CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterul demisiilor ”spontane” din PNL si PSD

0 comentarii / 2036 vizualizări / 6 aprilie 2010

Doi parlamentari liberali au demisionat azi și susțin că au antamat negocieri cu puterea de curînd, mai precis de cîteva zile. Numai că lucrurile stau, în realitate, nițel altfel, iar demisiile din PNL și PSD sunt orchestrate meticulos încă de acum cîteva luni, după cum veți vedea în rîndurile care urmează.

Senatorul PNL Gabriel Berca a demisionat, azi dimineaţă, din partid, spunând că „lucrurile nu mai sunt în regulă în partid de mai multă vreme” şi că se va înscrie în PDL. Gabriel Berca a susţinut că, alături de el, demisionează din partid şi deputatul PNL Mihai Banu. Berca a mai spus că a luat această decizie după câteva luni bune de controverse şi că „lucrurile nu mai sunt în regulă în partid de mai multă vreme”. Fostul liberal a menţionat, pentru Mediafax, că a început discuţiile cu liderii PDL în urmă cu vreo săptămână, precizând că a vorbit despre plecarea sa la PDL cu liderii democrat-liberali Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur.

Declarația lui Berca reprezintă, însă, o mare minciună. Negocierile sale cu PDL erau ca și încheiate încă din debutul lunii decembrie a anului trecut, lucru pe care conducerea PNL îl cunoștea, Inpolitics anunțînd iminenta sa demisie din PNL încă din ziua de 13 decembrie, citînd surse de la vîrful partidului, după cum rezultă de aici. De altfel, vestea că Berca e cu un picior în PDL a apărut și în februarie, în presă, moment în care senatorul liberal a dezmințit, cu înverșunare, informația, susținînd că e o tîmpenie. Cum se vede acum, nu a fost defel așa.

O declarație dată azi de Gabriel Berca, însă, confirmă un alt scenariu recent prezentat de Inpolitics, potrivit căruia, după racolările de parlamentari, PDL și Independenții lui Oprea vor da atacul la aleșii locali ai opoziției. Astfel, Berca a declarat, Mediafax, că probabil va fi urmat la PDL de 60-70% din primarii şi viceprimarii liberali din judeţul Bacău. Cum legea aleșilor locali nu permite demisiile din partid ale primarilor și consilierilor fără a-și pierde mandatele, rezultă că aceștia vor face tot posibilul să provoace propriile excluderi din PNL, caz în care vor putea pleca la PDL cu tot cu funcții.

Așa cum am mai spus, demisiile din PNL și PSD nu sunt cîtuși de puțin întîmplătoare, iar marea majoritate a demisionarilor sunt înțeleși de multă vreme cu liderii celor două grupuri țintă, al PDL și al Independenților. Planul secret, potrivit unor surse din gruparea lui Gabriel Oprea, este ca toți demisionarii din PNL, chiar și cei înscriși la independenți, să plece mai departe la PDL, fără a face parte din viitorul partid UNPR. În schimb, toți demisionarii de la PSD sunt programați să rămînă la UNPR, care se revendică a fi partid de stînga. Ideea că în grupul independenților există puternice disensiuni care fac ca unii proaspăt veniți să plece, mai departe, la PDL, este, deci, o simplă impresie, în realitate totul fiind în ”program”. Singurul accident autentic de pînă acum a fost revenirea unui independent, deputatul Ioan Damian, în PSD, plecat din partid din cauza conflictelor cu Mircea Geoană, și întors după ce acesta nu a mai fost ales lider la congres.

În consecință, din PNL și PSD vor urma noi demisii pînă la începutul lunii iunie – încă 12-15 nume, din informațiile Inpolitics – iar majoritatea plecărilor au fost negociate de o bună bucată de timp, în ciuda eforturilor de a lăsa impresia că e vorba de nemulțumiri crescînde și succesive la nivelul parlamentarilor opoziției. O strategie a puterii, să recunoaștem, destul de abilă, în planul imaginii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998