CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterioasa relaxare a lui Citu: se repeta scandalul ”Paste 2020”?

0 comentarii / 1883 vizualizări / 8 aprilie 2021

Un demers neuzual al premierului Florin Cîțu, care anunță propuneri de neașteptată relaxare pentru perioada Paștelui, ridică serios întrebarea dacă nu cumva se repetă la literă scenariul unui celebru scandal de anul trecut, tot legat de Paște. Și dacă da, cu ce scop?

Ce a scris azi premierul pe Facebook:

”Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:
– pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
– magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
– stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”.

Prima observație e că premierul pare să fi fost lovit brusc de un acces de maximă generozitate și deschidere față de români, dată fiind spectaculoasele relaxări propuse.

A doua observație, însă, e că din capul locului ceva nu e în regulă. Mecanismul luării deciziilor legate de pandemie, legal, e următorul: grupul de suport științific al lui Raed Arafat face propuneri către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care la rîndul lui le înaintează Guvernului României, singurul abilitat să le transpună în viață.

Ori, acum aflăm că șeful Guvernului merge cu jalba-n proțap la subalternii săi, cu ”propuneri importante”, pe care ulterior tot el va trebui să le aprobe. În condițiile în care marea decizie e la guvern, de ce mai trebuie recurs la un organism inferior? Și CNSU ce face, merge mai jos cu propunerile la grupul de suport științific? Se răstoarnă total ierarhia? Logic ar fi fost ca, în cel mai rău caz, Cîțu întîi să prezinte grupului științific – și nu CNSU – ideile lui și abia după feed-back să le comunice public.
A treia observație, legată de precedenta, e că nu prea se înțelege de ce Cîțu a simțit nevoia să anunțe public ideile sale atît timp cît peste doar cîteva ore, la 17,00, era programată ședința de guvern în care e de așteptat să discute tema cu ai săi colegi, în frunte cu ministrul Sănătății. Cîteva ore de tăcere nu ar fi afectat lucrurile.

Anunțul lui Cîțu trimite mai degrabă cu gîndul la marele scandal de anul trecut atunci cînd, tot în aprilie, înaintea sărbătorilor pascale, ministrul Internelor, Marcel Vela și premierul Ludovic Orban au pus la cale un plan de relaxare la fel de neașteptată a măsurilor anti-Covid pentru Paște, convenit cu Biserica Ortodoxă, plan prin care românii urmau să primească Paşti vineri şi sâmbătă, iar distribuirea Luminii Sfinte de la Ierusalim să se facă de către voluntari şi de către patrulele MAI.

Ne reamintim ce s-a întîmplat: președintele Klaus Iohannis a ieșit imediat la rampă și a dat vehement și autoritar peste cap planul lui Vela.

„Avem peste 7.200 de persoane infectate, avem de ieri până azi 20 de morți, avem peste 40 de persoane în plus infectate cu coronavirus. Cuvântul de ordine e „Stați acasă!”. E regretabil să observăm că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă cu un așa zis acord între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește. Nu e cazul să ne relaxăm. În câteva minute voi începe o ședință în care voi cere premierului și ministruui să revină asupra acestui acord, să găsească o formulă care se încadrează formulei „Stați acasă!” și care respectă toate ordonanțele militare. Dragi români, vă spun același lucru pe care îl spun medicii, experții, OMS: Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări” a tunat președintele.

Florin Cîțu pare să nu fi învățat nimic din lecția precedentului Paște, cînd eram la începutul crizei și nu în valul 2-3, ca acum. În locul unei firești abordări cu mare tact al problematicii – inclusiv prin discuții prealabile directe cu președintele – el alege cea mai superficială comunicare: pe Facebook.

Ori poate Cîțu nu plănuiește – de bună voie ori la ordin – decît să-l ”valorifice” din nou pe Klaus Iohannis și a sa preocupare pentru sănătatea cetățenilor? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998