CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Misterul unor zile fierbinti: Traian pregateste marea lovitura?

0 comentarii / 1868 vizualizări / 20 iunie 2011

Multe ciudățenii s-au adunat în ultima perioadă pe scena politică, evenimente aparent inexplicabile, decizii aiuritoare, manevre obscure, ieșiri la rampă neașteptate și nervi, foarte mulți nervi. Un talmeș-balmeș care îi face pe unii observatori politici să afirme că Băsescu și-a pierdut complet busola politică, ceea ce nu ar fi imposibil, la urma-urmei. Și totuși, dacă evenimentele ultimelor săptămîni nu sunt chiar atît de întîmplătoare, iar în spatele lor se ascunde cea mai mare lovitură politico-electorală pe care Băsescu ar putea-o da în acest an?

Să recapitulăm cîteva fapte cu cîntec din ultima vreme: Băsescu aruncă pe masă, hodoronc-tronc, legea regionalizării, care stîrnește zîzanie în primul rînd în interiorul coaliției; UDMR se enervează, de la o zi la alta, atît de rău încît moderatul Kelemen Humor ajunge să vorbească de proteste de stradă; pedeliștii cu greutate îi fac loc în primul plan lui Emil Boc, a cărui voce se aude tot mai limpede în ultimele zile, pe diverse teme, după ce, nu demult, se vorbea de iminenta lui debarcare; relația dintre UDMR și opoziție se deteriorează văzînd cu ochii din cauza aceleiași legi a regionalizării; Dinu Patriciu iese tot mai des la rampă cu ideea unui PNL dezamăgitor care ar trebui să lase locul unui partid de dreapta mult mai decis; în paralel, trustul lui de presă, care părea să aibă doar mici răfuieli personale cu Crin, începe să atace foarte dur și liderii marcanți ai PSD; Ponta dă undă verde unei aiuritoare alianțe la nivelul județelor cu PRM; Antonescu începe să discute despre posibilitatea de a fi nu candidat prezidențial, ci doar premier al USL; în fine, Oprescu dă dovadă de o grabă suspectă în privința inaugurării pasajului Basarab și a ocupării unei felii groase din peisajul politico-mediatic, exact în perioada în care USL avea programată prezentarea etapizată a ofertei de guvernare; asta, deși liderii USL mai că fac temenele la poarta lui pentru a le accepta sprijinul la alegerile pentru primărie.

Simple evenimente fără nicio legătură? Posibil, mai ales că e caniculă, și asta stimulează mințile înfierbîntate.

La fel de bine, însă, am putea asista la derularea unui scenariu mai mult decît spectaculos al actualei puteri, care să dea peste cap din temelii planurile electorale ale principalilor actori politici.
Prin lansarea ideii de regionalizare, mai ales în dauna UDMR, Băsescu poate urmări, de fapt, eliminarea maghiarilor de la guvernare după ce aceștia ar lăsa guvernul în ofsaid la asumarea răspunderii în parlament pentru legea respectivă. Dacă ar face altfel, partidul lui Kelemen Hunor ar deschide instantaneu cale de atac grupării politice a lui Laszlo Tokes, care ar putea lăsa UDMR cu zero voturi la alegeri. Probabil de aici și marea nervozitate a liderilor maghiari.

Lipsa voturilor UDMR ar însemna căderea legii regionalizării, dar și a guvernului Boc.
De această dată, însă, micul premier ar pleca triumfal, ca un erou, victimă a intereselor anti-naționale ale unora bla-bla-bla.
Votul contra al UDMR ar însemna automat plecarea din coaliție; cine îi va lua locul?
Aici ar putea interveni marea bombă: ce se va întîmpla dacă Băsescu iese la rampă și își manifestă disponibilitatea de a numi un premier al unei alianțe PDL-PNL, ba poate chiar un liberal, să zicem unul cu experiență, precum Tăriceanu?
În condițiile în care o bună parte a liderilor PNL, dar, în special, electoratul partidului, nu au văzut cu ochi buni decizia lui Antonescu de a bate palma cu PSD, am putea asista la o declanșare peste noapte a unui conflict în PNL care se va termina fie cu acceptul lui Crin de a rupe alianța cu PSD în favoarea uneia cu PDL, fie chiar la măturarea lui de la conducere. Mai ales că stilul dictatorial al său i-a adus mulți dușmani în partid. PNL e un partid nu foarte mare, iar convocarea unui congres extraordinar e mult mai lesnicioasă decît la PSD sau PDL.

În defavoarea lui Crin joacă și alte evenimente, în ultima vreme. Forța liberalului în raport cu propriul partid și-a aflat sursa în scorul excelent din sondajele prezidențiale, ceea ce îl califica pe Crin pentru rolul de locomotivă de necontestat. Acum, însă, locomotiva prezidențială e împinsă spre tușă, încet, dar sigur, de către una mai puternică: Sorin Oprescu.

Ascensiunea doctorului este moartea politică a lui Antonescu. Crin pare să simtă deja presiunea, odată ce, zilele trecute, a adus în discuție posibilitatea ca el să fie nu candidatul prezidențial, ci de premier al USL.

E probabil că și Oprescu simte că e un moment excelent să ia distanță de liberal în sondaje, pentru că altfel nu se explică graba lui de a inaugura pasajul Basarab, chiar fără autorizația Inspectoratului de Stat pentru Construcții. Invidie sau nu, aici Udrea a avut dreptate: o construcție oferită publicului fără avizele de specialitate e o gravă încălcare a legilor și cutumelor. Dar, cum spuneam, poate că doctorul a avut motive serioase să se grăbească. Lovitura lui de imagine vine exact peste campania USL de prezentare a ofertei de guvernare, ceea ce numai bine nu poate fi pentru opoziție. Mesajul subliminal e USL promite, dar Oprescu chiar face. Avantaj Sorin.

În direcția refacerii alianței DA trage tare și Dinu Patriciu. În spatele atacurilor sale tot mai aspre din ultimele luni nu se află, cum se credea, dorința lansării unui nou partid și nici a scindării PNL, ci, mai mult ca sigur, debarcarea lui Antonescu și reorientarea liberalilor către Băsescu și PDL. L-a apucat subit pe mogul dragostea de Traian? Greu de crezut. Dacă ne amintim, însă, de stenogramele Wikileaks care vorbeau de preocuparea americanilor față de soarta proceselor lui Patriciu, de înmormîntarea dosarelor magnatului, de faptul că el a dispărut de vreun an de pe lista mogulilor puși la zid de putere șamd, ne-am putea gîndi la Dinu și Traian ca la niște copii arțăgoși pe care ”tăticul” de la Washington i-a luat de urechi, după o scatoalcă peste ceafă, și i-a obligat să se joace împreună, că doar au supt la aceeași țîță.

Dacă scenariul lui Băsescu se împlinește, PNL va avea de cîștigat prin refacerea unei alianțe mult mai bine primită de electoratul de dreapta decît USL, PDL prin infuzia de sînge ”neîngroșat” la guvernare, numai bun pentru alegeri, și prin re-capacitarea mesajului naționalist la care a renunțat încă de pe vremea lui Emil Constantinescu. În schimb UDMR și gruparea PSD-PC-PRM s-ar putea trezi într-o opoziție ingrată, fără planuri de rezervă cu doar cîteva luni înaintea campaniei electorale și incapabile măcar să își apropie pozițiile, tocmai din cauza divergențelor actuale pe tema aceleiași regionalizări. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998