CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Moartea unui socru cu o biografie enigmatica

5 comentarii / 4221 vizualizări / 10 iulie 2015

S-a stins din viață, la vîrsta de 96 de ani, socrul fostului președinte, Traian Băsescu, urmînd să fie înmormîntat mîine. Un socru cu o biografie enigmatică – aproape o regulă în neamul băsescian – și care duce în mormînt unele întrebări rămase fără răspuns.

Presa de azi reamintește informații mai vechi, potrivit cărora Gheorghe Andrușcă, socrul lui Băsescu, era locotenent-colonel în rezervă al jandarmeriei, unde activase peste trei decenii, și că era și veteran din al doilea război mondial.
”Când a început războiul eram în dormitor şi ar fi trebuit să plecăm în permisie. Comandantul şcolii nu ne-a mai lăsat şi ne-a spus că, din moment în moment, începe războiul, iar el voia să ne aibă sub mână. În ziua de 21 iunie 1941, la ora cinci şi jumătate, la aparatul de radio am auzit proclamaţia generalului Antonescu: “Ostaşi, treceţi Prutul şi distrugeţi fiara comunistă!”. În acel moment, secretarul Companiei a II-a m-a prins din spate şi mi-a spus: “Andruşcă, la magazia de armament!”, relatează presa suceveană spusele bătrînului despre anii tinereții.

O biografie de veritabil erou, am spune, dacă nu ar exista cîteva amănunte mai ”speciale”.
Primul e minciuna sfruntată cu deceniile petrecute în jandarmerie: socrul lui Băsescu a fost nițel jandarm, și foarte mult milițian, și asta, dintr-un motiv foarte simplu: jandarmeria a fost desființată de comuniști în 1949 și reînființată abia după revoluție, cînd Andrușcă avea 71 de ani.

Probabil că pentru fostul președinte nu dădea bine, însă, prezența unui milițian în familie.
Interesant e, însă, și modul în care Andrușcă a făcut trecerea de la jandarmerie la trupele nou înființate de miliție.
Asta, pentru că au existat motive bine determinate pentru comuniști să desființeze jandarmeria, printr-un decret din 1949. Trupele de jandarmi călcaseră pe bec în mai multe moduri, în fața comuniștilor: ani de zile se implicaseră în hăituirea și arestarea unor comuniști ilegaliști, mulți dintre ei spioni. Cireașa pe tort a fost atacarea bravului popor sovietic la ordinul ”Treceți Prutul” al mareșalului Antonescu, despre care vorbește și Andrușcă în relatările sale.

Istoricul Mihai Burcea relatează, într-un articol publicat în ”Observatorul cultural” acum cîțiva ani că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Andruşcă a avut gradul de plutonier de jandarmi, ajungînd cu unitatea sa pînă la Odessa. De aici apar probleme majore, pentru că jandarmii români au fost implicați în teribilul masacru de la Odessa, cînd peste 24.000 de civili, în majoritate evrei, au fost uciși prin împușcare, spînzurare ori ardere de vii drept represalii pentru aruncarea în aer a comandamentului militar român. Alți 45.000 de evrei au fost expediați în lagărul de concentrare Bogdanovca, unde au fost uciși în scurtă vreme. ”Crimele asupra populației evreiești locale din Transnistria au fost înfăptuite de plutoane ale morții formate din jandarmi români” se arată în Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România.

După venirea comuniștilor la putere, în 1945, capii masacrului de la Odessa au fost judecați și condamnați pentru crime de război.
În plus, jandarmii românii nu reușeau deloc să se împace cu armata sovietică de ocupație, după 1944, conflictele ținîndu-se lanț. Din acest motiv, ca și din altele anterior menționate, după 1945, comuniștii au declanșat o epurare feroce la nivelul trupelor de jandarmi, un număr uriaș de comandanți, pînă la nivel de sergenți și caporali, fiind judecați și condamnați. Ulterior, în jandarmerie au fost incluși membrii celebrei divizii ”Tudor Vladimirescu”, pentru ca în 1949, cum spuneam, să fie desființată de tot.

Cu tot ”C.V.”-ul său, socrul lui Băsescu a făcut trecerea fără probleme la trupele de Miliție, ajungînd chiar șef de post, conform unor surse din presă. Un dosar suficient de bun pentru a permite fiicei sale, Maria, să ajungă, în regimul comunist, recepționeră la hoteluri cu ștaif, adică posturi în care se știe cum se ajungea pe vremea aceea.

Același istoric Mihai Burcea mai relatează despre Gheorghe Andrușcă faptul că ”în timpul mandatului prezidenţial al lui Traian Băsescu a fost trecut din corpul subofiţerilor în rezervă în cel al ofiţerilor superiori în rezervă, avînd gradul de locotenent-colonel de jandarmi în rezervă”.

De la plutonier-adjutant, gradul maxim de subofițer, la locotenent-colonel e un salt cu care nu s-ar rușina nici Gabriel Oprea, să recunoaștem. Mîine, Gheorghe Andrușca va fi înmormîntat cu onoruri militare, fără a ști cu adevărat dacă chiar le merită. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: obiectivdesuceava.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

  1. Mai , dar ce repede si profi mai faci tu anchete jurnalistice, cercetari in arhive, conexiuni de infromatii bla, bla…Ce constatari pertinente!!! ca numai o fiica de securist putea avea un amarat de job de receptionera! Mare ziarist, esti!

    • bti e simpatizant psd

      • @ Alex, tu crezi ca ai vre-o scuza ca esti imbecil fiinca te crezi „liberal”?

  2. Ne-a impartit si dezbinat Chiorul,va certati ca chiorii.Degeaba.Cine e bun si cine e rau?Cine nu e cu noi e impotriva noastra,asta e crezul vostru.In ce lume traiti?Referitor la biografia unuia,daca lipseste ceva inseamna ca acea perioadai ii distruge viitorul,lui si copiilor,nepotilor……Simplu.

  3. De obicei ,receptionerii de hotel, gestionarii de shop,erau informatori ai securitatii. Cine nu a trait acele vremuri sa nu-si dea apreri.E clar ca Base a verificat dosarul familiei viitoarei sotii pentru a nu avea probleme cu avizul din partea secu pentru plecare in voiaj. E clar ca i-a convenit ca socru era militian.In fond faceau parte din aceeasi organizatie.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998