A plasa PSD la remorca lui Diaconu prea devreme, însă, ar fi creat riscuri majore, dînd timp adversarilor să riposteze și să-și regîndească strategiile. S-ar fi marșat pe incapacitatea marelui partid de a găsi pe cineva corespunzător etc.
În plus, un candidat de succes trebuie să aibă o susținere cît mai largă, ne amintim că însăși Viorica Dăncilă vorbea de dorința închegării unei alianțe mari, cu partide, sindicate, ONG-uri șamd. Nu s-a mișcat un pai în această direcție pînă acum.

Ba, mai mult, s-a pierdut și alianța cu ALDE, s-a ratat alianța cu Pro România.
PSD pare mai deșirat și mai slăbit ca oricînd.
Adversarii zîmbesc satisfăcuți și se demobilizează, fenomen extrem de periculos.

Pe partea lui, Mircea Diaconu se poate lupta din greu, dar fără un sprijin puternic din spate, e imposibil să răzbească.

Și acum, să ne imaginăm că sprijinul ăsta apare neașteptat, în preajma campaniei, din partea PSD, care se va vedea lăsat – dintr-un motiv sau altul, se găsește lesne! – fără propriul candidat.
Pe scena politică se creează brusc o mare alianță pro-Diaconu formată din PSD, ALDE, Pro România, PNTCD, PER, poate și alții, inclusiv rebelul Pleșoianu, inclusiv Coaliția lui Cumpănașu, și grupată în spatele unui politician fără carnet de partid, cu imagine de poporean și talent de vorbitor, adică exact ce nu are nici Iohannis, nici Dăncilă, nici Barna, nici Cioloș la această oră.

S-a spus, în 2014, că în spatele succesului ca independent al lui Diaconu a stat, de fapt, cedarea de voturi de către PSD. Dovada perfectă, s-ar zice, că rețeta funcționează și că un candidat ”independent” cu carisma lui Diaconu poate face minuni cu oarece sprijin.

Mai pare ridicolă și inexplicabilă, în aceste condiții, decizia lui Tăriceanu și Ponta?
Mai pare inutil sacrificiul ALDE?
Mai pare stranie aparenta canibalizare a unor grupări apropiate SIE, serviciu care dă semne că vrea să-și ia revanșa în fața SRI după eșecul din 2014?

În octombrie 2012, mult înainte să existe ALDE, Varujan Vosganian zugrăvea un tablou foarte interesant actorului-politician, aflat într-un scandal de incompatibilitate:

”Mircea Diaconu a fost un câştig real, nu doar pentru partidul în care a intrat, ci, pentru felul în care, prin prestaţia sa, prin sentimentul civic care l-a animat, pentru întreaga clasă politică. Cum răspundem noi? Mircea Diaconu devine singurul dintre noi pe care-l expulzăm ca fiind un om corupt, un om care a abuzat de funcţiile sale pentru a obţine câştiguri necuvenite, care s-a strecurat pe lângă lege. Tocmai Mircea Diaconu, omul care ne-a bucurat adolescenţa, tinereţea cu filmele sale, care a fost întruchiparea omului bun, de la „Filip cel bun” şi până la „Buletin de Bucureşti”. El este, în conştiinţa colectivă, prototipul omului bun. Noi nu vorbim aici de un om care, după ce-şi încetează activitatea politică sau după un mandat în care eşuează în alegeri, dispare. El este parte a conştiinţei publice. Este un prototip”.

Spectaculos modul în care Vosganian scotea în evidență încă de atunci profilul pe care se va marșa acum în cursa prezidențială. Omul simplu. Omul din popor.

Aproape te face să te întrebi de cîtă o vreme o fi antrenat ”prototipul” Diaconu pentru rolul care i s-a încredințat acum.

