CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Moartea deputatei Dumitrescu risca sa provoace un nou scandal politic

0 comentarii / 1595 vizualizări / 27 ianuarie 2011

Decesul deputatei minoritatii macedonene, Liana Dumitrescu, ridica o problema neasteptata care tradeaza existenta unui vid legislativ. Mai precis, desi reprezenta un colegiu din Neamt, ex-deputata nu a candidat intr-un colegiu anume, ci, in circumscriptia nationala Romania. Or, in conditiile in care opozitia e avantajata de pierderea de catre putere a unui vot, iar puterea e interesata de recuperarea lui, e de asteptat sa izbucneasca un intreg scandal pe tema locului lasat liber de Dumitrescu.

Deoarece actualul cadru legislativ electoral nu clarifica, la capitolul minoritati, ce ar trebui sa se faca, din punct de vedere procedural, in atare situatii de forta majora, este foarte posibil ca mandatul de deputat, detinut de Liana Dumitrescu, sa ramana vacant. Alternativa o explica, pentru Inpolitics, juristul Mircea Grosaru, deputat al minoritatilor nationale din partea Asociatiei italienilor din Romania. “Singura alternativa este sa ne adresam Curtii Constitutionale in aceasta problema. Curtea ne poate spune daca se pot organiza, in Neamt, alegeri la care sa participe un alt candidat stabilit de organizatiile macedonenilor din Romania. Cel mai probabil, insa, mandatul va ramane vacant pana la viitoarele alegeri. Costa si mult sa se faca alegeri iar grupul minoritatilor nationale functioneaza oricum. Ramanem 17 deputati. Oricum, sper ca pana la viitoarele alegeri, cadrul legal electoral sa sufere clarificarile necesare cu privire la minoritatile nationale”, ne-a declarat Mircea Grosaru.

Legea electorală 35/2008 prevede, la articolul 9, că organizaţiile cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale, legal constituite, care nu au obţinut în alegeri cel puţin un mandat de deputat sau de senator au dreptul, potrivit Constituţiei, la un mandat de deputat, dacă au obţinut, pe întreaga ţară, un număr de voturi egal cu cel puţin 10% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe ţară pentru alegerea unui deputat.(R.Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998