CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Mogulii presei fata cu schimbarea de regim: cine pierde, cine cistiga

0 comentarii / 2306 vizualizări / 9 mai 2012

Venirea USL la putere reprezintă mai mult decît o schimbare de guvern, amintind, prin implicații, de marea schimbare din 2004, care a avut consecințe dramatice asupra scenei politice și societății. Și, în mod deosebit, asupra presei. Multe ”replieri”, multe falimente, multe scandaluri. Acum, istoria dă semne că se repetă; să vedem ce mutații ar putea produce marea schimbare politică pe terenul mass-media și cum se vor descurca mogulii în noile condiții.

Dan Voiculescu. Cel mai înfipt în lumina reflectoarelor în acest moment este Felix și al său trust, care a (re)venit la putere după ani întregi de lupte de gherilă mediatică. Cum se vor poziționa Antenele, pe cine vor mai lua în tărbacă atît timp cît de alde Udrea, Boc ori Blejnar au sărit din schemă, iată întrebări legitime pe care și le pun, probabil, mulți. Paradoxal, dar Voiculescu s-ar putea scoate mai ușor decît s-ar crede. Pe de-o parte, atît timp cît există Băsescu, vor exista și teme de atac pentru Gîdea & comp., iar faptul că un analist de talia lui Cozmin Gușă avertiza recent că președintele își va fixa majoritatea atacurilor pe Voiculescu, veriga slabă a alianței de guvernare, nu face decît să întărească această ipoteză. Mai mult de atît, însă, venirea toamnei și un succes prea mare în alegeri al USL poate trimite alianța PNL-PC în opoziție față de PSD, ca unic partid de guvernămînt, caz în care trustul Intact va căpăta iar muniție zdravănă de război.

Dan Diaconescu. Patronul OTV este învăluit în acest moment de un mister profund, care ascunde multe. Mai exact, principala întrebare este de ce DD nu a mai candidat la primăria generală, așa cum dădea clar de înțeles la un moment dat, preferînd să arunce în luptă un ilustru anonim. Plasat de sondaje la o cotă excelentă în București, DD ar fi putut, prin intrarea sa directă în luptă, să tragă și mai mult partidul în sus, ceea ce s-ar fi reflectat în special în consiliile de sector și cel general. În loc de asta, un mucles ciudat.
Trei ar putea fi explicațiile pasivității realizatorului OTV: 1) DD știe că sondajele sunt umflate cu pompa în numele anumitor interese înalte, plus că sociologi de prestigiu au avertizat deja că votanții Partidului Poporului în realitate sunt cei care nu ies la vot. În acest caz, a se arunca într-o bătălie grea și costisitoare e un demers complet inutil. 2) Adevărații patroni ai OTV, DD fiind doar o interfață, au alte interese politice și nu doresc ca propriul amploaiat să le strice planurile. 3) În fine, nu e exclus ca DD să fi primit anumite atenționări discrete că o aventură politică luată prea în serios l-ar putea lăsa fără jucăria cea mai dragă, televiziunea OTV, mai ales că aceasta deja e sancționată cu ridicarea licenței și vor trebui eforturi deosebite pentru resuscitarea postului. Cum votul uninominal pur la parlamentare, pe cale de a fi introdus, nu dă nicio șansă partidului lui DD, se cheamă că pe micul mogul al OTV, ziaristul favorit al lui Băsescu pînă nu demult, îl așteaptă o perioadă mai mult decît agitată pentru a-și asigura supraviețuirea, lui și televiziunii sale.

Dinu Patriciu. Cu o datorie de cca.48 de milioane de euro, conform unor surse interne, la trustul Adevărul, magnatul – poziționat anti-USL în ultimul an- nu are nevoie de probleme politice ca să aibă perspective destul de înnegurate. Îi ajung cele economice.

Familia Păunescu. Grupul media controlat de George Păunescu, incluzînd B1TV și Evenimentul zilei, apropiat al guvernării PDL, are un viitor incert. E posibil ca, odată baronii pedeliști mătrășiți de la putere, să apară probleme financiare deosebite, în condițiile în care familia Păunescu nu mai e interesată demult să piardă bani cu presa. La fel de bine, însă, s-ar putea ca PDL și ai săi grei să realizeze că viața în opoziție fără măcar cîteva organe de presă în spate poate fi extrem de dificilă, ceea ce ar putea însemna, dimpotrivă, o atenție sporită acordată aliaților din ograda lui Oancea & Andronic.

Sebastian Ghiță. Posibil marele perdant, patronul RTV(foto) avînd probleme majore care ar trebui să îl plaseze în topul mogulilor realmente îngrijorați de schimbarea puterii. În ultimii ani, junele afacerist a fost cunoscut drept un prieten al puterii, indiferent care era ea. Mult înainte de a prelua Realitatea, Ghiță avea un mic trust local de presă, în Prahova, care susținea potentații zonei în schimbul, se spune, a diverse contracte bănoase. Pentru cei care nu cunoșteau această meteahnă a patronului Asesoft, după preluarea managementului Realității ar fi fost de așteptat o apropiere de opoziție, de PSD în special, grație unei relații foarte bune, personale, cu Victor Ponta. Eroare, Ghiță s-a lipit rapid, trup și suflet, de putere, înșelînd așteptările amicilor pesediști alături de care făcuse businessuri bune pe vremuri. Predat cu arme și bagaje taberei lui Băsescu, dezvoltînd o relație foarte strînsă cu gruparea Elenei Udrea, Ghiță a prosperat economic aducînd, în schimb, Realitatea TV în sfera intereselor puterii.
Mai mult de atît, știind că patronul real al postului, Sorin Vîntu, nu va înghiți schimbarea de macaz, Ghiță a făcut tot posibilul pentru eliminarea acestuia din schemă. O operație doar parțial reușită, prin ruperea Realității în două posturi distincte și prin plîngerea penală contra lui SOV care i-a adus acestuia o condamnare de 6 luni la închisoare, într-o primă instanță. Ruptura finală între Ghiță și SOV s-a produs, conform informațiilor din interior, în momentul în care tandemul Adrian Ursu – Oana Stancu a demarat o campanie de dezvăluiri privind afacerile necurate din jurul ALRO Slatina, derulate de gruparea Udrea.
Amenințat, se spune, cu tăierea unor contracte babane, Ghiță i-a executat pe cei doi jurnaliști fără drept de apel, aceștia trecînd, ulterior, în barca lui Voiculescu.
Prăbușirea PDL și venirea la putere a USL l-a prins cu garda jos pe Ghiță, care face acum eforturi disperate să se reapropie de amicul Ponta (vezi concediul recent din Dubai) și să predea România TV noii puteri. Problema este că, indiferent cît de iertător s-ar dovedi Ponta, în PNL, dar, mai ales, în PSD există multe voci influente care nu prea mai sunt dispuse să treacă cu vederea trădările unor personaje și care ar prefera, mai degrabă, varianta unor pedepse exemplare. Nici meciul cu SOV nu s-a încheiat, ba chiar ar putea intra curînd pe noi făgașuri, dezavantajoase pentru tînărul afacerist. În plus, România TV nu a reușit, în ciuda eforturilor, să îngroape Realitatea TV, ba nici măcar să o egaleze, postul nereușind, deci, să fie o ”pradă” de luat în seamă de noii ”cuceritori”. Din acest punct de vedere, mogulul Ghiță are cele mai mari șanse să regrete curînd implicarea în aventura ”Realitatea TV”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998