CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Mitingul diasporei – piatra de gitul generalilor SRI

16 comentarii / 10007 vizualizări / 30 august 2018

O situație extrem de ciudată în România ultimelor zile: doi generali de top din cel mai mare serviciu de informații, amîndoi în puterea vîrstei, sunt trecuți peste noapte în rezervă fără a exista cea mai măruntă motivație oficială. De fapt, informația nici măcar nu apare pe siteul SRI, ci doar pe cel al președinției, la rubrica decrete semnate de Klaus Iohannis. Un asemenea eveniment, însă, are amploarea unui seism autentic, iar lipsa explicațiilor nu face decît să agraveze lucrurile. Ori, poate, există motive temeinice pentru respectiva lipsă?

Generalii Dumitru Dumbravă și Dan Căpșună au fost trași pe linie moartă din SRI fără vreo motivație, deși e vorba de două dintre cele mai grele nume din serviciu.
Dumbravă e de acum legendarul personaj care a recunoscut implicarea SRI în justiție, fost șef al oficiului juridic al serviciului, cel mai important departament, am spune; cît despre Căpșună, șeful Direcției Generale Securitate Economică din SRI, adică omul responsabil de firme și bani, e suficient să amintim că, anul trecut, întreaga presă îl dădea ca succesor sigur al lui Florian Coldea, ceea ce spune cam totul.
Un an mai tîrziu, supergreul Căpșună a tras pe dreapta, la fel și Dumbravă, despre care fostul colonel SRI Daniel Dragomir spune că era o piesă de 10 ori mai grea în sistem decît Coldea.
Pentru ca povestea să se complice și mai rău, Klaus Iohannis îl avansează pe Căpșună cu o treaptă, la trecerea în rezervă, dar nu și pe Dumbravă.

La fel cum nu îl avansase, anul trecut, pe Coldea. Semn că plecarea nu a fost una lină, ci cu asperități.

Ce să fi făcut cei doi, generali importanți, aflați departe de vîrsta pensionării și în ale căror cariere s-a investit enorm, de au fost înlăturați în acest mod?

Majoritatea speculațiilor țin de apariția celebrelor protocoale ale lui Vîlcov.
E posibil.
Dar, dacă totuși nu apariția protocoalelor a fost cauza dublei execuții, ea funcționînd doar ca poveste de acoperire?

O ipoteză demnă de a fi luată în seama, în opinia noastră, e că adevăratul motiv al debarcării e mitingul din 10 august.

În 25 ianuarie 2017, directorul SRI, Eduard Hellvig promitea, în fața Comisiei SRI:

“Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ţine SRI în limitele cadrului legal şi al misiunilor sale stipulate de lege. În mandatul meu, SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă, aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri. Cred că fiecare instituţie trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul stabilit de lege şi de Constituţia României, însă îmi doresc o colaborare transparentă cu toate instituţiile statului. Doar pentru că suntem un serviciu de informaţii nu înseamnă că trebuie să fim o instituţie izolată”.

Interesantă formulare.
În loc să dezmintă categoric că serviciul ar fi fost vreodată implicat în protestele de stradă, Hellvig se limita la a promite că asta nu se va întîmpla în mandatul său.
Dar, la urma-urmei, a promite e lucru nobil și cam atît.
SRI a fost și va rămîne mult timp de aici încolo principala forță din spatele manifesațiilor publice care se țin lanț în ultimii ani.
Manifestații care ne sunt băgate pe gît ca fiind spontane, sincere, entuziaste și total dezinteresate, cu excepția idealurilor poporului: fără penali, trăiască Kovesi și anticorupția, jos PSD etc.
Manifestații cu organizatori misterioși, cvasi-necunoscuți, cu resurse financiare masive și la fel de necunoscute, cîntate din toți bojocii de presa acoperiților și popularizate masiv pe rețelele sociale de troli plătiți.
Pe 10 august, avem motive temeinice să credem că s-a pus la cale un miting menit să provoace serioase tulburări sociale, să ducă la ocuparea în forță a clădirii guvernului, mizîndu-se pe tradiționala slabă reacție a jandarmilor, iar mai apoi, la dărîmarea guvernului Dăncilă și instalarea unui cabinet ”al lui”, aidoma celui de după tragedia Colectiv.

Un miting minuțios planificat în laboratoarele SRI și care trebuia să meargă șnur.

Nu a mers.

