CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterioasele seisme din Gorj și scandalul uitat al exploatărilor de gaze din Galați

2 comentarii / 4196 vizualizări / 1 martie 2023

Seria interminabilă de cutremure care au zguduit recent zona Gorj a generat o serie de reacții, inclusiv teorii ale conspirației, conform cărora de vină ar fi exploatările de gaze din zonă. Nu știm dacă o fi vreun strop de adevăr în chestiune, dar sigur e că acum un deceniu s-a produs la noi un scandal foarte ciudat, care ar merita reamintit, mai ales în contextul actual. Pentru că la mijloc s-ar putea plasa adevărul despre seismele din Gorj.

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a adresat zilele trecute o interpelare către ministrul Mediului, Tanczos Barna, și către Institutul Geologic al României, în care afirmă:

”În anul 2013, Institutul Geologic Român a înaintat un raport referitor la cutremurele din zona Galați. În acest raport se precizează că:
„Se evidențiază clar posibilele fenomene de tasare diferențială a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură, cât și actualele sonde de extracție amplasate spre est, în zona localităților Negrea și Schela, pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeței terenului. Acest fapt este posibil, având în vedere fragilitatea nivelurilor impermeabile ce separă nivelurile nisipoase cu petrol și gaze.”

Cauza acestor cutremure, pe care geologii o iau în considerare, este exploatarea de petrol și gaze care se efectuează în zonă de mai bine de 30 de ani. În acest context, vă rog să aveți amabilitatea de a-mi spune dacă în prezent, în zona Olteniei, această ipoteză este verificată și există posibilitatea ca cele peste 500 de cutremure produse pe parcursul acestui an să aibă drept cauză lucrările de exploatare desfășurate în zonă?” solicită deputatul.

Răspunsul oficialilor urmează să vină, dacă va veni, în săptămînile următoare.

Dar interpelarea lui Andrușceac merită să readucă în atenție evenimente stranii din 2013.
Atunci, ne amintim, în județul Galați, între 23 septembrie și 10 octombrie a avut loc o serie de peste 300 de seisme produse la adîncimi între 2 și 9 km, care au avariat o treime dintre casele locuitorilor din localitatea Izvoarele. Un an mai tîrziu, a urmat o altă serie de seisme, la fel de misterioase.

Pentru că la acea vreme apăruse în media ipoteza cauzelor nenaturale ale seismelor, Institutul Geologic al României a demarat o serie de investigații.

În baza acestora, directorul de atunci al IGR, profesorul Ștefan Marincea, cu doctorat în geologie luat în Franța, vorbitor de opt limbi, a prezentat public concluzii preliminare, din care rezulta, într-adevăr, posibilitatea ca seismele să fi fost produse și din cauza exploatărilor de gaze din zonă. Sunt concluziile la care face referire și deputatul AUR în interpelare.

Ce a urmat depășește orice închipuire.

Ștefan Marincea a fost instantaneu demis din funcție, la cîteva ore după ce însuși premierul Ponta le atrăsese atenția miniștrilor vizavi de „tot felul de indivizi exaltați care, ca să apară la televizor, vin cu tot felul de prostii și bagă panica în oameni”.
„Ultimul lucru: O să îi rog pe cei doi miniștri, doamna Plumb (Mediu) și domnul Costoiu (Educație), care nu sunt prezenți aici, să finalizeze toate rapoartele științifice referitoare la fenomenele seismice din Galați și să aibă grijă la tot felul de indivizi exaltați care, pentru a apărea la televizor, vin cu tot felul de prostii și bagă panică în oameni. Pentru a contracara acești exaltați, dornici de camere de luat vederi, trebuie să veniți cu studii științifice și o să vă rog, doamna ministru, înțeleg că sunteți spre finalizare, împreună cu domnul Costoiu, să informăm publicul și să explicăm foarte clar ce s-a întâmplat” a spus Ponta.

Un comunicat al ministerului Educației informa oficial că Marincea a fost schimbat din functie „Ca urmare a modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultatele cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din județul Galați, maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze și incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură să genereze panică la nivelul populației și să întrețină sentimentul de teamă și incertitudine al locuitorilor din zona respectivă.”

