CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Misteriosul domn ministru Tudorache

5 comentarii / 11117 vizualizări / 9 septembrie 2016

Am putea considera că noul ministru de Interne este un geniu, dar nici măcar asta nu ar explica halucinantul său parcurs profesional, unul care seamănă prea puțin cu cel al monumentelor de competență și prea mult cu cel al ofițerilor acoperiți din noile generații post-decembriste. Dramatic este că anumite observații vizavi de noua vedetă a guvernului (și a unei părți a presei) ar fi trebuit făcute de mai-marii statului, nu de opinia publică ori de societatea civilă.

Nu știm prea multe despre Dragoș Tudorache, dar puținele date cunoscute seamănă confuzie profundă în jurul persoanei sale. Plus că, atît la numirea în funcția de șef al cancelariei premierului, cît și în cea de ministru, în presă au apărut anumite materiale de-a dreptul jenante, proslăvind personalitatea, dar, mai ales, modestia acestuia.

Să o luăm metodic.

Conform CV-ului său, Tudorache a absolvit facultatea de Drept în 1997, fiind numit direct judecător la Galați, la doar 22 de ani (??!!).
Am putea presupune, însă, că tînărul era un geniu, un olimpic de aur, încă din școală.

Așa și așa.
Profesorii citați de ziarul ”Adevărul” de azi spun că în școală, liceu ori facultate era un elev bun, chiar foarte bun, dar fără a folosi cuvinte mai mari de atît.

”Dragoş învăţa la o clasă foarte bună, era în primii trei elevi din clasă. Era un elev studios, sclipitor la matematică, mă mândream cu el la toate concursurile. Am fost mirat când am aflat că a părăsit matematica, pentru că era foarte talentat” spune un profesor din gimnaziu.

”La liceu, Dragoş Tudorache era printre elevii buni, avea medii peste 8, dar mai scăpa şi câte o notă mică, de 6 sau 7, spun profesorii” conform ”Adevărul”.

Deci, un elev și student bun, dar nu genial și, în orice caz, mai degrabă în domeniul științelor exacte, pe care nu l-a urmat pînă la capăt, preferînd să o cîrmească spre umanism.
Foarte important, aflăm de la tatăl său, preotul vasluian Ioan Tudorache, că tînărul a fost mereu modest și că în facultate mergea la cursuri cu Dacia, nu cu mașini străine, ca ceilalți studenți.

Aici apare o nouă mare ”sincopă”: în anii 93-97, cînd era Tudorache student, Dacia era încă number one în România – pentru cine și-o permitea – iar mașină de lux înseamnă Daewoo Cielo ori Espero, mașini curent folosite de demnitari.
(Ziarist la organul media cu cele mai mari lefuri din acea perioadă, EVZ, îmi amintesc că numărul colegilor cu mașină era sensibil sub 5%).

Între 1997 și 2003, Tudorache declară că a lucrat ca judecător la Galați.
Cum o fi împărțit dreptatea, efectiv, în sala de tribunal numai el știe, din moment ce, între 2000 și 2003 a activat ca ”Sef de unitate si coordonator al celulei de analiza, Departamentul pt Statul de Drept si Protectie a Drepturilor Omului, OSCE, Misiunea din Kosovo”.

Nu poți fi la Galați și în Kosovo, concomitent.

De aici încep semnele de întrebare cu adevărat mari.

Cum poate fi racolat într-un asemenea post presupunînd experiență serioasă – șef de celulă de criză în problema drepturilor omului într-o zonă zguduită de război și de atrocități nemaiîntîlnite – un puști cu caș la gură și 2-3 ani de experiență ca judecător de provincie (perioadă care include și un masterat de un an în Suedia?

După asta, funcțiile grele se țin lanț: Sef al Departamentului Juridic, Echipa Judecatorilor Internationali ONU pentru Kosovo, apoi Task Manager, Justitie si Anticoruptie, Delegatia CE, apoi Director Executiv Interimar al Agentiei eu-LISA (2012), Mari Proiecte IT apoi Sef de unitate, Afaceri Internationale, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, CE, în fine Sef de unitate, Coordonare si Strategie, Directia Generala pentru Afaceri Interne si Migratie, CE.

