CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterul 10 TV: Radu Moraru – promovat sau ingropat?

0 comentarii / 2160 vizualizări / 30 noiembrie 2010

RCS&RDS a depus la CNA dosarul prin care solicită licenţă audiovizuală pentru mult trîmbițata televiziune generalistă 10 TV, care, dacă va primi acordul Consiliului, va fi lansată în luna decembrie. Povestea ridică, însă, anumite semne de întrebare, în special după ce aflam, via Mediafax, din dosarul respectiv, valoarea investiției inițiale, de numai 1,17 milioane de euro.

Pentru un colos ca RCS&RDS, al cărui enigmatic patron, Zoltan Teszari, are o avere de vreun miliard de euro, și nu a ezitat să contracteze acum vreun an, un împrumut bancar de 500 de milioane de euro, suma în cauză e, de-a dreptul, o jignire. O investiție de numai două ori mai mare, dacă vreți, decît Party TV (500.000 de euro) a lui Costi Ioniță sau decît Bah TV (600.000 de euro), televiziunea de nișă a minorității rrome.

Grila de programe e, și ea, ciudată, pentru o televiziune generalistă: 50% filme, 50% divertisment, și undeva, făcută sandviș, emisiunea ”Nașul” a lui Radu Moraru, 6 zile din 7, 3 ore pe zi, inclusiv duminica. Postul nu va avea nici măcar programe de știri, structura sa aducînd, cel mai bine, cu cea a Național TV, strigoiul presei audio-vizuale de la noi. Patronii noului post susțin că vor investi, pe viitor, cca.3,5 milioane de euro anual în 10 TV, o sumă de asemenea ridicolă pentru un post generalist, dacă e să comparăm, spre exemplu, cu investiția de 75 de milioane de euro pentru următorii cinci ani, anunțată de noul management de la Realitatea TV, care e post de nișă.

Probabil că cea mai mare problemă pe care o va avea noua televiziune va fi preluarea ei doar de către compania mamă RCS&RDS, pentru că regula must carry a CNA nu i se poate aplica, iar adversarii de la UPC, numărul unu național la abonamente de cablu, ori Romtelecom nu au niciun motiv să facă jocurile lui Teszari. Se știe că magnatul maghiar a dus o politică extrem de agresivă în ultimii ani, inclusiv prin celebra cumpărare a meciurilor ligii întîi, tocmai pentru a-și slăbi competitorii, lucru parțial reușit.

Practic, Radu Moraru, cea mai puternică voce din media favorabilă lui Traian Băsescu și PDL, își va continua emisiunea care l-a făcut celebru într-un sever con de umbră, pe lîngă care ratingul scăzut al B1TV va părea o dulce și plăcută amintire. Nu vrem să o dăm pe teoria conspirației, dar e greu să nu te întrebi dacă nu cumva, prin lansarea acestui post cu investiție de mic litraj nu s-a urmărit, cumva, exact scoaterea din prim-plan a avocatului prezidențial Moraru și dacă da, oare cine i-a copt-o lui Băsescu? Amicii lui Teszari din UDMR, cei de la PSD-PNL sau alte cercuri oculte pe care nu le bănuim, deocamdată?

Oricum ar fi, și această mișcare se înscrie în febrilul proces de reașezare politică a media de la noi, început nu demult, și care prefațează tumultosul an electoral 2012. Se anunță și alte frămîntări în lunile următoare, cel puțin la fel de spectaculoase. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998