Misterul unei declaratii: ce ”conflicte constitutionale” dau frisoane PSD?
0 comentarii / 1848 vizualizări / 23 aprilie 2014
Premierul Victor Ponta a făcut o declarație enigmatică, acum o săptămînă, care a trecut aproape neobservată, deși formularea ei era suficientă pentru a stîrni curiozitatea, cu atît mai mult cu cît premierul a refuzat, ulterior, orice alte precizări suplimentare. Declarația în cauză, însă, ar putea masca o strategie politică cel puțin explozivă, și care dă frisoane în acest moment PSD.
Concret, Victor Ponta a declarat presei, pe 17 aprilie, că se așteaptă ca în perioada cuprinsă între cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și încheierea mandatului actualului președinte să apară anumite conflicte constituționale.
Întrebat dacă nu ar fi „memorabil” ca președintelui Traian Băsescu să i se întâmple ce i s-a întâmplat președintelui Cehiei, adică să fie suspendat, în mod simbolic, cu puțin înainte de a-și încheia mandatul, premierul a replicat: „Nu e o idee rea. (…) O să avem o perioadă, începând cu 16, turul doi, probabil 18-19 noiembrie, când practic vom ști cine este noul președinte al României. Dl. Băsescu evident că nu va dori să plece de la Cotroceni până pe 21 decembrie când expiră cei 5 ani din al doilea mandat. Știți că (…) în America se alege noul președinte în noiembrie și intră în mandat în ianuarie. Ori este, dacă vreți, un exemplu de democrație avansată modul în care noul președinte discută cu vechiul președinte, modul în care își transmit unul altuia cele mai importante lucruri. Sigur că e foarte greu de crezut că dl. Băsescu va fi, poate cu excepția visului său de a fi urmat de doamna Elena Udrea — dar în orice altă situație, mi-e greu să cred că deodată va deveni după 10 ani un președinte civilizat și rațional. În acea perioadă s-ar putea să avem (…) niște conflicte constituționale”
Victor Ponta a refuzat să detalieze acest subiect, precizând însă că se pregătește pentru asemenea situații, cunoscându-l pe Traian Băsescu. „Nu vreau să anticipez mai mult decât atât, dar ne pregătim pentru așa ceva pentru că știm clientul, cu cine avem de-a face”, a precizat prim-ministrul, conform Agerpres.
Pentru că premierul a refuzat să dea alte detalii, o să spunem noi la ce strategie se așteaptă pesediștii, și care le-ar putea da mari bătăi de cap.
Este vorba nici mai mult, nici mai puțin, decît la posibilitatea ca președintele Traian Băsescu să-l desemneze premier pe Traian Băsescu, mai înainte ca noul președinte să intre în pîine.
E de presupus, în mod firesc, că actualul președinte va face tot posibilul în acest an ca viitorul șef al statului să nu provină din PSD; bătălia se anunță aprigă, însă, și rezultatul e incert. În consecință, un plan B e mai mult decît binevenit.
Dacă nu se reușește cîștigarea președinției, e vital ca măcar guvernarea să fie smulsă din mîinile PSD mai înainte ca, odată ajuns și la Cotroceni, partidul lui Ponta să se cimenteze pentru ani buni de aici încolo, mai ales că viitorul președinte desemnează și premierul din 2016.
Soluția ar fi ca, între cele două tururi de scrutin – cînd Băsescu va cam ști cine iese, pe baza proiecțiilor făcute de specialiști -, ori imediat după turul doi, să dea o lovitură de forță și să schimbe premierul PSD.
Pentru asta, e necesară obținerea unei majorități parlamentare, profitînd, să zicem, de temerea unor actuali aliați ai PSD că vor fi aruncați peste bord după ce social-democrații se vor vedea cu sacii în căruță. La loc de cinste pe listă s-ar înscrie UNPR, dar nici UDMR nu ar sta prea liniștită.
Pe fondul unei trădări din arcul guvernamental, deci, la o moțiune de cenzură introdusă rapid și cu succes, (încă) președintele Băsescu ar putea desemna un nou premier, de dreapta. Foarte important, nici Constituția, nici o altă lege nu îi interzice să se autodesemneze, condiția fiind ca imediat după validarea de către parlament să demisioneze de la președinție.
Cu un lider puternic și experimentat la șefia guvernului, noul președinte s-ar putea trezi izolat politic la Cotroceni, mai ales că partidul său ar ajunge în opoziție.
Singura variantă care ar bloca scenariul de mai sus ar fi suspendarea președintelui, plasîndu-l în imposibilitatea desemnării unui premier, adică exact acțiunea invocată de Ponta în declarațiile din 17 aprilie.
Reamintim că o situație oarecum asemănătoare a existat și în decembrie 2004, cînd, după primul tur al prezidențialelor și după alegerea parlamentului, PSD avea majoritate în legislativ, împreună cu aliații săi. Au existat atunci voci care i-au cerut lui Iliescu să desemneze rapid un premier pesedist înaintea turului doi al prezidențialelor, speculînd faptul că nu exista o interdicție în Constituție pe această temă, decît, cel mult, morală, în spiritul și nu în litera legii. Iliescu, însă, s-a temut atunci să riște, ori era ferm convins, poate, că Năstase va cîștiga, astfel că nu a dat curs ideii. Ulterior, acest refuz avea să fie unul dintre motivele nerostite ale ”executării” sale la congresul PSD din 2005.
Revenind la Băsescu, să reamintim, și în cazul lui, că, în 2004, avea pregătit un plan B în caz de eșec la președinție, constînd în manifestări de stradă care să conteste rezultatul votului, pe motiv de fraudă, după modelul brevetat de Iușcenko în Ucraina; un plan, în orice caz, mai spectaculos și mai greu de aplicat decît varianta autodesemnării ca premier, în decembrie anul acesta. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza