CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Miza Consiliului European de mîine: România riscă să se proptească în gardul Bulgariei

4 comentarii / 2636 vizualizări / 14 decembrie 2022

Optimism maxim la unii lideri autohtoni: mâine putem intra în Schengen, la Consiliul European. Care dacă vrea, poate. Mai pesimiști din fire, noi pariem pe contrariu: mîine, chestiunea Schengen are toate șansele să se închidă pentru România vreo cîțiva ani buni, ori mai rău de atît.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru spune azi într-un interviu pentru Europa Liberă că, dacă la Consiliul European de mîine, una dintre concluzii va include intrarea României în Schengen în 2023, nu va mai fi nevoie de vot în Consiliul JAI, întrucât concluziile au rol de implementare și trebuie puse în aplicare.

Victorie!

Doar că noi suntem mai sceptici. Cum se știe, mîine, în consiliu, se vor discuta cele cinci propuneri legate de extinderea Schengen făcute de cancelarul austriac Karl Nehammer. Care vrea mai mulți bani de la UE, necesari, între altele, pentru operațiunile din străinătate ale poliției naționale care servesc la combaterea migrației ilegale.
Iar C.E. să sprijine din ce în ce mai mult țările de la frontierele externe în ceea ce privește protecția frontierelor. Și să instituie și să finanțeze un proiect-pilot pentru proceduri rapide de azil la frontiera externă a UE. Și mai vrea Austria ca procedurile de azil să fie posibile în țări terțe sigure.

Dar una dintre propuneri e de maximă greutate: Bulgaria să construiască un gard de protecție la frontiera cu Turcia.
Dacă ideea se aprobă mîine, Schengenul se amînă pînă termină bulgarii gardul de vreo 200 de km. Niște ani, zicem.
Dacă nu se aprobă, Austria capătă argumentul perfect pentru a se opune pe termen nelimitat lărgirii Schengen.

În principiu, Consiliul ar fi de așteptat să refuze ideea gardurilor anti-imigrație, ne amintim cît de criticați au fost Trump în SUA sau Viktor Orban în Europa pentru inițiative similare.
Pe de altă parte, reamintim că, anul trecut, 12 state UE au semnat în comun o scrisoare către Comisia Europeană în care afirmau că „barierele fizice par să fie o măsură eficientă de protecţie a frontierelor, care serveşte interesului întregii Uniuni Europene, nu doar al statelor membre din prima linie”. Semnau Austria, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi Slovacia.
România, evident, lipsă la apel, deși tocmai ei i se reproșează că e o poartă de intrare a imigranților ilegali.

Ceea ce înseamnă că soluția gardurilor prinde teren.
Doar că, din păcate, indiferent că ea trece sau nu mîine, intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen se va muta într-un viitor nedefinit, în pofida optimismului care încă mai bîntuie la noi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. .

 2. Comisia Europeană a început procedura pentru un cadru legal care va permite transferul datelor personale ale cetățenilor Uniunii Europene către Statele Unite.

  • Dar Israelul va şterge din bazele lui stocarea datelor personale ale tuturor europenilor?
   Baza „de drept“ privind stocarea datelor personale ale cetăţenilor UE e Directiva 95/46/CE din 24 octombrie 1995 a Parlamentului European.
   Directiva nu spunea unde să fie stocate datele, dar intervine la 31 ianuarie 2011 Decizia Comisiei Europene („guvernul“ UE) „privind nivelul de protecţie adecvat asigurat de Statul Israel privind prelucrarea automată a datelor cu caracter personal“.
   Emitentul acestei decizii privind trimiterea în Israel a datelor cetăţenilor UE este „Comisia Barroso“, adică guvernul UE condus de către masonul José Durão Barroso, care s-a dovedit a fi un lefegiu al giganticei bănci evreieşti Goldman Sachs International.
   (A se vedea şi articolul din 31 august 2011 din Cotidianul „Israelul controlează şi datele personale ale românilor“.)

 3. ..ne o bagat astia intr o ecuatie fara solutii rationale. Daca avem negociatori in aparatul de stat, asa si trebuie s o rezolve. Echipa cu bulgarii si tot ce prindem la vot, le trantim. Blocata toata activitatea de la Bruxel. Daca ungurii pot singuri, trebuie sa putem si noi. Ori la bal ori la spital.
  Nu mai este aceiasi situatie ca cea din anii 90 .

  ps. am vazut ca ieri a iesit kwj cu povestea ca, trebuie sa fim intelegtori si sa avem rabdare la nesfarsit. Guvernatorul austriecilor ne pune iar in genunchi..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998