Ceva s-a întîmplat și a apărut o contrareacție neașteptat de dură din partea jandarmilor, parcă special instruiți să creeze propriile diversiuni de imagine, în special povestea cu jandarmerița ”linșată”.
Pentru prima dată, SRI s-a trezit contrat puternic exact pe terenul său, cel al diversiunilor și al aranjamentelor de imagine.
În locul ”mortului din piață”, protestatarii s-au trezit cu ”jandarmerița paralizată”, ratînd momentul-cheie din punct de vedere emoțional. (Să notăm aici o informație absolută tulburătoare livrată ieri de ziaristul Victor Ciutacu: bărbatul care a murit la 10 zile după miting din cauza, zice-se, a gazelor lacrimogene, era bolnav de leucemie în ultimul stadiu și fusese adus la miting de colegii din PNL)

Cum putea PSD să contreze operațiunea ”10 august” a SRI?
Numai cu ajutorul unor informații precise scurse din interiorul serviciului, legat de ceea ce avea să urmeze.
Cine putea să furnizeze PSD și MAI asemenea informații de top?
Greu de crezut că altcineva decît Florian Coldea, consilierul din umbră al lui Liviu Dragnea.
Un supergreu care a lăsat în urmă o serie de oameni pe care i-a crescut și promovat în structurile de conducere ale serviciului și care i-au supraviețuit.
Unii dintre ei au fost eliminați în ultimul an, dar sunt și figuri grele care au rezistat.

Dumitru Dumbravă și Dan Căpșună sunt doi dintre ei.
Dumbravă a fost mîna dreaptă a lui Coldea, omul care a asigurat controlul acestuia asupra judecătorilor și procurorilor și care a supervizat juridic toate manevrele.
Despre Căpșună, cum spuneam, s-a vehiculat că va fi succesorul lui Coldea, anul trecut, principalul argument livrat de presă fiind tocmai acela că nu ar fi un om al prim-adjunctului.
O informație falsă.
Ne amintim că, încă din 2015, senatorul Valer Marian, un whistleblower cu greutate în domeniul serviicilor, deconspira în parlament, într-o declarație politică, rețeaua lui Coldea, la loc de cinste fiind și generalul Căpșună, alături de generăleasa Anaconda și alte nume de calibru.
Mai mult, se pare că Dan Căpșună fusese chiar coleg de cameră cu Florian Coldea, în școala SRI.

Eșecul mitingului din 10 august a produs, în mod cert, crize de nervi în sferele înalte: cine e vinovat și de ce?
Cum a fost posibil?
Iar măsura care s-a impus a fost eliminarea unor personaje suspecte de sifonare.
Să dovedești asta, însă, e ceva mai greu, iar lipsa unei povești de acoperire putea provoca tensiuni în interiorul serviciului.
Moment în care s-a născut scenariul protocoalelor secrete din 2016.
Documentele sunt livrate mai multor redacții, conform informațiilor care se vehiculează, dar acestea ezită să le publice.
Se apelează la soluția de avarie: ele sunt transmise pesedistului Darius Vîlcov care le face publice pe Facebook și izbucnește scandalul.
Imediat, directorul SRI iese la rampă public și indică, discret, vinovatul:

”Aşa cum am explicat şi la Comisia de Control pe 28 februarie 2017, am întrebat instituţia dacă aceste protocoale erau necesare. Nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că se putea, conform legii, dar acesta a fost instrumentul tradiţional şi cadrul la ceea ce scrie în lege.”

Modul impersonal în care se exprimă Hellvig nu lasă, totuși, loc de dubii: ”instituția” care a forțat încheierea protocoalelor incriminate e oficiul juridic al SRI, condus, pe atunci, de Dumbravă.

Povestea de acoperire e lansată oficial la apă; cîteva zile mai tîrziu are loc trecerea lui Dumbravă în rezervă, la pachet cu Dan Căpșună. (Și, în secundar, avem și debarcarea șefului de cabinet al lui Hellvig, l-am numit pe George Tuță, conform aceluiași Victor Ciutacu, ceea ce nu face decît să întărească ideea că e vorba de scurtcircuitarea unei rețele care sifona informații către Coldea)
Că Dumbravă a fost capul răutăților o dovedește refuzul avansării sale în grad, în timp ce Căpșună, care s-a dovedit probabil mai maleabil și a acceptat să plece de bună voie a beneficiat de o stea de general în plus.

O dată dizlocată rețeaua Coldea din interiorul SRI, nu rămîne decît să așteptăm următoarea operațiune anti-PSD orchestrată de servicii și următorul asalt pentru instalarea ”guvernului lui”.
Una care nu va întîrzia prea mult, în opinia noastră.

Pînă atunci, însă, foarte important de punctat reacția lui Tăriceanu la scandalul protocoalelor:

”Eu, spre exemplu, nu am aflat încă – poate e interesul vostru jurnalistic şi o să aflu şi eu cu ocazia asta – de unde a apărut protocolul. Cine l-a scos la lumină? Protocolul secret între SRI şi Parchet. Adică ştim că l-a pus Vîlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine i l-a adus?” a declarat el ziariștilor.
Atitudinea președintelui Senatului nu e greu de descifrat: Tăriceanu știe foarte bine și relația lui Coldea cu Dragnea și modul în care SRI i-a livrat lui Vîlcov respectivele protocoale.
Relații toxice, care îl pun, personal, într-o situație complicată: pe de-o parte, liderul ALDE nu mai prididește să denunțe public statul-paralel, pe de alta, e obligat să conviețuiască alături de un partener, Dragnea, care e gata să-și dea oricînd mîna exact cu stîlpii statului-paralel pentru a-și asigura supraviețuirea politică. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. aoleu, iar ati scos de la naftalina legenda urbana cu Coldea, omul lui Dragea? nu intreb de probe, dar macar ninste indicii temeinice ptr povestea asta exista? ca speculatii poate face oricine in functie de interese si culoare politica. de ce doar Coldea putea fi sursa informatiilor? Coldea sustinator PSD, omul lui Dragnea „penalul”, da informatii despre statul paralel?!? ba, daca macane, e sigur ratza!