Fiind vorba de funcții la nivel european, salariul lunar e pe măsură, cca.10.000 de euro.

În noiembrie 2015, Tudorache are, brusc, un recul: de la Bruxelles, el alege postul de simplu șef de cancelarie al primului-ministru Dacian Cioloș. Cu un salariu de 2-3 mii de euro pe lună.

De la un viitor deschis către mari funcții internaționale, Tudorache devine un soi de aghiotant, de prim-ministru, e drept, dar tot sub parcursul său profesional de pînă atunci. Și încă al unui prim-ministru extrem de vremelnic, declarativ.
Erau semne majore că Tudorache e profund interesat de un viitor european, mai exact faptul că el își achiziționase nu una, ci doua locuințe la Bruxelles, unul dintre orașele foarte scumpe în plan imobiliar.

De aici cea mai grea întrebare, care ține de averea noului ministru.
Cît a lucrat pe bani grei la Bruxelles, ”modestul” Tudorache s-a spart, putem spune, în cheltuieli cam stranii: deși avea două case în România, el și-a luat cu credit – cînd Europa încă era afectată de criză economică – de la două bănci, două locuințe în Bruxelles.
În prezent, tînărul ministru modest care nu avea blugi în facultate pentru că trebuia să fie ”bine îmbrăcat” are datorii de peste 800.000 de euro pentru vreo două decenii de aici încolo, ratele fiind de mii de euro lunar.
În lipsa salariului gras de la Bruxelles, Tudorache ajunge să împuște francul, din postura de ministru.
De ce i-au trebuit ”modestului” cu Dacie două locuințe la Bruxelles luate într-un moment cu prețuri de piață mari e greu de înțeles.
De ce a dat cu șutul la funcțiile din Belgia preferînd salariul ridicol de mic de la București e iar greu de înțeles. Mai ales că nu provine dintr-o familie bogată, tatăl fiind preot.

Mă rog, dacă luăm în calcul că, exact în momentul redactării acestor rînduri, la DNA e audiat un fost șef de cancelarie de premier, Remus Truică, pentru a da socoteală de uriașa avere acumulată la post, ar putea apărea o explicație.

Dragoș Tudorache ar putea fi suspectat că a lăsat sinecurile de la Bruxelles pentru un post care, se dovedește că îți poate aduce zeci de milioane de euro și pe Patricia Kaas în așternut.
Și dacă ar fi așa, e dreptul lui să-și facă ce socoteli vrea.

Ciudat este că nimeni dintre mai-marii statului nu și-a pus această problemă de bun simț: în plin scandal la MAI de deturnare a fondurilor publice de către figuri înalte, e adus la cîrma ministerului un personaj dator vîndut la bănci.
Chiar nu e riscant să pui lupul flămînd paznic la oi, măcar prin prisma tristelor experiențe de pînă acum?

Analizînd atent, însă, parcursul profesional exploziv al tînărului demnitar de după terminarea facultății, mai că îți vine să crezi că a preluat postul respectiv nu atît de drag, cît la ordin. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. probabil sie? nu stim. insa sper sa nu urmeze ordinele guvernelor straine

  2. Evident ca a preluat postul respectiv nu atît de drag, cît la ordin. Dragos Tudorache este cal troian,ca si Ciolos si toti ceilalti ministri.Ciolos nu ca ar vrea el sa ramana in continuare prim-ministru,ci asa a primit ordin.Pentru ca trebuie sa devalizeze ce a mai ramas din tara,sa ne distruga definitiv.

  3. Mi se pare o mare exagerare partea cu „lupul flamand”. Avand 2 locuinte in Bruxelles, acestea ar putea fi inchiriate, modalitate in care s-ar acoperi ratele la banci.

  4. Are si mutra de securist!E clar ca a fost infiltrat in justitie, dupa care a fost trimis in misiuni externe!

  5. chestia cum ajungi tehnocrat peste noapte este clara! numai daca esti ofiter acoperit, dar in justitie stiam ca nu este voie! ce banc bun!!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998