Ulterior, Institutul Geologic a dat publicității raportul final, în care se afirma, pe dos față de spusele fostului său director:

”Cutremurele produse în zona Galaţi sunt de natură tectonică, iar din analiza datelor existente nu reiese o influență notabilă a altor factori (inundaţii, exploatări de petrol)”.

Contactat azi de Inpolitics, Ștefan Marincea – care se judecă și azi cu Institutul Geologic pentru postul sa de director – își menține poziția din 2013, afirmînd că la Galați, exploatările de gaze tradiționale din regiune puteau provoca, indirect, seismele din acel an, dezmințind categoric, în schimb, ca un fenomen similar să se producă în prezent la Gorj, unde datele problemei sunt mult diferite: ”Nu e nicio legătură între ce e acum în Gorj – unde nu se întîmplă nimic de la exploatările de petrol și gaze – și ce s-a întîmplat la Izvoarele”.

 

Marincea (foto) mai spune că afirmațiile sale de atunci au deranjat multă lume, începînd cu OMV Petrom, autoarea exploatărilor de gaze din zona Galați – Izvoarele, care a făcut presiuni serioase asupra lui să renunțe la pozițiile privind legătura dintre exploatările de gaze și cutremure.

”Eu spun doar adevăruri, care pot fi comode sau incomode. Și eu am spus atunci un adevăr care a fost incomod pentru Petrom, care fora la Izvoarele. Cei de la Petrom erau foarte panicați atunci că o să vină oamenii din Izvoarele și o să le ceară despăgubiri. Cei de la Petrom nu erau mulțumiți de ideea că o parte dintre acele seisme de mică intesitate se datora exploatărilor lor istorice și atunci se punea o problemă foarte clară: cine plătește dacă i se fisurează unuia casa? Au făcut presiuni asupra mea și a trebuit să intervin la firma-mamă (OMV n.n.). Din fericire, șeful serviciului geologic austriac, profesorul Peter Seifert, mă aprecia foarte mult, a dat vreo două telefoane pentru că el fusese șeful lor de explorare, și s-au potolit via Viena, pentru că începuseră deja să mă amenințe în fel și chip. Acea referire a mea la legătura dintre exploatările de gaze și seisme putea să-i ducă în situația destul de neplăcută în care să li se ceară daune lor și nu fondului de stat pentru situații de urgență. Pînă la urmă, Petrom nu a plătit nimic la Izvoarele, a rămas în coadă de pește” ne-a declarat Marincea. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: cuvîntul-ortodox.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Si in Franta s-au exploatat gaze de șist de catre Chevron. Locuitorii din zona respectiva erau loviti zilnic de cutremure, casele le-au fost avariate si nu mai erau locuibile, iar autoritățile s-au spălat pe maini. Cam c la noi. In Oltenia, in localitatea Runcu, acum cativa ani, Complexul energetic se asociase cu o companie ca sa faca acolo nu stiu ce explorari, am vazut la tv. Pe de altă parte, am citit pe un site francez, există si o inregistrare video, despre faptul ca la o conferință mai veche, șeful Agenției Spațiale Turce, Serdar Hüseyin Yıldırım, a descris o armă pe care Statele Unite o dezvoltau: „Există sateliți militari care pot trimite bastoane din aliaj de titan de 10 metri din spațiu către orice țintă din lume. Ei pătrund la 5 kilometri adâncime în pământ, creând un cutremur cu magnitudinea de 7-8.” Se mai vorbea in acel articol depsre faptul ca aceste cutremure nu sunt cutremure tectonice. Efectul acestei arme este comparabil cu impactul unui meteorit.

  2. NE AMINTESTE ARTICOLUL DESPRE BARBATIA OMULUI DE STAT, VICTOR VIOREL PONTA…SPAGA SI CONTURILE IN OFF SHORURI…SI PANA LA URMA TOT TICALOS A RAMAS, FIX CUM A TRAIT!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998