Și de către cine? (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Mihai Sandu

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

  1. Prea multi „daca”.

  2. La alegerile europarlamentare, multi oameni bineintentionati au votat obscuri candidati independenti cu veleitati patriotice, pe motiv ca „macar, de astia nu stim nimic, nu s-a scris despre nicio hotie ori tradare a lor”, urmarea a fost o faramitare a votului, o inlesnire a fraudei, pentru ca, oricum nealesi, voturile pentru ei nici n-au fost contabilizate…Diaconu face un joc derutant, n-are cum sa nu stie ca nu mai functioneaza metoda din 2015, cand Antena 3 era cu el, i-a facut campanie gratuit, acum are candidat propriu la prezidentiale, deci, e de banuit ca actorul va fi dezbracat pana la spilhozen…Tariceanu a obosit si acum a recunoscut asta, scorul de la alegeri i-a aratat ca n-are importanta cine si cati te voteaza, important e sa nu numere tutorii lui Ponta…si s-a refugiat la subsuara celui ce l-a tepuit cel mai tare…nici lui Dragnea nu i-a iesit supunerea fata de protectivii lui Coldea, de ce l-ar „ierta” superiorii lui Melescanu pe Tariceanu?! E valabila si legea lui Murphy – daca nu-i convingi, ameteste-i!

  3. Mult zgomot pentru nimic. Evenimentul anului 2019 nu e reprezentat de alegerile prezidentiale, ci de realegerea tovarasului Manole in fruntea Bancii Nationale a Romaniei. Dragnea a intrat la puscarie (si) pentru ca s-a dat la Manole, aparatorul intereselor capitalului metropolitan in periferie.

  4. interesant e ca comisarul . ro spusese acum ceva timp ca viorica dancila va fi comisar european. hmm, se cam potriveste cu acest text

  5. Sau poate se pliaza ai nostri dupa scenariu din Ucraina cu un presedinte simplu ales din popor

  6. Articolul nu-i prost decat la paragraful cu „popularul” Plesoianu! In rural nu-l voteaza nici dracu’, iar in urban e vazut mai degraba ca un hipster nespalat si nebarbierit decat politician serios demn de prezidentiale!
    Antrenat, neantrenat, Diaconu ramane singura persoana votabila din oferta 2019, restul fiind niste impostori impotenti, unii chiar tradatori de tara!

    • Corect. Mircea Diaconu, actorul popular, Presedintele Romaniei !

      • Vise, taica, vise! Un batranel de 70 de ani, omul lui Ponta, plin de scheleti in dulap, nu va ajunge presedinte nici macar la Pro Romania. Desteptati-va, baieti!

  7. BTI, nu-i rau, dar Alesul inca nu a aparut. Mai sunt doar cateva zile pana ce viitorul presedinte va intra in scena. Mircea Diaconu este extrem de vulnerabil, sa reamintim numai episodul cu mortii de la Revolutie, despre care ai scris si dumneata. Cei care ii cunosc trecutul securistic vor incepe sa-si dea drumul la gura, ceea ce ii va fi fatal „marelui” actor. Gusa abia asteapta sa fie rugat de cineva sa povesteasca ce i-a spus Iulian Vlad despre Mircea Diaconu. Deja internetul s-a umplut de filmulete cu momentul discutiei cu fostul sef al Securitatii din CC. Publicul va fi informat si despre cooptarea acestuia in „Guvernul Verdet”. Dupa ce va fi umilit public in ultimul hal, Mircea Diaconu va fi fortat sa renunte. Se zvoneste ca dupa aparitia la Digi24, Voiculescu nu mai vrea sa-l vada la Antena3. Fostul „ministru” comunist si securist complotist este o biata unealta in mana spionilor grupati in jurul lui Ponta de a-i netezi calea lui Barna, un neomarxist ca si el. Dar toti si-au facut calcule gresite, pentru ca scaunul de la Cotroceni va fi adjudecat de altcineva, care va intra in cursa in ultimul moment. Si el este cu adevarat un INDEPENDENT.

    • Mircea Diaconu este adevaratul candidat al PSD ? Tovarasa Viorica Dancila se va retrage pentru binele partidului iubit ? In septembrie ?

      • Scena Basescu – Stolojan, Dancila in lacrimi: „Draga Mircea…”. Veorica pleaca la Bruxelles comisar european, Sacul, UE falimentara, si-a gasit petecul(Veorica)…

    • Daca te gandesti cumva la Dana Garbovan, chiar gandesti ca Basescu. E un fel de „prejudiciu zero”, cu un amarat de dosar cu cinspe foi fluturat prin aer.

