CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterioasele proteste anti-Rosia Montana si o posibila cheie de interpretare(II)

0 comentarii / 1451 vizualizări / 30 septembrie 2013

Scriam acum două săptămîni despre protestele anti-Roșia Montană că se numără printre cele mai stranii de după revoluție, ceea ce face loc, încet-încet, ipotezei că scopul urmărit ar putea fi lansarea unei noi mișcări politice, așa-zisă emanație curată a străzii. O ipoteză susținută și de un comentariu interesant al politologului Alina Mungiu, dar, iată, mai nou și de însuși șeful statului.

”De la o mişcare în jurul unui om, se poate trece la o mişcare în jurul unui grup de oameni, şi asta e politica” scria Alina Mungiu, într-un editorial de acum două săptămîni despre manifestațiile anti-Roșia Montană.
Ieri, a venit rîndul lui Traian Băsescu să abordeze chestiunea sub acest aspect, în cadrul unui interviu acordat Pro TV. „Dacă din stradă ar ieşi un partid curat, el este binevenit pentru scena politică din România(…) Aș vrea să crească un partid puțin altfel, măcar în interiorul lui, ca mod de promovare a oamenilor, de găsire a lor…”, a spus el, invitînd, totodată, ieșirea unor observatori ai scenei politice din demagogie în favoarea implicării directe în politică.

Un mesaj extrem de interesant, ba chiar spectaculos de-a dreptul.
De aceeași părere sunt și analiștii postului rusesc Vocea Rusiei, care scriu, azi, că Traian Băsescu ”încearcă un truc: fără a retrage sprijinul RMGC, el se repoziţionează în relaţia cu protestatarii din Piaţa Universităţii. Această repoziţionare are un scop evident: punerea protestului sub control politic”.

”Ne putem aştepta ca grupurile din „societatea civilă” (de fapt, „societatea în civil”) controlate de Băsescu să încerce crearea unei structuri politice care să pună sub control mişcarea de protest, creându-şi astfel o imagine de „partid curat” şi neafiliat forţelor politice vechi care s-au discreditat deja. Pe de altă parte, orice mişcare politică onestă care se va naşte din mişcarea de protest împotriva RMGC va fi din start discreditată şi percepută ca un proiect băsescian. Într-o manieră tipic securistică, Băsescu şi-a creat un scenariu win-win” mai afirmă Vocea Rusiei.

Postul recomandă, în același timp, manifestanților, să nu se lase păcăliți: ”Pentru protestatarii oneşti din Piaţa Universităţii urmează un test de maturitate civică şi politică. Dacă reuşesc să nu cadă pradă unor operaţiuni de manipulare politică, vor avea şanse să aducă schimbări serioase climatului politic din România”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998