  • S-au amețit puțin lucrurile. Deja e a doua sursă care-l dă pe Coldea drept consilierul lui Dragnea. Mai mare comedie nu există.

   La conferința lui Hellvig se putea citi disperarea pe față, omul a fost lăsat de prost să dea explicații pentru mizeria cu protocoalele Securității.
   Oare cine i-a pus protocoalele sub nas lui Hellvig și cine l-a asigurat că 50 de ani e asigurat? Dumbravă?

   Nuanța de penibil a articolului apare abia în detaliul scurgerii informațiilor către Coldea, subînțelegându-se transmiterea lor pe pragul lui Vâlcov.
   Gata, Coldea e un erou, a dus protocolul secretizat la ușa lui Vâlcov. Stai să mă conving mai bine. :)))))))))))))))))))))))))))))))))

 2. O fi constituțional, legal si moral ca un serviciu de informații susținut din bani publici să se ocupe cu organizarea de mitinguri anti-guvernamentale? Este ca și cum pompierii ar da foc la țară.

 3. si exact cand era inmormantat gazea, dragnea anunta faza cu cei 4 asasini. ceea ce a oprit un protest antipsd din fasa:
  de pe contul http://www.facebook.com/silviu.sergiuprivat
  „Silviu Sergiu
  August 22 at 8:29 PM ·
  Astăzi a fost ziua înmormântării lui Ilie Gâzea.

  Dacā Dragnea nu lansa prostia asta cu tentativa de asasinat, tot Facebook-ul vuia despre moartea unui protestatar. S-ar fi ridicat din nou un val de ură faţă de PSD.

  Dragnea ar fi trebuit sā explice de ce a murit un pensionar sărac din Teleorman, dupà ce a inhalat gazele Jandarmeriei. Un pensionar ce semăna izbitor cu majoritatea alegătorilor PSD. Din acest motiv, poate, aceştia ar fi înghiţit mai greu explicaţiile ţărănuşului.

  Aşa, un nebun a aruncat o piatră în lac, iar 100 de oameni sănătoşi la cap se chinuie să o scoată!

  Ne-a făcut hamsterul…”

  referitor la articol, eu cred ca scrisoarea lui giuliani a fost semnul din partea administratiei trump ca sa-i trimita pe aia de la sri in rezerva. sau sunt eu prea conspirationist?

  • Moartea liberalului de teleorman a survenit târziu, la o săptămână după făcătura SRI.
   Avea leucemia și semnătură că nu mai vrea să trăiască.

   Dragnea chiar nu trebuie să se ocupe de toți proștii din România chiar dacă pare să încerce.

   Scrisoarea lui Giuliani e bumerangul schimbărilor. Mai probabil Dumbravă s-a cerut în rezervă.

 4. Căderile celor 2 sunt răspunsul lui iohanis la scrisoarea lui giuliani. Trump presează si iohanis știe că nu e de gluma. În plus, scrisoarea lui giuliani este un fel de a le spune: băieți, ne am luat mâna după voi, sunteți pe cont propriu. Urmează lazarica. Trump si cia stiu ca statul paralel a erodat în primul rând poziția Americii aici atât politic și social si ca exista riscul ca America să iasă din schema definitiv din această zonă după turcia. Urmează turbulente grave.

 5. toata lumea vrea explicit ca Trump sa i-o traga nazistului… nu se face asa domne… daca inca n-ati inteles „pulitica muricana”… se dau semnale… unu, doua… si daca nici la al treilea, atunci se intampla lucruri neintamplabile… ce naiba? chiar nu-si pune nimeni capula contributie? de aici se vede puterea staffului nazistului… niste ingalati si autosuficienti, plus „patrihotii” din sri

 6. Reproduc vorbele unui neamt,neos: asta are figura de na..zi..ist si mai e si mason austriac !!..sa o fi ?

 7. Rar mi-a fost dat să citesc un articol cu atâtea non-sensuri.

 8. Cine se afla in spatele ultrasilor?

  • SRI

   • Banuiam, Dar ce legatura au ultrasii cu un hacker tzigan de la Anonymous World Legion Council? Cauta pe facebook un anume Iacomi Florin Cristian(Black Lion) .Ne transformam in Republica Rroma SRI??

    • Aș putea face exact cum spui, dar mai bine trimit direct buletinul la Dumbravă.

     • No comments! Intreaba-l de ”patrihotii” din Galati si de galeria Otelul Galati.Orasul Rosu.

 9. ce bolovan esti IACOBE :)))) si ce multe intrebari iti pui. Asta e articol sau o serie de intrebari si innuendouri? Cand stii ceva, ia-ti 3 surse si spune ce s-a intamplat… asa doar te intrebi si nu spui nimic.

 10. […] Sursa: InPolitics […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998