CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterul miliardelor lui Stolojan si capcana intinsa guvernului USL

0 comentarii / 1429 vizualizări / 29 mai 2012

În timp ce pedeliștii se ciondănesc pe tema oportunității unei moțiuni de cenzură anti-Ponta, vulpoiul Stolojan pune pe masa partidului o manevră mult mai dibace de băgare în corzi a executivului, deși e greu de crezut că politicieni atît de experimentați precum pesediștii ar mușca momeala. În plus, colegii fostului premier nici măcar nu dau semne că ar fi înțeles ce a vrut să le sugereze Stolojan, semn clar al debandadei din partid.

Concret, luni, la finalul şedinţei BPN al PDL, Stolojan a făcut o declarație surprinzătoare, ba chiar șocantă, potrivit căreia Guvernul Ponta ar trebui să prezinte de urgenţă un nou proiect de buget pentru anul 2012, pentru că cel actual nu ar mai corespunde realităţii economice din România. În special din cauză că PIB-ul pe anul trecut a fost, în realitate, mai mare cu cca.30 de miliarde de lei decît se estimase la momentul elaborării bugetului, ceea ce înseamnă bani care pot fi reportați către bugetul pe 2012.
În plus, ”avem un program de convergenţă care vorbeşte deja despre alte cifre economice decît cele pe care a fost fundamentat bugetul. Ca să nu mai discutăm că suntem deja la un alt curs al leului faţă de euro, decît cel avut în vedere la fundamentarea bugetului pe anul 2012″, a mai spus Stolojan.

„Guvernul trebuie să iasă cât mai repede şi să trimită către dezbaterea Parlamentului un nou proiect al bugetului pe anul 2012 „, a declarat fostul premier. În opinia liderului democrat-liberal, un nou proiect de buget pe 2012 ar trebui transmis către Parlament în luna iunie.

Declarația lui Stolojan merită analizată atent din două motive diferite.

Primul e acela că fostul premier reafirmă, de această dată cu date concrete, o informație-bombă lansată acum cîteva luni atît de el, căt și de pesedistul Ion Stan, anume că, din motive încă necunoscute, România a avut aproape 8 miliarde de euro pe care guvernul Boc i-a dosit la saltea la momentul conceperii bugetului, cu intenții încă neelucidate.
E aberant ca cineva să creadă că guvernul portocaliu a greșit calculele ori s-a trezit, brusc, ulterior, cu o pleașcă de bani pe cap căzuți de niciunde.
Mult mai probabil, guvernul PDL a pus deoparte fonduri care puteau fi folosite în 2012 drept pomană electorală, dar nu a mai apucat să se bucure de ele, pentru că a intervenit marea schimbare de putere.
Din acest punct de vedere, declarațiile lui Stolojan sună a veritabil denunț, ca și cum pedelistul ar vrea să se asigure că lumea află de banii dosiți, iar aceștia nu vor putea fi folosiți ”la negru” de către noii guvernanți.

Pe de altă parte, însă, îndemnul lui Stolojan la refacerea bugetului ascunde anumite intenții. În fond, de ce nu s-ar opera o rectificare de buget în locul variantei fără precedent de concepere la jumătatea anului a unui nou proiect de buget?
Simplu: pentru că rectificarea nu trebuie aprobată de parlament, pe cînd un proiect nou, da.
Mai mult de atît, bugetul are nevoie de majoritate pentru a trece prin parlament, iar un eventual eșec poate aduce demisia guvernului, o cutumă peste care s-ar trece greu sau deloc.
Or, Stolojan știe că PSD-PNL ar putea fi realmente tentate să facă un buget pe gustul lor, din care să dispară, eventual, sumele alocate anumitor sectoare în favoarea sporirii altora. La fel de bine, însă, pedelistul știe că după alegerile locale structura parlamentului va fi și mai alambicată decît în prezent, că anumite înțelegeri ar putea cădea (vezi eșecul UNPR de a-și promova proiectul impozitării marilor averi) șamd, iar noul guvern ar putea avea serioase probleme în a trece un buget prin legislativ. Ce nu s-ar face cu moțiunea de cenzură, s-ar putea, deci, face cu un nou proiect de buget.
Punctul slab al strategiei lui Stolojan e improbabilitatea ca PSD-PNL să fie chiar atît de naive încît să nu știe acest tip de șmecherii balcanice, motiv pentru care e de așteptat ca propunerea formulată luni să rămînă strict în stadiul de declarație. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998