CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Model: cum lupta partidele germane impotriva supravegherii de catre servicii

2 comentarii / 2589 vizualizări / 16 ianuarie 2019

În timp ce la noi explodează scandalul declarării ca ilegale a protocoalelor dintre SRI și Justiție, Germania e scena unui scandal la fel de mare, din care politicienii români ar trebui să tragă anumite concluzii. Asta, pentru că CCR a apreciat în decizia de azi că protocoalele în cauză au fost facilitate și de slabul control al serviciilor de către parlament.

În Germania, radicalizarea anumitor grupări politice, în frunte cu al treilea partid al țării, AfD, a dus la intrarea serviciilor în alertă.
Astfel, potrivit Deutsche Welle, Biroul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), adică serviciul german de informații interne, verifică dacă există motive ca partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) să fie pus sub observație pentru eventuale activități anticonstituționale. Un raport publicat de cotidianul ”Tagesspiegel” a fost confirmat de șeful BfV, Thomas Haldenwang. Conform raportului, BfV a declarat suspecte și aripa naționalistă de dreapta a partidului, „Der Flügel”, condusă de liderul AfD din landul Turingia, Björn Höcke, și organizația de tineret a partidului, „Junge Alternative” (JA).

”La începutul lunii noiembrie anul trecut, organizația de tineret AfD (JA) din Saxonia Inferioară s-a destrămat, după ce autoritățile au clasificat-o ca fiind anticonstituțională. În landurile federale Bremen și Baden-Württemberg, organizația de tineret este pusă sub observare de către serviciile de informații. Există suspiciuni că JA ar avea țeluri extremiste” relatează DW.

Una peste alta, s-ar spune că serviciile secrete germane chiar au motive să țină sub supraveghere partidele extremiste.
Și totuși, reacția politicienilor este una extrem de dură:

AfD din landul Turingia a declarat că acționează în judecată decizia Biroului pentru Protecția Constituției la nivel de land, iar partidul și grupul parlamentar de land i-au dat în judecată pe șeful serviciului de informații interne din Turingia, Stephan Kramer și pe ministrul de Interne la nivel de land, Georg Maier (SPD).
E de așteptat să meargă chiar mai sus cu procesele, în funcție de turnura pe care o vor lua evenimentele.
În Germania, clasa politică alege să lupte prin orice mijloace împotriva a ceea ce consideră a fi un abuz al serviciilor secrete.
La noi, ani de-a rîndul s-a preferat poziția unei patrupede păscute prin munți și văi de moșii și strămoșii noștri și cîntată de prozatori precum Creangă. Nu-i dăm numele ca să nu-i facem reclamă. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Daca ne uitam la cate a incasat Donald Trump de cand a devenit presedinte, intelegem la cine este, de fapt, puterea reala.

  2. Stati linistiti, cu seful dinainte toti erau supravegheati si datele erau predate AfD. Cam ca in Romania, cei mai rai primesc tot, dar aici nu vedeti pentru ca toti sunt.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998