CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Misterul anunțului unei demisii: de ce a plecat, totuși, ministrul Cîmpeanu?

4 comentarii / 2931 vizualizări / 30 septembrie 2022

”Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. Așa sună debutul postării de pe Facebook prin care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a anunțat ieri demisia. În tot restul postării nici umbră de motiv, de explicație, nici măcar vag aluziv. Asistăm, probabil, la o premieră în politică. La cel mai de jos nivel și în absența unei minime asumări a faptelor care au dus la demisii, politicienii se folosesc, totuși, de formula acoperitoare ”pentru ca acuzațiile nedrepte la adresa mea să nu impieteze asupra imaginii instituției” bla-bla-bla. La ditamai intelectualul ministru al Educației nu există nici măcar acest minim? De ce? O explicație am putea avansa.

”Nu vreau că acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără că o instanța sau comisie să dea un verdict” anunța, în decembrie, un alt recent ministru demisionar, Florin Roman.

”În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: (…)Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale”, scria pe Facebook, nu demult, și ministrul Adrian Chesnoiu, autosuspendat și din partid.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunța toamna trecută că demisionează din funcție, motivînd că ”agricultura și industria alimentară nu au fost niciodată priorități pentru premierul Florin Cîțu”.

Exemplele ar putea continua la nesfîrșit.

Sorin Cîmpeanu e probabil primul care nu suflă o vorbă explicativă.
Pentru că a pomeni și en-passant acuzațiile de plagiat repetat (și se pare că mai vin și altele curînd) ar naște o serie de întrebări legitime.

Cum ar fi:

Sorin Cîmpeanu demisionează sub acuzații grave de plagiat din guvern, dar rămîne senator PNL, membru al Comisiei pentru Învățămînt?

Sorin Cîmpeanu rămîne președinte al Consiliului Național al Rectorilor?

Sorin Cîmpeanu rămîne membru al PNL, cu posibilitatea de a candida din nou în 2024, ori e suspendat pînă la clarificarea acuzațiilor?

Sorin Cîmpeanu rămîne rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București?

Sorin Cîmpeanu păstrează Ordinul Palmes Académiques în grad de Comandor, prin care președintele Franței îi onorează pe cărturarii care au făcut lucruri de apreciat pentru educație?

Sorin Câmpeanu rămîne membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Şişeşti” și membru titular al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale?

Sorin Cîmpeanu poate păstra Medalia „Meritul pentru Învățământ” și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, acordate de președinte pentru activitatea în învățămînt?

Sorin Cîmpeanu își va păstra toate cele 11 titluri de doctor honoris causa obținute în condițiile în care refuză să prezinte lista sa de lucrări, conform ziaristei Emilia Șercan?

Probabil vor mai fi fiind multe asemenea întrebări.
Iar răspunsul întrezărit, urmare a refuzului fostului ministru de a pomeni despre acuzațiile la adresa lui, nu poate fi decît unul singur, la toate: DA, Cîmpeanu rămîne în toate acele funcții și onoruri, fără ca cineva să-l mai deranjeze în viitor. Esențial a fost doar ca, în numele unor interese pe care încă nu le cunoaștem cu precizie în acest moment, să elibereze fotoliul de la minister, după care maurul se cheamă că și-a făcut datoria. (Bogdan Tiberiu Iacob)

UPDATE: La o zi după demisie și la cîteva ceasuri după apariția materialului de mai sus, Sorin Cîmpeanu a transmis, în fine, o motivație publică:

„Este o demisie care a venit din dorința de a elimina presiunea nedreaptă și ilogică asupra reformei în educație, fiind evidentă deturnarea discuțiilor din spațiul public spre alte zone total străine interesului a sute de mii de profesori și a milioane de copii și tineri. Este o demisie care a venit din dorința de a nu periclita reforma educației și parcursul noilor legi ale educației.
Am fost în repetate rânduri ținta unor atacuri injuste și nefondate. Deși am explicat de fiecare dată și am demontat toate acuzele care mi s-au adus, toată seria de atacuri din ultima vreme nu ar fi făcut decât să ducă în derizoriu o reformă adevărată, la care s-a muncit ani de zile. Tocmai pentru că am crezut și voi crede până la capăt în acest proiect, și pentru că doresc să îl vad devenind realitate, am luat decizia de a demisiona.
Am inițiat reforma sistemului de învățământ, pregătind implementarea „României Educate” și am făcut pași importanți pentru o finanțare mai bună a sistemului de învățământ și pentru accesul egal al tuturor copiilor la educație. Acestea sunt lucruri care vor rămâne”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. De când a fost Băsescu președinte, plagiatul a devenit cea mai odioasă crimă în țara asta. Dacă pe vremea aia un alcoolic, mitoman, colaborator al securității, coadă de topor, distrugător de țară își permitea să acuze imoralitatea altora pe motiv că au copiat niște cuvinte pe niște foi, n-ar trebui să mă mire că în ziua de azi tot boborul de la mic la mare, de la analfabet total la analfabet funcțional, se indignează de faptul că unii cică au plagiat.

  Toate astea în țara în care analfabetismul funcțional depășește 50% și dacă nu copiezi la școală ești luat de prost și privit ca un bizar neadaptat.

  Nu pot să nu remarc disonanța dintre realitatea cruntă (trăim într-o țară de fițuicari) cu fantezia dementă (în care fițuicarii academicieni cu toții îi critică pe alții că au copiat) și stau să mă întreb dacă toate scandalurile astea sunt de fapt artificiale și create strict în scop politic.

  Aștept cu nerăbdare ziua în care unul prins cu plagiat grosolan o să iasă în fața acuzatorilor să le zică pe față cu subiect și predicat că-l doar fix în cur de acuzele ong-iștilor și că toți îl pot pupa acolo unde-l doare.

  • Foarte adevărat!

 2. pentru ca „romania educata” e urmatorul pas-dupa-pas
  consiliera pare o f.f.f.mare japitza-nu e doar „candidata”,
  e la sigur.

 3. Câte titluri și medalii, nici Iorga nu avea atâtea dar, da, cine era Iorga? Le-o ști pe toate pe dinafară sau trebuie să le citească de pe foaie?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998