CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Moment istoric în parlament: lege pentru păstrarea cotei unice timp de un deceniu

0 comentarii / 1890 vizualizări / 20 mai 2024

Senatul are azi pe ordinea de zi un proiect de lege cu potențial incendiar, care prevede interzicerea modificării cotei unice de impozitare în următorul deceniu, ceea ce ar lichida complet planurile PSD de introducere, la un moment dat, a impozitării progresive. Pe de altă parte, va conta și poziționarea PNL, pentru că, potrivit unor surse, proiectul inițiat de fostul ministru liberal Alexandru Nazare nu are binecuvîntarea partidului, deși a fost semnat de cca.40 de liberali, în nume propriu.

”La data de 1 ianuarie 2024, cota unică de impozitare impusă de către forțele politice liberale din România a împlinit 20 de ani de aplicare. Efectele pozitive în plan macroeconomic, fiscal, bugetar și social ale cotei unice de impozitare sunt incontestabile” arată fostul ministru al Finanțelor în expunerea de motive.

”PIB-ul României a înregistrat rate de creștere economică superioare mediei statelor UE, determinând o accelerare a recuperării decalajelor economice (PIB/locuitor); A fost stimulat puternic fluxul de investiții străine directe/de portofoliu, cu impact pozitiv asupra creșterii competitivității producției interne; A stimulat apariția capitalurilor românești, a contribuit la consolidarea IMM-urilor autohtone și a stimulat cooperarea industrială transnațională; A stimulat întreprinderile românești să obțină profitabilități mai mari, cifre de afaceri superioare și să utilizeze fonduri externe nerambursabile pentru dezvoltare; A redus tendințele unor companii de a recurge la instrumente de optimizare fiscală; A generat predictibilitate pentru toate categoriile de investiții private și a stimulat planurile de afaceri pe termen lung”, mai punctează Nazare.

Fostul ministru a solicitat procedură de urgență pentru proiectul de lege, Senatul fiind prima cameră sesizată. (B.T.I.)

foto: Pixabay

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998