      Iohannis o va accepta pe Dana Garbovan la justitie si nu o va lasa out. Romania are un parcurs European marcant, dar SUA ramane prima optiune din punct de vedere geostrategic si militar. Nu exista nicio contradictie. Iohannis este deja validat de Casa Alba. Trebuie sa fii trepanat ca sa-ti inchipui ca vreun American se ingrijoreaza de numarul vizitelor lui KWI la Merkel. Adica in loc sa se ingrijoreze de Germania propriu-zisa s-ar ingrijora de Romanica? Geez.
      Pai bre acestia, Germania nu-I poate scoate pe americani de la ei din tara, de la Heidelberg, si voi credeti ca unchiul Sam are o problema cu ce are sasul in cap?

  8. „Acum, marele favorit este Klaus Johannis” …..????????, spune autorul…
    De ce ?, Pentru ce, oameni buni ?…..Cati naivi vor mai vota…JOHANNIS ?!
    Da, a fost ales de circa 6 milioane.. Si el nu a facut nimic. Dar a fost primul excursionist al tarii, profitorul bugetului pentru vacante la munte, la mare sau chiar la….Cotroceni ! Inca 5 ani cu Johannis ? Inca 5 ani cu incalcari ale Constitutiei si Juramantului ? Cum sa mai fie votat iarasi de cei 6,2 mil alegatori, in mare parte pacaliti de lozinca „lucrului bine facut”(doar pentru EL !!!). Cine mai voteaza cu PENALUL care a furat cu acte false(in tandem cu sotia si dovediti in instanta) – si fara sa inapoieze sumele incasate ilegal(peste 300 mii euro)?? Eu sper ca …NU ! El chiar trebuia suspendat…. ? Si, cea mai mare greseala a PSD-ALDE a fost ca individul-impostor-infractor-tradator nu a fost SUSPENDAT imediat dupa PRIMA(!) incalcare a Constitutiei : acel protest impotriva propriului guvern in strada in…GEACA ROSIE ! Cati l-or mai vota ? Poate doar naivii care vor RAUL TARII !

  9. Un smecher de provincie. In plus, cam cabotin si ipocrit, sa nu zic fatarnic, chiar si pentru standardul unui actor.

    Se va epuiza in cateva saptamani. Am remarcat ca este excesiv de nervos, chiar fara motiv.. Nu are nicio sansa sa lase dare cu personalitatea sa. Ia sa-l vezi ca o zice pe aia cu florile de malin cu care I-a prostit si acu 5 ani pe unii.

    In plus, e cam rosu la fata si cam grasutz, I-a prins bine la Bruxelles. Parca e nitel mai bine decat la Arges, la tara, este?

  10. 1. Ce tari mai sunt „normale” !? Mai degraba cam toate sunt paravan pt Guvernul Mondialist, la vedere: Bilderberg. Romania nu face nic ea exceptie din acest pct de vedere…Depinde doar gradul de subjugare, la unii mai mult, la altii mai putin…dar este trendul monialist de anulare a statului national, suveran, a identitatii sale. Poate China si Rusia se mai opun acestui fenomen destructiv…
    2. L-am votat pe MDiaconu pt mandatul de europarlamentar…Acum nu as mai face asta…Se pare ca la Bruxelles s-a molipsit si el de neoliberalismul promovat de UE ..vezi raportul Spinelli semnat si de acesta …
    3. Tara asta se indreapta spre autodistrugere, din pacate…
    4. Nu ma voi mai duce la vot orcare ar fi acela…e inutil …Noi nu decidem la vot nimic…au altii grija de asta!

  11. Ce parere aveti despre ce a lansat Basescu despre Dana Girbovan? Ca va fi propunerea surpriza a PSD pentru presedinte? E de analizat. E chiar interesant. O avea el informatiile necesare.

    • Ar insemna salvarea Romaniei! Este cea mai buna solutie pentru alegeri: Dana Garbovan presedinte!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998