CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

”Moise” Ponta desparte apele politicii in doua. Dezavantaj Crin…

0 comentarii / 2105 vizualizări / 6 ianuarie 2014

Premierul Victor Ponta a ieșit azi, în prima zi lucrătoare a noului an, cu un mesaj pe cît de clar, pe atît de radical, unul care îi va crea dificultăți lui Crin Antonescu și care îl va determina, mai mult ca sigur, să iasă la rîndul său cu o contra-replică. Mai precis, Ponta a despărțit, precum biblicul Moise, apele politicii în două, astfel ca electoratul să vadă limpede cine în ce parte se așează. Și să acționeze în consecință.

„În primul rând să încheiem în acest an ce am început în 2012 și anume o schimbare adevărată în România, un final al regimului Băsescu fiindcă — știți ca și mine — că nu este suficient să plece Traian Băsescu din funcție. E vorba de un sistem întreg, un sistem represiv, antidemocratic și antinațional care a fost construit în peste nouă ani de zile și care trebuie să înceteze la finalul anului 2014. (…) Cel mai important obiectiv al PSD este să avem un președinte la sfârșitul anului care să fie tot ceea ce nu a fost Băsescu. Adică un om care să se gândească la țară, un om care să facă pace, care să construiască. (…) Trebuie să câștigăm europarlamentarele, prezidențialele. Trebuie să fim uniți”, a spus Ponta în debutul ședinței BP a PSD.

Premierul a adăugat că are încredere că partidul pe care îl conduce poate juca un rol esențial în schimbarea regimului Băsescu, dar nu de unul singur, ci cu sprijinul tuturor celor care „s-au săturat” de acest regim, de la partide politice și până la societatea civilă. „Eu dau un mesaj foarte clar că eu cred că USL a avut ca obiectiv fundamental schimbarea regimului Băsescu și trebuie să ducem acest obiectiv la bun sfârșit. Eu cred că putem să fim uniți nu doar în cadrul USL-ului, dar și cu alți reprezentanți ai partidelor politice și ai societății civile care s-au săturat de regimul Băsescu. (…) Important este să folosim 2014 pentru adevărata schimbare a României și eu am încredere că PSD poate fi actorul principal în acest sens, dar nu singur, ci împreună cu cei din USL și din afara USL, toți cei care vor această schimbare”, a spus Ponta.

Potrivit premierului, și democrat-liberalii s-au săturat de regimul Băsescu.
„Și PDL-ul s-a săturat de regimul Băsescu, de șantaj, de dosare, de linșaj mediatic și Justiția s-a săturat. Înțeleg că președintele se duce azi să mai pună presiune pe CSM… nu cred că mai merge. Gata. E fost deja. S-a săturat toată lumea. Unii au curaj, noi avem curaj, alții nu au curaj”, a conchis Ponta, conform Agerpres.

Mesajul premierului, mai ales rostit în debutul anului electoral, este un șah dat lui Crin Antonescu.
Împărțind clar scena politică în anti-băsiști și pro-băsiști, fluturînd principiul ”cine nu e cu noi e împotriva noastră”, Ponta expediază o directă năprasnică de imagine în bărbia lui Antonescu, cel care joacă, în ultima vreme, tot mai tare pe cartea atragerii voturilor electoratului băsescian, inclusiv prin adoptarea unor poziții favorabile președintelui, dublate de critici la adresa premierului ori a PSD.

Prin anunțul de azi al lui Ponta, candidatul liberal primește mesajul că ambiguitatea sa nu va mai fi tolerată, și că trebuie să se decidă: este total contra lui Băsescu sau, dimpotrivă, se înregimentează în spatele acestuia.

Folosind abil exemplul PDL, arătînd că pînă și partidul de suflet al președintelui se dezice de acesta, Ponta nu face decît să accentueze mesajul său pentru Crin, să răscucească, practic, cuțitul în rană. ”Crin linge acolo unde scuipă pînă și PDL”, cam așa vine traducerea liberă. Care PDL, dintr-odată apare ca un partid cu care PSD ar putea discuta, la o adică.

De aici încolo, nu mai e prea mult loc de întors pentru liberali, în materie de poziționare strategic-electorală. În perioada imediat următoare, Crin va trebui să accepte sau să respingă direcția trasată de Ponta, o decizie suficient de ”grea” pentru a justifica oficial inclusiv ruperea USL.
Cu atît mai mult cu cît Ponta a avut grijă să fluture, în discursul său, în mai multe rînduri, numele alianței, vorbind despre ea ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat în ultima vreme. Ca și cum totul e bine și frumos, ca înainte de alegerile din 2012. Și să amintească faptul că scopurile anunțate azi sunt exact cele asumate cîndva de USL și nu altele.
O dovadă în plus că tezele pesediste de azi nu sunt decît o capcană ucigașă întinsă partenerilor liberali. Cum vor reacționa aceștia, rămîne să vedem în orele sau zilele următoare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998