CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Misterioasele amendamente ale lui Dragnea si o smecherie electorala masiva

6 comentarii / 3930 vizualizări / 11 februarie 2019

O zi năucă, de-a dreptul, cea de azi, în parlament: discutarea bugetului de stat în comisiile parlamentare se anunța cu mare scandal din cauza istoricelor declarații ale lui Liviu Dragnea privind necesitatea scurtării pretențiilor financiare ale serviciilor secrete. Numai că ceva ciudat s-a întîmplat: după ce tăierile lui Dragnea au fost ”pierdute” de către guvern, acum descoperim că ele nu au mai ajuns nici la comisiile SRI, SIE și de Apărare. O manevră care ar putea să fi fost gîndită pentru un mega-scandal cu bătaie electorală.

Ne amintim cum a ieșit Dragnea zilele trecute, supărat nevoie mare, după ședința BEX al PSD, cerînd guvernului să taie din bugetele serviciilor și să dea la sănătate, sub amenințarea că dacă Viorica Dăncilă nu face asta, se va ocupa personal, în parlament.

Stupefiant pentru un premier-marionetă, așa cum e considerată Dăncilă, cererea lui Dragnea e ignorată, iar bugetul de stat e aprobat în guvern fără tăieturi de la servicii.
Care servicii au creșteri explozive: SRI cu 4,8%, SPP cu 20,9%, STS cu 69,5%, SIE cu 8,5%.
Oricîte motive s-ar invoca – în treacăt fie spus – că e vorba de vizita Papei, de summitul de la Sibiu ori de organizarea de alegeri, creșterile de la SPP și STS sunt de-a dreptul nesimțite.
După ”sfidarea” lui Dragnea de către guvern, azi, de la prima oară, se anticipau lupte cumplite în comisii, după ce liderul PSD și-ar fi pus amenințările în aplicare.
În ultimele ore, din nou veste stupefiantă: bugetele serviciilor trec de comisiile de resort neatinse, exact în forma decisă de guvern, și asta dintr-un motiv foarte simplu. Anume, Dragnea nu le-a trimis niciun amendament.
Presa citează, totuși, generos, din amendamentele depuse de Dragnea.
Cum e posibil?
Răspunsul vine într-un tîrziu: printr-o manevră aiuritoare, Liviu Dragnea nu a depus amendamentele prin care se taie din bugetele serviciilor la fiecare comisie în parte, cum era normal, ci le-a livrat direct comisiilor reunite de Sănătate, domeniul care ar urma să beneficieze de transferul fondurilor tăiate de la servicii. Care comisii le-au aprobat în liniște și fără scandal.

De ce a procedat Dragnea astfel?
Și ce ar urma să se întîmple în aceste condiții?
Răspunsul e simplu.
Liviu Dragnea a aranjat ploile ca tăierile să nu fie operate de către guvern și nici nu a depus amendamentele în comisiile care răspund de siguranța națională pentru că își dorește un mare spectacol miercuri sau joi, în plenul celor două camere, cînd ar trebui votat bugetul de stat pe articole, vineri fiind programat votul în ansamblu.
Un spectacol în care bugetele diferite pe care le au în acest moment serviciile în rapoartele comisiilor de Sănătate, respectiv de siguranță națională, vor trebui armonizate direct în plen, așa cum se întîmplă în situații de conflict.
În acel moment, e probabil că PSD mizează pe un scandal mediatic major, pentru că sunt două variante mari și late: fie opoziția tace mîlc și înghite, iar serviciile se aleg cu bugetele ciumpăvite, fie se ridică fățiș împotriva tăierilor lui Dragnea, în direct la toate televiziunile, astfel încît să vadă întreaga țară cine e avocatul serviciilor și nu vrea majorarea bugetului pentru vitamina D destinată copiilor.
Un scandal care nu trebuia să se producă în comisiile de siguranță națională, acolo unde nu ajung obiectivele camerelor de luat vederi ale presei.
O dată produs scandalul, nici măcar nu ar mai fi nevoie ca actuala coaliție de guvernare să aibă cîștig de cauză la vot, pentru că și dacă ar trece bugetele majorate ale serviciilor, ar trece doar cu votul masiv al opoziției.
Un vot care ar putea duce și la adoptarea bugetului în ansamblu, dar care ar alimenta puternic, totodată, teza conform căreia PNL, USR, PMP ori Pro România sunt sprijinitoare ale statului-paralel etc.
Adică o mare lovitură de imagine dată de guvernanți, exact ceea ce pare să fi urmărit Dragnea cu ciudatele sale manevre privind bugetele serviciilor.(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Cu scandal sau fara, cu camere tv de fata sau nu, important este ca bugetele institutiilor de forță sa fie serios diminuate. E strigator la cer ce sume cheltuie Romania cu aceste institutii aservite intereselor străine.

  2. Un politician puternic, fiecare pas, este calculat ! Felicitari si tot inainte!

  3. la cat de varza e bugetul acum , cu cheltuieli uriase si zero autostrazi si in pericol de neplata a pensiilor, tu crezi ca psd e in avantaj? hahahaha….

    • E pericol total. Și zero autostrăzi și pericol de neplată a pensiilor și tu pupinbăsit grămadă.

  4. manevre de dobitoc!!!!!!

    • Iohannis tocmai a mușcat, face apel la păstrarea bugetelor pentru securiști, nu cumva să rămână securiștii fără vite kobe ca tine.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998