CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Moldova: la adapostul dezmintirilor, familia Stati pregateste campania

0 comentarii / 2254 vizualizări / 7 iulie 2010

După ce Inpolitics dezvăluia, citînd surse din România apropiate miliardarului, intenția lui Anatol Stati de a candida la șefia statului de peste Prut, au apărut dezmințiri din partea magnatului. Numai că, la adăpostul respectivelor dezmințiri, familia Stati lucrează de zor, din informațiile noastre, la campania prezidențială a afaceristului.

Cînd un personaj greu dezminte că ar avea intenția să candideze, declarația trebuie privită cu mari rezerve, la urma-urmei și Traian Băsescu a dezmințit vehement, în toamna lui 2004, informațiile presei că va lua locul lui Stacesta se află, de ceva vreme, la Londra, unde se întîlnește de zori cu afaceriști și persoane influente din zona politică, în vederea obținerii sprijinului pentru candidatură. Din informațiile noastre, în paralel, fiul său, Gabriel, acționează similar la Moscova, unde a fost văzut, recent, în compania unor lideri politici și afaceriști ruși. Coincidență, în aceeași perioadă, (ultimele zile ale lui iunie) s-a aflat la Moscova, într-o vizită privat cu familia, și premierul Vlad Filat, care s-a cazat la același hotel de cinci stele, Ritz, ca și Stati Junior. Deocamdată, nu știm scopul real al vizitei lui Filat la Moscova, confirmată oficial, dar neexplicată, și nici cu cine s-a întîlnit, dar anumite speculații s-ar putea face lesne.

Altă ”coincidență” interesantă: ieri, magnatul Stati a dat cîteva declarații publicației pe care se spune că o controlează, ”Timpul”, pe marginea uriașului scandal financiar provocat de blocarea unor afaceri petroliere majore ale sale, derulate în Kazahstan, care i-au fost blocate de conducerea statului amintit, la presiunile fostului șef de stat moldovean, Vladimir Voronin.
„Nu pretind niciun ban, nu vreau despăgubiri. Vreau ca cei care se fac vinovaţi de denigrarea imaginii mele, de distrugerea afacerii mele, dar mai ales de faptul că cetăţenii RM sunt în continuare aduşi la limita sărăciei prin aceste preţuri exorbitante la gazele naturale, să fie pedepsiţi. Înainte de toate, Voronin” afirmă miliardarul.

Într-o scrisoare trimisă procurorilor moldoveni, în martie, Stati spune că intențiile reale ale lui Voronin erau de blocare a aducerii de gaze în Moldova din zona Kazahstanului, pentru ca aceasta să rămînă, mai departe, la mîna Moscovei din acest punct de vedere, recte a concernului Gazprom. El îl acuză explicit pe Voronin că a aranjat scoaterea sa de pe piața kazahă: ”Este o acţiune săvârşită cu exces de putere şi în niciun caz nu reprezintă un act de drept juridic”. În urma plîngerii sale, procurorii moldoveni au demarat o anchetă la nivel înalt, aflată în plină derulare, și care promite rezultate spectaculoase. Reamintim că, deși a deținut de două ori șefia Moldovei, Voronin ia în calcul o nouă candidatură în noiembrie, contestată de specialiștii în drept constituțional, dar nu și de partidul comunist, care îl susține. Motivul pare să fie plasarea lui Voronin în topul opțiunilor electoratului, în sondajele din ultimele luni. Iar cînd spui Voronin, spui Moscova…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998